Κατευθείαν στα βαθιά ο ΥΠΕΞ και ο υπουργός Οικονομικών

Κοινοποίηση:
ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι η ζωή της υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθώς το επόμενο διάστημα τόσο στο επίπεδο της οικονομίας και των οικονομικών όσο όμως και στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι πως σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης θα μεταβεί στο Οσλο, όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και της Σουηδίας. Οι συζητήσεις κατά τη Σύνοδο αναμένεται να εστιάσουν σε ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους (11-12/07/2023) και της συνέχισης στήριξης της Ουκρανίας στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Φυσικά, η κουβέντα αναμένεται να διευρυνθεί, καθώς δεν είναι μόνο η ανάφλεξη της έντασης στο μέτωπο της Ουκρανίας αλλά και η κρίση που έχει ξεσπάσει στο Κόσοβο μεταξύ των Σέρβων αλλά και των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

Στο Eurogroup
Σημαντικές όμως αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και στο επίπεδο της οικονομίας, σε μια περίοδο όπου οι προειδοποιήσεις των Βρυξελλών για περιορισμό των δαπανών που γίνονται για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών πληθαίνουν. Στο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Πελαγίδης.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024, ο πληθωρισμός και οι κλυδωνισμοί που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός είχε δώσει μεγάλη βαρύτητα στην ενημέρωση που έκανε στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά για τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: