Καταστρέφουν τον αθλητισμό: Απειλούν με λουκέτο τα πρωταθλήματα – Στέλνουν στην ανέχεια εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες

Κοινοποίηση:
Αθλητισμός

Ο αθλητισμός μπαίνει… σε νέες περιπέτειες, με βάση την ΚΥΑ που εκδόθηκε με τα μέτρα από σήμερα, Πέμπτη 4 Μαρτίου, μέχρι τις 15 Μαρτίου. Απειλή για «λουκέτο» σε πρωταθλήματα, ομάδες στα ίδια πρωταθλήματα μπορούν να προπονηθούν και άλλες… πρέπει να κάτσουν σπίτι τους.

Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, αναστέλλονται από σήμερα, Πέμπτη 4 Μαρτίου έως τις 15 Μαρτίου η δυνατότητα προπονήσεων και αγώνων για όλα τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, η λειτουργία και χρήση κολυμβητηρίων και άλλες αθλητικές δραστηριότητες, στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου ανά την επικράτεια.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου έχουν ενταχθεί η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κορινθίας, Αχαΐας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας (εκτός του Δήμου Σκύρου), Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας (εκτός του Δήμου Μεγανησίου), Λάρισας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Σάμου και οι Δήμοι Καλύμνου, Χίου και Ρόδου.

Ανεξάρτητα από το αν οι περιοχές είναι αυξημένου ή όχι κινδύνου η δραστηριότητα δεν παύει:

ποδοσφαίρο ανδρών Super League Ι και Super League ΙΙ,
Α’ κατηγορία ανδρών καλαθοσφαίρισης (Basket League),
Α’ κατηγορία ανδρών πετοσφαίρισης (Volley League).
Σε συνέχεια της διευκρίνισης της ΓΓΑ γίνεται γνωστό ότι στις περιοχές μη αυξημένου κινδύνου θα μπορούν να γίνονται προπονήσεις και αγώνες στα παρακάτω πρωταθλήματα.

Α1 κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών,
Α1 κατηγορίας υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών,
Α1 κατηγορίας χειροσφαίρισης ανδρών και γυναικών.
Η απορία που δημιουργείται είναι πώς γίνεται να κάνουν προπονήσεις και να παίζουν αγώνες ομάδες που είναι σε περιοχές μη αυξημένου κινδύνου, ενώ ομάδες και αθλητές από το ίδιο πρωτάθλημα, που έχουν έδρα σε περιοχές αυξημένου κινδύνου, θα κάθονται σπίτι τους. Ελληνική πρωτοτυπία.

Παράδειγμα: Την Κυριακή έχει οριστεί το παιχνίδι ΠΑΣ Γιάννινα-Κρόνος για την Α1 γυναικών μπάσκετ, όπως και ο αγώνας Χανιά-Νίκη Λευκάδας για την ίδια διοργάνωση. Παράλληλα, έχει οριστεί και ο αγώνας ΑΟ Θήρας-Παναθηναϊκός για τη Volleyleague γυναικών, με τα παιχνίδια αυτά να μπορούν να διεξαχθούν κανονικά. Το ζήτημα είναι ότι… οι γηπεδούχοι μπορούν να προπονηθούν ενώ οι φιλοξενούμενοι… πρέπει να κάτσουν σπίτι.

Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου απόφαση, η οποία δημιουργεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στον επαγγελματικό («βαφτισμένο» στην Ελλάδα ως ερασιτεχνικό) αθλητισμό, την ίδια ώρα που σε όλη την Ευρώπη οι διοργανώσεις διεξάγονται κανονικά.

Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να υπολογιστεί ότι οι ημερομηνίες είναι ασφυκτικές, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων που ακολουθούν και επιβάλλουν την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων αρκετά νωρίς χρονικά. Το αρχικό πρόγραμμα επέτρεπε αναβολές, όμως το lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση στον αθλητισμό (περίπου… 70 ημερών), «έσφιξε» το πρόγραμμα, το οποίο σε συνδυασμό με τις αναβολές λόγω κρουσμάτων… δεν «βγαίνει».

Όλα τα παραπάνω, οδηγούν τους αθλητές και τις αθλήτριες σε απόγνωση, καθώς τα συμβόλαια προβλέπουν… «ταμείο ανεργίας» όταν διακοπούν οι διοργανώσεις ελέω κυβερνητικής απόφασης, ενώ τα μέτρα στήριξης μέχρι τώρα για τους αθλητές ήταν μηδενικά.

Η σύγκριση της Ελλάδας με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είναι θλιβερή και δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι το πλάνο έχει αποτύχει. Μοναδική ελπίδα για την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων είναι να μην σταματήσουν μέχρι τις 15 Μαρτίου και να «φουλάρουν» στη συνέχεια, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι απονομές πρωταθλημάτων στα «χαρτιά» και το φιάσκο με τις… παύλες, είναι προ των πυλών.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρωταθλήματα του βόλεϊ πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε 40 μέρες από σήμερα, με τις ημερομηνίες να βγαίνουν οριακά. Είναι προφανές ότι σε περίπτωση δεκαήμερου «στοπ», πρωτάθλημα… τέλος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: