Καλπάζει ασταμάτητα η ακρίβεια στην Βρετανία – Στο 10,4% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Κοινοποίηση:
ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ασταμάτητη είναι η ακρίβεια στη Βρετανία με τον πληθωρισμό να σημειώνει το Φεβρουάριο ετήσια αύξηση 10,4%, από 10,1% τον Ιανουάριο. Οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να οδηγήσουν την τράπεζα της Αγγλίας σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά την αυριανή της συνεδρίαση.

Την μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στον πληθωρισμό το Φεβρουάριο είχαν η στέγαση και οι οικιακές υπηρεσίες, λόγω των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο και στα καύσιμα, αλλά και των ανατιμήσεων σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση στο 9,9%, του πληθωρισμού για το Φεβρουάριο.

Η νέα αύξηση του τιμάριθμου στη Βρετανία οδηγεί τον πληθωρισμό πολύ υψηλότερο από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας (2%). Οι πιθανότητες δε αύξησης των επιτοκίων του Ηνωμένου Βασιλείου αύριο έχουν εκτοξευθεί απότομα, αφού ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 10,4% τον Φεβρουάριο.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως είναι πιθανό η αύξηση του πληθωρισμού να οδηγήσει την Τράπεζα της Αγγλίας να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων της παρά τις πιθανές αποπληθωριστικές επιπτώσεις από την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.

Χωρίς αμφιβολία, η συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας αύριο θα λάβει υπόψη στη σημερινή απόφαση της Fed για τα επιτόκια του δολαρίου.

Οι αγορές προεξοφλούν αύξησή επιτοκίων της λίρας κατά 0,25%, ενώ μια αύξηση κατά 0,50% συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: