Κοινή Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής διεκδικούν τρεις ομοσπονδίες από την Πολιτεία

Κοινοποίηση:
ΜΝΗΜΗ

Την καθιέρωση μιας κοινής ημέρας μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας όλων των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής θα ζητήσουν από την ελληνική Πολιτεία οι διοικήσεις τριών ομοσπονδιών. Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) και Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων βρίσκονται σε συζητήσεις προκειμένου να καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες.

Όπως αναφέρουν στο pontosnews.gr οι πρόεδροι των τριών ομοσπονδιών, δεν έχει σημασία ποια ημερομηνία θα επιλεγεί.

Το σημαντικότερο, εξηγούν, είναι να καθιερωθεί μία κοινή ημέρα, ώστε να συμμετάσχει σύσσωμος ο προσφυγικός ελληνισμός στις κατά τόπους εκδηλώσεις και να γίνει έτσι δυνατότερο το καθολικό αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση, στα πρότυπα των Αρμενίων.

Αυτό που τονίζουν χαρακτηριστικά είναι ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων έτυχε καθολικότερης αποδοχής παγκοσμίως και αναγνωρίστηκε από πολλά κράτη (ανάμεσά τους οι ΗΠΑ) επειδή τιμώνται μία συγκεκριμένη ημέρα όλα τα θύματα.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι το αίτημά τους δεν πρόκειται να μειώσει τη σημασία των ημερών μνήμης (19η Μαΐου για τους Πόντιους, 14η Σεπτεμβρίου για τους Μικρασιάτες και 6η Απριλίου για τους Θρακιώτες). Και αυτό διότι τις συγκεκριμένες ημερομηνίες συνέβησαν σημαντικά δραματικά γεγονότα για τον ελληνισμό της Ανατολής, κι έτσι θα εξακολουθήσουν να γίνονται εκδηλώσεις, για να ενισχύεται η ιστορική μνήμη.

Υπενθυμίζεται στις 6 Απριλίου 1914 οι Θρακιώτες έζησαν το «Μαύρο Πάσχα» που σηματοδότησε την έναρξη των συστηματικών διώξεων από τους Τούρκους, στις 19 Μαΐου 1919 αποβιβάστηκε ο Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, γεγονός που σήμανε την απαρχή της τρίτης και σκληρότερης φάσης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, ενώ στις 14 Σεπτεμβρίου 1922 έγινε η καταστροφή της Σμύρνης.
Χριστίνα Σαχινίδου: Ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε περισσότερα

Το γεγονός ότι ενωμένες οι ομοσπονδίες προσφυγικών σωματείων μπορούν να διεκδικήσουν περισσότερα υπογραμμίζει στο pontosnews.gr η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ανεξαρτήτως από το τι έχουμε να θυμόμαστε ο καθένας, διεκδικούμε μία ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία όλων των Ελλήνων της Ανατολής».

Η ίδια υποστηρίζει ότι εκτός απροόπτου το από κοινού αίτημα θα κατατεθεί εντός του 2022 και μετά το ζήτημα θα περάσει στα «χέρια» της κυβέρνησης, η οποία θα αποφασίσει αν θα το κάνει δεκτό ή όχι.

«Δεν μπορούμε να πετύχουμε πολλά αν μιλάμε ο καθένας μεμονωμένα. Οι γενοκτονίες από τους Τούρκους αφορούν όλους τους προσφυγικής καταγωγής Έλληνες. Οι ημέρες μνήμης που ήδη τιμάει ο καθένας έχουν τη σημασία τους, αλλά θέλουμε να καθιερωθεί και μία ημέρα ώστε να τιμούμε ενωμένοι όλα τα θύματα.

»Η εσωστρέφεια δεν μας οδηγεί πουθενά. Οι μεγάλες διεκδικήσεις πρέπει να πάρουν μία άλλη διαδρομή, για να μην μείνουν στάσιμες. Με πειράζει που μας λέει η εκάστοτε κυβέρνηση σε ό,τι διεκδικούμε “Βρείτε τα πρώτα εσείς μεταξύ σας”», τονίζει.

Η πρόεδρος της ΠΟΠΣ σημειώνει ακόμα οι τρεις ομοσπονδίες θα καταλήξουν στην προτεινόμενη ημέρα μνήμης χωρίς μικροεγωισμούς. «Αυτή είναι η πρόθεσή μας. Αυτό που πάμε να ζητήσουμε είναι κάτι παραπάνω από αυτό που κάνει ο καθένας μας σήμερα», καταλήγει.
Αντώνης Οραήλογλου: Στόχος η διεθνής αναγνώριση

Κατά τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Αντώνη Οραήλογλου, οι διοικήσεις των τριών ομοσπονδιών συνεργάζονται άψογα για τον κοινό αυτό στόχο, απώτερος σκοπός του οποίου είναι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής.

«Με την καθιέρωση της κοινής ημέρας θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε να καταλάβουν όλοι –αλλά και η ελληνική Πολιτεία– την τεράστια σημασία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

»Θα πρέπει να υπάρχει μία ενιαία διεκδίκηση για τη διεθνή αναγνώρισή της.

»Για το σκοπό αυτό συνεργαζόμαστε οι τρεις ομοσπονδίες και είναι άψογη η συνεργασία μας. Θέλουμε να διατηρηθούν παράλληλα οι τρεις δραματικές επέτειοι, η 19η Μαΐου, η 14η Σεπτεμβρίου και η 6η Απριλίου, διότι σηματοδοτούν γεγονότα. Αν μαζευόμαστε όλοι μία συγκεκριμένη ημέρα θα παρουσιάζουμε πιο δυναμικά την ιστορική αλήθεια και η πραγματοποίηση του στόχου μας θα γίνει ευκολότερη.

»Η διεθνής αναγνώριση είναι το ζητούμενο και όχι ποια ημερομηνία θα καθοριστεί ως κοινή ημέρα μνήμης», λέει στο pontosnews.gr.
Αριστείδης Χρυσόπουλος: Να βαδίσουμε στο δρόμο των Αρμενίων

Σύμφωνα με τον Αριστείδη Χρυσόπουλο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, θα πρέπει να αποτελέσει φάρο η τακτική των Αρμενίων, οι οποίοι έχουν καθορίσει μία ημερομηνία για να τιμήσουν όλα τα θύματα της Γενοκτονίας τους, και αυτό βοήθησε στο να αναγνωριστεί από πολλές χώρες.

«Βλέπουμε την επιτυχία των Αρμενίων, αυτό θέλουμε κι εμείς. Μία κοινή ημέρα μνήμης για όλους τους γενοκτονημένους Έλληνες. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις οι ομοσπονδίες και έχουμε συγκέντρωση απόψεων ώστε να καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο αίτημα προς την ελληνική Πολιτεία», αναφέρει.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: