Ο… ύποπτος ρόλος της Σμαράγδας Καρύδη στην υπόθεση των καταγγελιών: «Στηρίζω τα θύματα κακοποίησης, αλλά δεν μπορώ να χαρώ για την καταστροφή των άλλων”

Κοινοποίηση:
Lignadis-Kouris-Karidi

Η Σμαράγδα Καρύδη πήρε θέση για τα όσα συμβαίνουν στον χώρο του θεάτρου τις τελευταίες ημέρες, με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και όχι μόνο. Με ένα κείμενο «ποταμό» η ηθοποιός κατέθεσε την άποψή της για την κατάσταση, περιγράφοντας αρχικά ένα περιστατικό ως μαθήτρια του Εθνικού.

Παράλληλα εξέφρασε τη συμπαράστασή της σε όλες και όλους που έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση αλλά και τη θλίψη της για τους ηθοποιούς που προέβησαν σε αυτές τις πράξεις. Ωστόσο, πλάναται ένα ερωτηματικό από τη στάση της ηθοποιού. Μήπως παίζει ύποπτο ρόλο συγκάλυψης των παιδεραστών;

Η ανάρτησή της:

Όταν ήμουν στο τρίτο έτος της Δραματικής του Εθνικού ένας συμμαθητής μας (που μάλλον στην πορεία εγκατέλειψε γιατί δεν τον συναντήσαμε ξανά μέσα στα χρόνια) σε μία ομαδική σκηνή απ το «Όνειρο καλοκαιρινής Νύχτας» στο μάθημα του Γιώργου Μιχαηλίδη , έκανε τα πάντα για να κλέψει την προσοχή από αυτούς που έπαιζαν σε πρώτο πλάνο, κάνοντας αυτό που λέμε στο θέατρο « ψιλή βροχή». Δηλαδή αδιαφορείς για την ιστορία που λέμε όλοι από κοινού γιατί βασικά σ ενδιαφέρει το κοινό να προσέξει εσένα. Όταν ο Μιχαηλίδης του έκανε παρατήρηση ο συμμαθητής μου του είπε ότι πιστεύει ότι αυτό που κάνει είναι νόμιμο, κι ότι το θέατρο έτσι κι αλλιώς είναι μια αρένα. Έπεσε σιωπή. Σοκαριστήκαμε όλοι απίστευτα. Σταμάτησε η πρόβα κι ο Μιχαηλίδης μας μίλησε πολύ ώρα για το γιατί όλο αυτό είναι λάθος. Ήταν πολύ θλιβερό να συναντάς τέτοιον απροκάλυπτο κυνισμό σ έναν τόσο νέο άνθρωπο, στην ηλικία εκείνη που συνήθως έχεις την ορμή και την όρεξη να κάνεις τον κόσμο καλύτερο.

Τώρα νέα παιδιά που θέλουν ν ασχοληθούν με το θέατρο με ρωτάνε. Βλέπουν όλα αυτά τα σοκαριστικά που έρχονται στο φως κι απογοητεύονται. Και φοβούνται.

Εχω να τους πω να μη φοβούνται τίποτα. Το θέατρο δεν είναι βούρκος. Ούτε η σκηνή αρένα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που δουλεύουν στο θέατρο δεν είναι τέρατα. Θα γνωρίσετε σπουδαίους και υπεροχους ανθρώπους. Υπάρχουν και τα τέρατα όπως υπάρχουν παντού.

Κι αν βρείτε τέρατα στο δρόμο σας μη φοβηθείτε. Και μη τους πιστεύετε.Δε χρειάζεται να «κάτσετε» σε κανέναν για ένα ρόλο. Δε χρειάζεται ούτε να φιλήσετε κατουρημένες ποδιές. Δεν είναι αυτή η συνταγή της επιτυχίας. Συγκεντρωθείτε μόνο στη δουλειά σας. Είναι κοπιαστική. Και μην έτεροκαθορίζεστε. Μη συγκρίνεστε με κανέναν. Μορφωθείτε, ψάξτε μέσα σας τι θέλετε να πείτε και πείτε το. Ένα παιχνίδι είναι. Απλώς πάρτε στα σοβαρά τους κανόνες και παίξτε τίμια.

Το θέατρο είναι χώρος μοιρασιάς. Εκεί που ανοίγεσαι και σου ανοίγεται κι ο άλλος. Είναι εκεί που πρέπει να νιώσεις ασφάλεια κι εμπιστοσύνη για ν αφήσεις τον εαυτό σου στα χέρια των άλλων. Ολόκληρο. Με το ταλέντο σου και την ανεπάρκεια σου. Με τις ευκολίες και τις αδυναμίες σου. Με τη γοητεία σου και οι τον άχαρο εαυτό σου. Μη κρύψεις τίποτα. Απ την ανεπάρκεια και την αδυναμία σου συχνά προκύπτει το πιο όμορφο αποτέλεσμα.

Οι άνθρωποι δεν είναι ένα πράγμα. Οπως κι οι ενδιαφέροντες ρόλοι που θα παίξετε δεν έχουν μόνο μια διάσταση. Δεν είναι ούτε μόνο καλοί ούτε απόλυτα κακοί. Είναι πολύ ξεκούραστο να έχεις μια ξεκάθαρη θέση για τα πάντα και πολύ ανακουφιστικό. Είναι πολύ εύκολο να είσαι οπαδός φανατικός και δεν έχει κόπο. Αρκεί ν αποφασίσεις ποιον θ αγαπάς και ποιον θα μισείς.

Τι είναι σωστό και τι λάθος. Μακάρι να μπορούσα να μην έχω αντιφάσεις και να είναι όλα καθαρά μέσα μου.

Στηρίζω με όλη μου τη ψυχή τις γυναίκες και τ αγόρια που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης.

Τους πιστεύω, τους εκτιμώ και τους θαυμάζω για το θαρρος τους. Καταλαβαινω πόσο δύσκολο είναι να βρεις το κουράγιο να βγεις μπροστά. Κάποιες απ αυτές τις γυναίκες είναι φίλες μου και τις αγαπώ. Το θέατρο έχει ανάγκη από θαρραλέους ανθρώπους κι όχι θρασύδειλους. Γενναιόδωρους. Που πάνω στη σκηνή αφήνουν χώρο στον άλλον και τον βοηθούν να βγει καλύτερος. Όχι από ναρκισσιστικές προσωπικότητες που αντλούν δύναμη απ τον εξευτελισμό των άλλων. Στηρίζω τους ανθρώπους που παίρνουν την ευθύνη και βγαίνουν επωνύμως να καταγγείλουν κάτι άδικο που τους βαραίνει και που έτσι ανοίγουν το δρόμο και σ άλλους που δεν είχαν φωνή γιά ν ακουστεί. Και πρέπει να πάψουν να φοβούνται. Κάνουμε μια δουλειά που τη διαλέξαμε από αγάπη. Ο φόβος δεν έχει θέση εδώ.

Απ τη άλλη δε μπορώ ούτε να χαρώ για την καταστροφή και των αφανισμό των άλλων. Καταλαβαίνω ότι δε γινόταν αλλιώς και θλίβομαι πολύ για αυτούς. Λυπάμαι. Αυτό μόνο νιώθω. Λύπη. Και αμηχανία.

Με καποιους συναντηθήκαμε, με κάποιους πορευτήκαμε παράλληλα κι άλλους τους θαύμασα για τη δουλειά τους.

Όμως το ότι ας πούμε εγώ είχα με κάποιον μια πολύ καλή συνεργασία, δεν με κάνει να αμφισβητώ έναν άλλον άνθρωπο που πέρασε μαρτυρικά κοντά του.

Απλώς δε μπορώ ούτε θέλω να βγω στον λιθοβολισμό της πλατείας να ρίξω κι εγώ μιά πέτρα.

Είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς μου είναι ξένο. Μπορώ μόνο να στέκομαι με δέος στην ώρα τη σκληρή του καθενός.

Ξερω ότι εγώ μπορώ να έχω αυτή τη ψυχραιμία γιατί ποτέ κανείς δε μου φέρθηκε κακοποιητικά και δεν έχω μαζεμένο πόνο ούτε οργή. Όμως το ότι εγώ από θέση, από χαρακτήρα ή απλώς επειδή ήμουν τυχερή, δεν άφησα περιθώρια σε κάποιον να μου φερθεί έτσι δεν σημαίνει ότι δε ξέρω τι γίνεται δίπλα μου. Και πόσο έχουν υποφέρει συνάδελφοι μου από απαράδεκτες συμπεριφορές.

Αλλά το θέμα δεν πρέπει να είναι προσωπικό γιατί πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα κάνουν κατάχρηση εξουσίας. Είναι στη φύση του ανθρώπου. Και για αυτό νομίζω ότι όλο αυτό που ξεκίνησε δε πρέπει να εκπέσει σ ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών αλλά να το δούμε ως ευκαιρία να μπούν για πολλά πράγματα νόμοι και κανόνες. Και πρέπει να απαιτήσουμε γι αυτούς τους κανόνες και τους νόμους. Από την Πολιτεία.

Νόμοι που όμως πρέπει να φροντίσουμε να τηρούνται.

Γιατί ως γνωστόν στην Ελλάδα αυτό δεν είναι αυτονόητο.

Και οι νόμοι πρέπει να τηρούνται για να προστατεύονται οι πιο αδύναμοι από μας.

Αυτοί που δεν έχουν την τύχη, ούτε το χαρακτήρα ,ούτε τη θέση για να αμυνθούν. Οι δυνατοί βρίσκουν τρόπο και μόνοι τους.

Επίσης, δεν είναι τώρα η ώρα ν αρπάξουμε την ευκαιρία να κατηγορήσουμε δημοσίως όποιον συνάδελφο μας ενόχλησε γενικώς η συμπεριφορά του μέσα στη δουλειά. Δεν είναι αυτό το νόημα του MeToo και ας μην φεύγουμε απ το στόχο.

Και παρακαλώ όσους αναφέρονται ανωνύμως σε περιστατικά που μας παρουσιάζουν όλους λες ζούμε στο «120 μέρες στα Σόδομα» με όργια, ναρκωτικά και παρανοϊκές συμπεριφορές να σταματήσουν να το κάνουν. Είναι τεράστιο ψέμα και κάνει μεγάλο κακό. Οταν φωνάζουμε όλοι μαζί δε θα ακουστούν αυτοί που πραγματικά πρέπει ν ακουστούν.

 Και δε θα υπάρξει δικαιοσύνη. Δε χρειάζεται να ευτελίζουμε μέσα σε κουτσομπολιά ή άλλες πολιτικές ή προσωπικές σκοπιμότητες ένα τόσο σοβαρό θέμα. Και ας μη λέμε στους ανθρώπους βγες να μιλήσεις γι αυτό που σου συνέβη, βγες τώρα, πες τι ήξερες, πάρε θέση.

Το πότε και το αν κάποιος θα μιλήσει είναι προσωπική του απόφαση και πρέπει ν αφήνουμε να ωριμάσει μέσα του αυτό που έχει να πει. Είναι μία στιγμή πολύ δύσκολη για τα θύματα και πολύ σκληρή για αυτούς που κατηγορούνται . Πρέπει να τη σεβαστούμε.

Αλλιώς τους πετάμε όλους μαζί στη μέση της ορχήστρας , χριστιανοί με λιοντάρια, θεατές εμεις που διψούμε για αίμα, παίρνουμε θέση στις κερκίδες δείχνοντας με το δάχτυλο ποιος πρέπει να ζήσει και ποιος να πεθάνει.

Και τότε γίνεται η σκηνή αυτό που δε θέλαμε απ την αρχή. Αρένα.

Γιατι το θέατρο όπως είπε κι ο αγαπημένος μου φίλος ο Άλκις Κούρκουλος δεν μας έχει ανάγκη για να υπαρξει.

Όμως το έχουμε ανάγκη εμείς»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

26 Σχόλια

  1. Αν είχα και εγώ το μπαμπακα μου ηθοποιό και με προστατευε στον “χώρο του θεάματος” θα ριχνα και εγώ τη άποψη μου για το με ποιανου το μέρος ειμαι
    Ψευτικη!

  2. Ενα μεγαλο ποσοστο του κοσμου στο ιντερνετ δεν ειναι καλυτεροι απο αυτους που καταδικαζουν στα σχολια κρυμμενοι. Μιλανε στα σχολια ολοι οι αγιοι της χωρας

      1. Σε ποσοστό 71%,οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν υποστεί μιας μορφής κακοποίηση!Ίσως,αυτό δεν είναι άσχετο και με τον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό σχολίων στο διαδίκτυο που υπεραμύνονται όλων αυτών των ανθρωπόμορφων!Όμοιος ομοίω αεί πελάζει…

        1. Το ιδιο ποσοστο στο ιντερνετ κανουν μπουλινγκ σε αλλους! Και το μπουλινγκ φυσικα δεν ειναι τιποτε λιγοτερο η περισσοτερο απο μιας μορφης κακοποιησης! Δειχνουν με το δαχτυλο αρκετοι θυτες ! Και φυσικα το ιντερνετικο μπουλινγκ μεταφερεται εκτος ιντερνετ! Σοβαρα τα λες τωρα αυτα; Δεν ειστε εδω περα ατομα που δεν ειναι χωμενα στο ιντερνετ ! Με την κακη εννοια φυσικα το λεω! Και διαφορες μορφες κακοποιησης γινονται απο ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ! Οχι πια τοση υποκρισια και βρηκατε ολοι τα τερατα ! Τα πιστευετε αυτα που λετε ;

        2. Μια απο τις ηθοποιους που δηλωσε οτι ηταν καποτε μια απο τις γυναικες που παρενοχληθηκαν απο καποιον απο αυτους , οταν της ελεγαν για καποια γυναικα χυδαιοτητες εκεινη τα εβρισκε αστεια και ξεκαρδιζοταν στα γελια! Οταν δεν αφορα τον κωλο μας ειναι ολα αστεια , οταν αφορα εμας ειναι σοβαρο ! Μωρε τι μας λετε ! Και στην τελικη οι ανθρωποι που ειναι πραγματικα κακοποιημενοι με οποιονδηποτε τροπο φαινεται απο τον τροπο που επιλεγουν να ζουνε και οταν υπαρχει οντως πληγη φαινεται και στην ζωη του αλλου! Καποιες απο τα θυματα ζωαρα εκαναν και μια χαρα εφτιαξαν τη ζωη τους! Ενταξει τωρα ! Μεγαλο δουλεμα μου φαινεται πεφτει με το οτι ολες κακοποιηθηκαν και δεν το ξεπερασαν ποτε! Η ζωη τους σε καποιες αλλο δειχνει! Οταν καποιος το ξεπερναει δεν ξερω γιατι κλαιγεται τοσο.

  3. Ας ΜΑς ΠΕΙ Η ΑΓΑΠΗΤΗ ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΓΙΑ TΑ SWINGER PARTY ΞΕΡΕΙ ΑΥΤΗ !!!!!!!!

    1. Στα swinger parties που λες, από την στιγμή που δεν εμπλέκονται ανήλικοι και κανενός είδους εκβιασμού σε άλλα άτομα άρα συναινούν όλοι μεταξύ τους, δεν αποτελεί κριτήριο για την προσωπική ζωή κάποιου, δεν σε αφορά και δεν έχεις δικαίωμα να κρίνεις κανέναν.
      Η Καρύδη προσπαθεί να κρατήσει μια ισορροπία σε όλον αυτόν τον συρφετό καταγγελιών, που “τελείως ξαφνικά” ξεκίνησε.

  4. Οι πιο σκοτεινές γωνίες στην κόλαση είναι φυλαγμενες ς γι’αυτούς που κρατούν ουδετερότητα σε εποχές ηθικής κρίσης.
    INFERNO
    DAN BROWN.

    1. ΛΑΘΟΣ αγαπητή μου!!!
      Οι πιό σκοτεινές γωνιές είναι γι’ αυτούς που έχουν τήν πέτρα στό χέρι έτοιμοι νά τήν ρίξουν, κι άς είπε ο Χριστός ” ο αναμάρτητος πρώτος τόν λίθον βαλλέτω ” , “μέ όποιο μέτρο κρίνετε τόν συνάνθρωπό σας, μέ τό ίδιο ακριβώς θά κριθήτε κι εσείς”.
      ΚΑΜΜΙΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΣΕ, απλά καταδίκασε τόν καννιβαλισμό καί τήν ανθρωποφαγία που καλλιεργούν μερικοί “δημοσιογράφοι” κι έχουν κάνει τούς ανθρώπους άγρια θηρία, νά κατασπαράξουν ο ένας τόν άλλον.
      Σέ λίγο θά βγάλουμε ενόχους καί τούς γείτονες τών θυτών, όσοι κατοικούσαν σέ ακτίνα 1 χιλιομέτρου από τό σπίτι τους!!!

  5. Προσπαθουν να αποτελειωσουν πολιτισμο και αθλητισμο. Κινεζοποιηση ανθρωποι αχρωμοι και αβουλοι

  6. Μια παρεα ειναι ολοι που αλληλοκαλυπτονται.

  7. Ναι καλά τα λέει…
    Άρχισαν Να χαλάνε οι κλίκες..
    δύσκολη καθημερινότητα…
    Και ποιο δύσκολο θα είναι όταν ανοίξουν τα θέατρα.
    πώς θα πάνε για δουλειά??
    Δα βρουν δουλειά??
    Αυτό είναι το πρόβλημά τους…. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο…

  8. Εάν έκανε ανήθικους υπαινιγμούς στίς καταγγελουσες κυρίες ο Φαιδων Γεωργιτσης, θά τον κατήγγειλαν ή θά τού καθόντουσταν μέ συνοπτικές διαδικασίες !

  9. “”«Στηρίζω τα θύματα κακοποίησης, αλλά δεν μπορώ να χαρώ για την καταστροφή των άλλων” “” την αυτοκαταστροφη τους ας την σκευτονταν οι θυτες πριν θυτεψουν. Η σαπια ελλαδα στο μεγαλειο της. Τιποτα παραπανω, τιποτα παρακατω.

    1. Εσύ δηλαδή τί προτείνεις;; Νά κάθεται νά τρίβη χαιρέκακα τά χέρια της σάν μάγισσα;;;
      ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ, έχουμε γίνει ανθρωποφάγοι κι όποιον αρνείται νά πέση στό επίπεδό μας, τόν βαφτίζουμε ένοχο!!!

  10. Καλα τα λεει η Σμαραγδα αλλα παρελλειψε το βασικοτερο.

    Αυτες οι συμπεριφορες πρεπει να καταγγελονται ΑΜΕΣΑ μολις γινουν, κι οχι κατοπιν εορτης οπως τωρα που το θεμα εχει γινει ‘γαιτανακι’ και ολοι και ολες θυμηθηκαν την σεξουαλικη τους κακοποιηση πριν χρονια.

  11. Αυτή ήταν σε όλες τις φωτογραφίες μαζί του όπως κ με τον Μαρκουλάκη δεν ήξερε δεν άκουσε ποτέ τιποτα;Αυτός κατέστρεψε αθώες ψυχές κ ζωές θα νοιαστουμε για αυτόν τον κατεστραμενο;

    1. Εσύ γιά νά βγής φωτογραφία μέ κάποιον, νά τού κάνης πρώτα ανάκριση μέ τήν λάμπα καί μέ τόν ορό αλήθειας, γιατί άν έχη κάνει καμμιά κουτσουκέλα καί αποκαλυφθή αργότερα, θά είσαι κι εσύ ένοχη!!!
      ΑΪΝΤΕ, ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΟΙ!!!!

  12. Καλά τα λέγανε οι παλιοί για κάποια επαγγέλματα….. Αν γίνεις τραγουδιστρια η θεατρινα… Μην πατήσεις ξανά το πόδι σου στο σπίτι.. .

  13. ΦΟΒΑΤΑΙ ΜΗΝ ΒΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΙΣ ΙΔΙΕΤΑΙΡΟΤΗΤΕΣ, Η ΜΠΙΦΤΕΚΟΥ ?

    1. Προς τις φεμου-νί-στριες καραπουτάνες ή κρυφολεσβίες και τις κρυφολουλούδες/μπινέδες εδώ :
      Αν εξαιρέσουμε τους ανώμαλους ομοφυλόφιλους που αρέσκονται στους ανήλικους, αυτός είναι ο στόχος σε όσα γράφεις. Ανέκαθεν πολλοί άνδρες όταν βρίσκονταν σε θέση ισχύος παρενοχλουσαν τις γυναίκες και πόσο μάλλον στο θέατρο/κινηματογράφο όπου είναι γνωστόν ότι είναι ένα απέραντο “κρεβάτι” από λιγούρια και πουτάνες που πουλάνε και τη μάνα τους για δόξα και φράγκα.
      Οι τύπισσες που γίνονται ηθοποιοί δεν είναι είναι του παρθεναγωγείου ούτε καλόγριες.
      Στο φινάλε όποια είναι ηθική και δεν τα γουστάρει αυτά, τον βάζει τον άλλον στην θέση του, τον καταγγέλει ΕΚΕΊ που πρέπει εκείνο το διάστημα και ΔΕΝ περιμένει 20χρ!

      Εδω οδηγεί το σχέδιο σε πλήρη ευνουχισμό της ανδρικής ψυχολογίας. Όποιος άρρενας τολμήσει να μιλήσει ή να φλερτάρει γυναίκα, θα τρέμει μήπως κι αν δεν δουλέψει το πορτοφόλι του, η κάθε καραψωλή με ένα σκούξιμο θα τον πηγαίνει μέσα.. Πλήρες ξερίζωμα του ανδρικού προτύπου, για να επικρατήσουν οι πουτάνες, οι πουστάρες, οι λεσβίες, κι όχι η ερωτική προσέγγιση που γνωρίζαμε!
      Απλά βλέπεις την μαλακία πολλών αναγνωστών εδώ, ειδικά από “μπάμιες” με μυαλό του ιδίου μεγέθους, (εκτός από τα καρκινώματα τις φεμου-νί-στριες καραπουτάνες και κρυφολεσβίες..) που βλέπουν μόνο το δέντρο κι όχι το δάσος!

Comments are closed.