Καταρέει ο Ταύγετος! Σε απόγνωση οι κάτοικοι: Εξαφανίστηκαν δρόμοι, ζημιές σε σπίτια

Κοινοποίηση:
taig

Τη γνωμοδότηση των ειδικών του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΙΓΜΕ σχετικά με το αν τα σπίτια τους είναι κατοικήσιμα περιμένουν οι κάτοικοι χωριών του Ταϋγέτου που είδαν κυριολεκτικά τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια τους. Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών είχαν σαν αποτέλεσμα έντονα κατολισθητικά φαινόμενα και καθιζήσεις στην παλαιά εθνική Καλαμάτας-Σπάρτης μετά την Αρτεμισία, αλλά και στο τοπικό οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα χωριστούν σε δύο φάσεις: στις επείγουσες και σε όσες πρέπει να γίνουν σε δεύτερο χρόνο προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα.
Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αλαγονία, μιας η πρόσβαση στο χωριό δεν είναι δυνατή. Σε 15 σπίτια του οικισμού Μαχαλάς έχουν παρατηρηθεί ρωγμές, ενώ καθιζήσεις υπάρχουν και στα χωριά Λαδά και Πηγές. Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Καλαμάτας αποφασίστηκε να δοθούν 400.000 ευρώ και να ζητηθεί έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι κάτοικοι των χωριών του Ταΰγετου είναι σε απόγνωση, καθώς μέχρι τώρα δεν γνωρίζουν το ακριβές μέγεθος των ζημιών στα σπίτια αλλά ούτε και το πότε θα αποκατασταθεί η οδική σύνδεση. Μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας τόνισε ότι όσο το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και όσο δεν σταματά η υποχώρηση του εδάφους δεν είναι να δυνατό να γίνει καμία παρέμβαση. «Τα ποσά που απαιτούνται είναι μεγάλα ακόμα και για τα μεγέθη του προϋπολογισμού υπουργείου, πόσο μάλλον για τους δήμους που καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοια ζητήματα. Ο ακριβής σχεδιασμός των παρεμβάσεων και η εξασφάλιση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και από ευρωπαϊκά κονδύλια είναι επιβεβλημένα», πρόσθεσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: