Κι άλλο “κανόνι” από αεροπορική εταιρία – Αίτηση στο πτωχευτικό δικαστήριο από τη Virgin Atlantic

Κοινοποίηση:
5f2a4ece22000068213881ce

Η Virgin Atlantic, η αεροπορική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Βρετανό επιχειρηματία Ρίτσαρντ Μπράνσον, κατέθεσε την Τρίτη αίτημα για προστασία στο πτωχευτικό δικαστήριο των ΗΠΑ, καθώς προσπαθεί να επιβιώσει από την πανδημία του κορονοϊού που πλήττει βάναυσα και τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών.

Η αεροπορική εταιρεία υπέβαλε το σχετικό αίτημα στο αμερικανικό ομοσπονδιακό πτωχευτικό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη, μετά από διαδικασία που ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκπρόσωπος της Virgin Atlantic δήλωσε ότι η κατάθεση πτώχευσης αποτελεί μέρος μιας δικαστικής διαδικασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για την εκτέλεση σχεδίου αναδιάρθρωσης που ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία τον περασμένο μήνα. Η διαδικασία υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των πιστωτών της αεροπορικής εταιρείας και η εταιρεία ελπίζει να βγει από αυτή τη διαδικασία τον Σεπτέμβριο, είπε.

Ενας δικηγόρος της Virgin Atlantic δήλωσε στο δικαστήριο ότι η εταιρεία χρειάζεται εντολή από δικαστήριο των ΗΠΑ για να ισχύουν οι όροι της αναδιάρθρωσης στις ΗΠΑ.

Η αεροπορική εταιρεία είναι κατά κύριο λόγο αερομεταφορέας μεγάλων αποστάσεων, συμπεριλαμβανομένων πτήσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ. Σταμάτησε να πετά τον Απρίλιο λόγω της πανδημίας και επανέλαβε τις πτήσεις μόλις τον Ιούλιο. Στο μεταξύ, έβαλε λουκέτο σε μια βάση στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου και περιέκοψε περίπου 3.500 θέσεις εργασίας.

Ο Μπράνσον ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση οικονομική βοήθεια νωρίτερα αυτό το έτος – λέγοντας ότι θα δεσμεύσει το νησί του στην Καραϊβική ως εγγύηση για δάνειο – αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.

Τον περασμένο μήνα, η Virgin Atlantic ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει μια συμφωνία για να συγκεντρώσει 1,2 δισεκατομμύρια λίρες (σχεδόν 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες) από ιδιωτικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων 200 εκατομμυρίων λιρών από την Branson Virgin Group.

Οι δικαστικές κινήσεις της Virgin Atlantic έρχονται σε συνέχεια αντίστοιχων ενεργειών από τις δύο μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Λατινικής Αμερικής, τη Latam και την Avianca, και από την Aeromexico του Μεξικού από την αρχή της πανδημίας. Η αδελφή αεροπορική εταιρεία Virgin Australia υπέβαλε επίσης αίτηση προστασίας από τους πιστωτές τον Απρίλιο.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία του κοροναϊού που οδήγησε σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς και οδήγησε πολλούς ανθρώπους να φοβούνται να πετάξουν. Η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών  (International Air Transport Association – IATA), εκτιμά ότι η βιομηχανία θα χάσει 84 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και τα έσοδα θα μειωθούν κατά το ήμισυ από τα επίπεδα του 2019.

Ο Μπράνσον ίδρυσε και εξακολουθεί να κατέχει το 10% της Virgin Australia, η οποία έχει ανακοινώσει σχέδια για μείωση του ενός τρίτου του εργατικού της δυναμικού καθώς περιορίζει τις λειτουργίες της ως μέρος της αναδιάρθρωσής της.

Η αεροπορική εταιρεία, ο δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Αυστραλίας, ζήτησε προστασία από την πτώχευση και ο διαχειριστής της (Deloitte’s), σύναψε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση της αεροπορικής στην εταιρεία επενδύσεων Bain Capital με έδρα τη Βοστόνη. Η συμφωνία θα περάσει μέσα σε λίγες εβδομάδες για τελική έγκριση σε μια συνάντηση των πιστωτών της Virgin, στους οποίους οφείλονται 7 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (5 δισεκατομμύρια δολάρια).

Πηγή: Associated Press

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: