«Καταστροφή»! Κραυγή αγωνίας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα ελληνικά βουνα

Κοινοποίηση:
anemoggn

«Αντίο» στην Ελλάδα όπως την ξέραμε και «καλημέρα» στη νέα εποχή θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη περιγραφή των διαμαρτυριών για τις ανεμογεννήτριες στη χώρα μας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια ανυπολόγιστη καταστροφή με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα ελληνικά βουνά, με κόστος κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ η κάθε μία, βάρους 120 τόνων και άνοιγμα του έλικα 180 μέτρα, σύμφωνα με το melissocosmos.com.

Για να στερεωθεί στο έδαφος μια ανεμογεννήτρια χρειάζονται περίπου 800 κυβικά μέτρα τσιμέντο, κάτι που προφανώς και σημαίνει καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου. Και από τη στιγμή που αυτός ο περιβάλλων χώρος είναι σε κάποιο βουνό, τότε καταλαβαίνουμε όλοι, ότι ο όρος «πράσινη ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται οι εμπνευστές της ιδέας αυτής, είναι τουλάχιστον οξύμωρος. Ακόμα και περιοχές Natura ισοπεδώνονται και δεν υπάρχει ουδεμία αντίδραση…

Γιατί η τοποθέτηση αιολικών πάρκων στα βουνά δεν είναι κάτι απλό: εκτός από την τσιμεντοποίηση της περιοχής, η οποία αναπόφευκτα θα εξαφανίσει και αρκετές πηγές νερού στις βουνοκορφές μας, χρειάζεται περαιτέρω καταστροφή του τοπίου, καθώς θα πρέπει να ανοιχτούν δρόμοι ως την κορυφή, για να υπάρχει πρόσβαση στις ανεμογεννήτριες.

Όπως αναφέρει το melissocosmos.com, αν πάει ένας απλός μελισσοκόμος να τοποθετήσει μελισσοσμήνη στο βουνό, το δασαρχείο του κάνει μήνυση. Αν πάει όμως ο μεγιστάνας να γκρεμίσει το βουνό και να καρφώσει ανεμογεννήτριες, το κράτος του το επιτρέπει. Γιατί από αυτούς τους μεγιστάνες, η ΔΕΗ θα αγοράζει ρεύμα ακριβότερο από ότι το πουλάει στους καταναλωτές, θα ανοίγουν μαύρες τρύπες στα ταμεία της τις οποίες θα καλείται ο φορολογούμενος να τις κλείσει.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται, αυτά τα αιολικά πάρκα σε λίγα χρόνια να μετατρέπονται σε υβριδικά και να λειτουργούν με νερό, την στιγμή που ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας μας επικρατεί λειψυδρία.

Στόχος αυτής της «πράσινης ανάπτυξης», είναι το 2050 σε όλα τα βουνά και σε όλα τα νησιά να έχουν μπει ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα προσφέρουν το 50% της ενέργειας που θα χρειάζεται η χώρα μας. Μόνο το 50% μετά από τέτοια καταστροφή!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

8 Σχόλια

  1. Κλείνουν τά λιγνιτικά κέντρα Μεγαλόπολης καί Πτολεμαίδος Αμυνταίου λόγω τής λεγόμενης “πράσινης ενέργειας”.
    Αυτά τά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού είναι είς θέσην νά παράγουν ρεύμα γιά πολλά χρόνια.Τά κλειδώνουν γιά νά γεμίσουν όλη τήν χώρα μέ ανεμογεννήτριες.Υψος μίας ανεμογεννήτριας 200 μέτρα,μέ πτερύγια 60 μέτρων.
    Οι τερατώδεις ανεμογεννήτριες αλλάζουν ριζικά τό περιβάλλον.Τά φυσικά παραδοσιακά τοπία μεταβάλλονται σέ
    ενεργειακά τοπία.Μέ άλλα λόγια γίνονται αγνώριστα.Ομως οι προφήτες τής “προόδου”τό αποκρύπτουν.Τό ποιό συχνό επιχείρημα είναι τό γνωστό:Δέν ειναι άλλο από έναν ανεμόμυλο.
    Γιάννης Λάκων

  2. Μήπως έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται στην Άνδρο; Προβλέπεται να γαζωσον το νησί από άκρη σε άκρη με εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, να συμμαχο τον ανεκδιηγητο δήμαρχο. Αξίζει όχι απλά ρεπορτάζ, εκπομπές ολόκληρες για να περιγραφεί αυτό το εν εξελίξει έγκλημα!

    1. Η Τήνος έχει καταντήσει γαλατικό χωριό,Καλά κάνει ο δήμαρχος της Άνδρου κι όλοι οι συνετοί δήμαρχοι.Η αιολική ενέργεια έπρεπε να έχει έρθει στη χώρα εδώ και είκοσι χρόνια,αλλά δεν αφήνουν οι ευαισθητούληδες. Ήθελα να’ ξερα πώς στήθηκαν εκείνα τα λιγοστά,αλλά πολύτιμα γιά την τότε νεολαία εργοστάσια σ όλη την επαρχία,μέσα στον οικιστικό ιστό με τα φουγάρα δίπλα από τα εργατόσπιτα(Τα σπίτια είναι χαμηλά σαν έρημοι στρατώνες,τα καλοκαίρια μας μικρά που λέει και το τραγούδι).Αλλά τότε,1955-70,δίπλα στον Καραμανλή και τους χουνταίους,υπήρχε ένας λαός αποφασισμένος που έσφιγγε τα δόντια και έχτιζε κράτος μέσα από τις πρωτοπόρες φάμπρικες της εποχής.
      Δηλαδή κατά το δήμαρχο της Τήνου πρέπει εμείς από την ηπειρωτική Ελλάδα να πληρώνουμε το ρεύμα χρυσάφι γιά να μπορούν εκείνοι στα νησιά να κάνουν τις διακοπές τους σαν πρίγκιπες με τις πισίνες κλπ. Κορόιδα ψάχνουν όλοι σ’αυτή τη χώρα.Το θέμα δεν είναι δικό του πιά. Εξάλλου εκείνος είναι δήμαρχος κι όχι βλαχοδήμαρχος όπως τους συνηθίσαμε χρόνια τώρα.Και να κοιτάξει να δεί τί θα κάνει με τα απορρίμματα. Απ’ ό,τι ξέρω,η Τήνος δεν έχει οργανωμένο χώρο γιά τα απορρίμματα.Κορόιδα ψάχνουν κι εκεί όλοι τους να τα βγάλουν από τα μάτια τους μεταφέροντάς τα σε άλλους τόπους,ζώντας σε βάρος των άλλων,λες κι εκείνοι δεν παράγουν απορρίμματα.
      Α,και πρώτη δουλειά του είναι το νερό. Τί περιβαλλοντιστής είναι;Αλλά μάλλον φωνάζει γιά να τον ακούσουν οι από πάνω γιά να βγεί βουλευτής, εξαπατώντας τους ψηφοφόρους του όπως έχουν κάνει στο παρελθόν αρκετοί δάσκαλοί του και στη Ν.Δ.και στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά δεν έκανε και η Δούρου,που βγήκε τελικά περιφερειάρχης και είδαμε τί κατάφερε στη θητεία της;

  3. Η Γερμανία κατέστρεψε μέ τά μνημόνια,γερμανική επινόηση Μέρκελ-Σοιμπλε,οικονομικά τήν Ελλάδα.Τώρα συνεχίζει καί τήν γεωγραφική καταστροφή τής χώρας μας.Ολα τά ωραία τοπία της Ελλάδας,μοναδικά στόν κόσμο,
    παραμορφώνονται ανεπανόρθωτα μέ τίς τερατώδεις ανεμογεννήτριες πού τίς εξάγει η Γερμανία στήν Ελλαδα,διότι
    οι Γερμανοί πολίτες δέν τίς θέλουν γιατί καταστρέφουν τά τοπία τους.Η λεγόμενη αιολική βιομηχανία τήε Γερμανίας
    έχει δηλώσει πτώχευση.Το 2019 εγιναν μόνο 70 εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών σέ όλη τήν Γερμανία.Εξι κρατίδια,μεταξύ τών οποίων η Βαβαρία πού έχει τά ποιό ωραία τοπία της Γερμανίας,δέν έχτισαν ούτε μία ανεμογεννήτρια.Λοιπόν όλες οι περιττες ανεμογεννήτριες στά κοροιδα στήν Ελλάδα.
    Γιάννης Λάκων

  4. Να η απάντηση γιατί οι Έλληνες έχασαν όλα τα αναπτυξιακά τρένα.Η ευαισθησία γιά το περιβάλλον που από πίσω της κρύβονται παλιά,άπονα γιά τη νεολαία κάθε εποχής συμφέροντα,δεμένα με τη γη.Στην Κέρκυρα ταυτίζονται με τους σύγχρονους αποικιοκράτες Ρότσιλντ που τους χαλάει τη θέα η μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα κι ας κατοικούν χιλιόμετρα μακριά.Στις Σκουριές στη Χαλκιδική τριάντα χρόνια ΠΑΣΟΚ,όλες οι προσπάθειες να βγούν επιτέλους τα ορυκτά της χώρας,έπεσαν στο κενό.Δεκάδες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.Οι Εταιρείες φύγανε,ήρθανε άλλες,κι αυτές εμποδίζονται από τους μικρούς ξενοδόχους της περιοχής που τους έχουν φοβίσει με προπαγάνδα τα μυαλά κι εκείνοι φοβίζουν άλλους.Στην Πάτρα,ακόμα κλαίνε τις τελειωμένες προβληματικές,αντί να ασχοληθούν σοβαρά με νέες ευκαιρίες,όπως τα υδροπλάνα που τα έκλεισαν γιατί φοβίζουν τα ψάρια!
    Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ψέμματα.Μα σ’αυτό στηρίζουν την ήπια ανάπτυξή τους οι μικροί ξενοδόχοι. Κι από πού θα πάρουν ενέργεια;Ο Παπανδρέου ο Γιώργος μας έφταιγε όταν έλεγε γιά πράσινη ανάπτυξη,ο Κυριάκος,ο Μπούλης που λέτε αδόκιμα κι εσείς,θέλει τα ίδια.Δε σας φταίνε τα πρόσωπα.Η πολιτική τους σας φταίει.Τώρα μας έφαγε η ευαισθησία γιά τους μελισσοκόμους.Μα τόσα χρόνια που οι οπαδοί του φυσικού αερίου πασχίζουν να βρούν καταναλωτές να μπούν στην ελληνική αγορά γιά να υποκαταστήσουν το πανάκριβο πετρέλαιο δεν έχουν ευδοκιμήσει ακόμα.
    Και οι επιστήμονες που παράγουν τα ελληνικά πανεπιστήμια;Χημικοί μηχανικοί,μηχανικοί ορυκτών πόρων, μεταλλειολόγοι μηχανικοί,χημικοί,μηχανολόγοι μηχανικοί;Αυτοί πρέπει να πάνε στο εξωτερικό.Έτσι λέει η σύγχρονη συντήρηση της χώρας που αυτή διώχνει τους νέους στο εξωτερικό αν δεν τους καταδικάζει στο ταμείο της ανεργίας.Οι σύλλογοι και τα σωματεία δήθεν προστασίας του Περιβάλλοντος,δε θέλουν να γίνει τίποτα.Μόνο να εισάγουμε ενέργεια έτοιμη από το εξωτερικό.Είναι εχθροί στα πάντα.Θέλουν μία χώρα τουριστική,καταναλώτρια.Είναι εχθροί της βιομηχανίας,ακόμα και της ήπιας.Ο λαός δεν ήταν έτσι.Τον έμαθαν σιγά σιγά,να μη μάχεται,να μη διεκδικεί.αφού συνήθισε στις ήττες των τόσων κλεισιμάτων των εταιρειών.
    Δε φταίνε οι κυβερνήσεις,η κακή μας νοοτροπία φταίει.Όταν διανοιγόταν η διώρυγα της Κορίνθου το 1893 και πριν να γίνει η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου,πάλι είχαν ξεσηκωθεί γιά περιβαλλοντικούς λόγους.Οι εφημερίδες της εποχής το αποδείχνουν.Άρα υπάρχει ιστορική βάση,Αυτή η νοοτροπία είναι διάχυτη μέσα στο λαό που ψηφίζει κι εκλέγει τα πρόσωπα.Εσείς οι ίδιοι γράψατε σε αρκετά σας άρθρα ότι η αυτοκινητοβιομηχανία στη χώρα-τί λέω τώρα, βρίζω-τορπιλίστηκε από άτομα που σκέφτονταν με τέτοιο τρόπο.
    Όταν θέλει μία χώρα,ακόμα κι αν δε διαθέτει την έκταση και τους χώρους,φέρνει σε πέρας τους στόχους της.Η Δανία γιά παράδειγμα έβαλε τα αιολικά πάρκα στη θάλασσα και στα νησιά.Εδώ,ακόμα και σε ξερονήσια αντιδρούν οι ανύπαρκτοι κάτοικοι.Πάντα φταίνε οι εταιρείες.Μα οι εταιρείες θα προσλάβουν τα παιδιά σας. Ξυπνήστε επιτέλους από τον εγωιστικό,συναισθηματικό λήθαργο γιατί δε θα μείνει ούτε ένας νέος στη χώρα.
    Έπειτα,ποιός μας λέει ότι οι διαμαρτυρόμενοι δεν έχουν ιδιοτελή κίνητρα από τη μη εφαρμογή της ήπιας τεχνολογίας στον τόπο,γιά να μένει η χώρα χρόνια εξαρτημένη από τη βοήθεια του εξωτερικού,να ζητάει συνέχεια ελεημοσύνη από τις μεγάλες δυνάμεις,να απογοητεύεται όταν δεν της δίνουν σημασία και πάλι από την αρχή.Ο Τούρκος δίπλα δε δίνει σημασία σ’αυτά.Τους καλεί όλους,όποιος θέλει,επενδύει στη χώρα γιά να βρεί ο κόσμος δουλειά.Είναι τόσο απλό.

    1. Πολιτικοί και πρόσωπα είναι ομοούσια έννοια.. Ταυτίζονται…Οι προδότες είναι καταγεγραμμένοι στα βιβλία της νεότερης ιστορίας και έχουν ονόματα, τέλος..Ποιά παιδιά θα προσλάβει η κάθε εταιρεία;;;Για 400€ με 3 μεταπτυχιακά;;;. Χέστηκε ο νέος να κάτσει Ελλάδα…Να φύγει…Χεστήκαμε για την ανάπτυξη που λες..Τι οφέλη έχει η βιομηχανοποίηση εδώ;; Εσύ ξύπνα…Στο τέλος εφόσον λες λες ότι αρλούμπες λες με ασυνάρτητο τρόπο φλερτάρεις και με τους Τούρκους από πάνω..Η χώρα πάσχει από βασικά πράγματα.. Ξύπνα..

      1. Ποιά είναι τα βασικά πράγματα;Εγώ δεν παραδίνομαι σε θεωρίες συνωμοσίας.Όσο ακόμα δουλεύει το μυαλό μου,την αλήθεια δε θα την κρύβω.Αν οι πρόγονοί μου αποδείχτηκαν ανάξιοι,εγώ δε θα συνεχίσω την πορεία τους.Εσείς είστε παραδομένος στο ψέμα.Αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών της Ελλάδας,δε γίνεται τίποτε.Όταν αυτό που εδώ φαίνεται απίθανο να γίνει,οτιδήποτε αν είναι αυτό,σε μία άλλη χώρα που είναι φτωχότερη από τη δική μας μπορεί και γίνεται,δε φταίει η χώρα,αλλά οι άνθρωποι. Εκείνοι χρειάζονται εκπαίδευση,διόρθωση,μετάνοια κι όχι παχιά λόγια,όπως αυτά που μας λένε οι δήθεν περιβαλλοντιστές.
        Έργα θέλουμε και δε μας ενδιαφέρει πιά ποιός θα τα κάνει.Έργα θέλουμε και γρήγορα.Όχι δικαιολογίες παλιών αμαρτημάτων,τα οποία έγιναν γιατί δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη ποτέ.Δόξα το Θεό,μπορεί εσύ να μη συμφωνείς,αλλά η ιστορία με δικαιώνει,όπως αναφέρω πιό πάνω.Και η αιτία είναι μία:Ότι κρίνουμε με το θυμικό,είμαστε αισθηματίες,βλέπουμε το τωρινό,το βραχυπρόθεσμο,όπως ο τζίτζικας,κι όταν έρθει ο χειμώνας τρέχουμε γιά δανεικά.Τη μάθαμε αυτή τη συμπεριφορά από τους μεγαλύτερους.Να την ξεμάθουμε. Να ανακαλύψουμε επιτέλους όχι την αυτοκριτική,αλλά την αυτομεμψία κι όχι την αυτοδικαιολόγηση. Αυτά είναι τα βασικά πράγματα γιά μένα.Αλλιώς,βαδίζουμε στην καταστροφή.

  5. Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που κάθε χρόνο τα δάση μας καίγονται είναι η απογύμνωση των βουνών μας από δέντρα για ανεμογεννήτριες. Την καρυστο την έχουν κάψει πολλές φορές και τώρα είναι γεμάτη με ανεμογεννήτριες τυχαίο δεν νομίζω.

Comments are closed.