Κι άλλη φάπα – Στα 160 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου

Κοινοποίηση:
ΑΕΡΙΟ

Τα μάτια είναι στραμμένα τώρα στις 21 Ιουλίου, όπου και αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη ένδειξη για το τι σκοπεύει να κάνει η Ρωσία, η οποία παίρνει κι αυτή μεγάλα ρίσκα με τη στάση της.

Από τη μια ξέρει ότι με το όπλο του φυσικού αερίου μπορεί να πιέσει σημαντικά τους επόμενους μήνες και ιδιαίτερα τον χειμώνα τους Ευρωπαίους, που δεν έχουν προλάβει να γεμίσουν τους αποθηκευτικούς τους χώρους με φυσικό αέριο. Από την άλλη, ένα κλείσιμο της στρόφιγγας μπορεί να κάνει τους Ευρωπαίους να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε πιο δραστικά μέτρα ανεξαρτητοποίησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα σημαντικές μακροπρόθεσμες απώλειες για τη Μόσχα.

Στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης έχουν κάνει ήδη λόγο για πολιτικοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και μένει τώρα να φανεί πόσο μακριά θα πάει η κόντρα και με τι αντίκτυπο. Η Γερμανία εξαρτάται από τη Ρωσία για άνω του 30% των προμηθειών φυσικού αερίου και ήδη στο Βερολίνο αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν αρχίσει συζητήσεις, ακόμη και προετοιμασίες, για επιβολή ακόμη και δελτίου για την ενέργεια τον χειμώνα.

Κάτι τέτοιο θα έπληττε σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας την ευρωζώνη ακόμη και σε ύφεση. Μεγάλοι χαμένοι είναι ήδη τα νοικοκυριά που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού το ράλι της ενέργειας έχει οδηγήσει σε μεγάλες ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων, από καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι τρόφιμα.

Μια πιθανή νέα μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για νέο άλμα τιμών, αρχής γενομένης από την ενέργεια, καθώς το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα στην ΕΕ για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: