Καρκίνος του μαστού: H ογκεκτομή εξίσου αποτελεσματική με τη μαστεκτομή για νεαρές γυναίκες

Κοινοποίηση:
ΜΑΣΤΟΣ

Οι καρκίνοι του μαστού που εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 40 τείνουν να είναι πιο επιθετικοί. Ωστόσο, οι νεαρές γυναίκες που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για τη διατήρηση του μαστού έχουν τις ίδιες πιθανότητες να επιβιώσουν με εκείνες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 600 γυναίκες κάτω των 40 ετών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού σε ένα ιατρικό κέντρο. Κάποιες υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή ή αφαίρεση του ενός ή και των δύο μαστών, ενώ άλλες σε ογκεκτομή, όπου αφαιρείται μόνο ο όγκος και ορισμένοι γύρω ιστοί. Σε πάνω από 5,5 χρόνια, το 12% των γυναικών πέθαναν και το είδος της επέμβασης δεν είχε καμία διαφορά στις πιθανότητες επιβίωσής τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί είπαν ότι τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι άλλοι παράγοντες είναι βασικοί για την έκβαση του καρκίνου του μαστού, συμπεριλαμβανομένων των μη χειρουργικών θεραπειών που λαμβάνουν οι γυναίκες. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε ογκεκτομή συχνά λαμβάνουν επίσης ακτινοβολία, για παράδειγμα. Και όσες έχουν ορμονοευαίσθητους όγκους – όπως είναι οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού – συνήθως κάνουν χρόνια ορμονική θεραπεία για να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ορμονική θεραπεία είχε ουσιαστική επίδραση στην επιβίωση των γυναικών.

Οι νεαρές γυναίκες με υψηλό γενετικό κίνδυνο υποτροπής, λόγω μεταλλάξεων σε γονίδια όπως το BRCA1 και το BRCA2, μπορεί να θέλουν να επιλέξουν μια διπλή μαστεκτομή, εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Christine Pestana, ογκολόγος χειρουργός μαστού στο Levine Cancer Institute, μέρος του Atrium Health στο Charlotte, N.C. Ακόμη και ελλείψει γονιδιακών μεταλλάξεων, πρόσθεσε, ορισμένες γυναίκες θέλουν αυτή την επιλογή – επειδή θα μειώσει το άγχος τους για μια υποτροπή ή μπορεί να τους δώσει ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Για ορισμένες γυναίκες με μικρότερο στήθος, σημείωσε η Pestana, η μαστεκτομή, πιθανώς ακολουθούμενη από αναδόμηση του μαστού, μπορεί να είναι προτιμότερη από μια ογκεκτομή για αυτούς τους αισθητικούς λόγους.

Ο Δρ. Mediget Teshome, ογκολόγος χειρουργός μαστού στο M.D. Anderson Cancer Center στο Χιούστον δήλωσε ότι τα ευρήματα προσθέτουν στοιχεία ότι όσον αφορά την επιβίωση του καρκίνου του μαστού, δεν είναι το είδος της χειρουργικής επέμβασης που είναι σημαντικό, αλλά άλλοι παράγοντες – συμπεριλαμβανομένης της βιολογίας του συγκεκριμένου καρκίνου μιας γυναίκας και των πρόσθετων θεραπειών που λαμβάνει. Ο Teshome συμφώνησε επίσης ότι δεν υπάρχει μια επιλογή χειρουργικής επέμβασης που να ταιριάζει σε όλες Αντίθετα, είπε, η απόφαση είναι ατομική.

Η Πεστάνα θα παρουσιάσει τα ευρήματα την Παρασκευή 8/4 στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργών Μαστού στο Λας Βέγκας. Οι μελέτες που δημοσιεύονται σε συναντήσεις θεωρούνται γενικά προκαταρκτικές έως ότου δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: