Κακοσμία του στόματος: Δες πού οφείλεται & πώς να την αντιμετωπίσεις

Κοινοποίηση:
χαλίτωσης

Γνωρίζατε πως η κακοσμία του στόματος επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους σε όλο τον κόσμο;

Είναι σημαντικό να φροντίζεις καλά τη στοματική σου υγεία και να διατηρείς το στόμα σου ενυδατωμένο γιατί μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες καταστάσεις και άγχος.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μερικές φυσικές θεραπείες στο σπίτι για να διατηρήσεις την αναπνοή σου φρέσκια, αλλά εάν αυτό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα για εσένα, τότε καλό είναι να επισκεφτείς τον οδοντίατρό σου.

Παρακάτω θα μάθεις ποια πράγματα προκαλούν κακοσμία αλλά και συμβουλές για το πώς να την αποτρέψεις.

Απαλλάξου από τις πέτρες στις αμυγδαλές

Οι πέτρες στις αμυγδαλές είναι εκείνες οι μικρές λευκές αλλοιώσεις που εμφανίζονται στην επιφάνεια των αμυγδαλών σου. Δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου αφού είναι κρυμμένες μέσα στο στόμα σου. Αυτοί οι τύποι αλλοιώσεων προκαλούν κακή αναπνοή επειδή προσελκύουν βακτήρια και αποτελούνται από μικρόβια.

Μερικοί φυσικοί τρόποι για να λύσεις αυτό το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιήσεις στοματικό διάλυμα χωρίς ουσίες, να κάνεις γαργάρες με μηλόξυδο ή με ζεστό αλμυρό νερό.

Μην παραλείπεις το πρωινό γεύμα

Η κατανάλωση πρωινού είναι πραγματικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για το σώμα σου, συμπεριλαμβανομένης της αναπνοής σου. Μια μελέτη δείχνει ότι οι έφηβοι που δεν τρώνε πρωινό, υποφέρουν από κακή αναπνοή περισσότερο από εκείνους που τρώνε.

Είναι σημαντικό να τρως ένα υγιεινό πρωινό με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως μαρούλι, μήλα, γιαούρτι, γάλα και κάθε είδους τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Ανάπνεε από τη μύτη σου

Η αναπνοή από το στόμα σου μπορεί να προκαλέσει χρόνια κακοσμία, επειδή συγκρατεί την παραγωγή σάλιου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αναπνοή από τη μύτη είναι μια πιο έξυπνη επιλογή, καθώς βοηθά στη δημιουργία υγρασίας στον αέρα που αναπνέεις.

Ωστόσο, η αναπνοή από το στόμα έχει και άλλες παρενέργειες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη στοματική σου υγεία. Μπορεί να προκαλέσει ασθένεια των ούλων, να προκαλέσει στρες και άγχος και να κάνει το σαγόνι σου μικρότερο. Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και τα παιδιά μπορεί να υποφέρουν από κακή αναπνοή εάν αναπνέουν από το στόμα τους.

Πίνε νερό μετά την κατανάλωση τροφών με έντονη οσμή

Η κατανάλωση τροφών με έντονη οσμή π.χ. σκόρδο, μπορεί να προκαλέσει δυσοσμία του στόματος, επειδή οι χημικές τους ουσίες ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σου στους πνεύμονές σου και, ως εκ τούτου, αποβάλλονται από την αναπνοή σου. Ωστόσο, υπάρχει πάντα λύση για την κακοσμία του στόματος αν αποφασίσεις να καταναλώσεις αυτές τις τροφές.

Τι να κάνεις:

Πικάντικες τροφές: Πάρε τσίχλες χωρίς ζάχαρη αφού τελειώσεις το γεύμα σου.

Καφές και ροφήματα: Πίνε νερό πριν και μετά το γεύμα σου για να ξεπλύνεις τις ενώσεις.

Τόνος και ψάρι: Πρόσθεσε λεμόνι στο γεύμα σου πριν ξεκινήσεις να τρως.

Χρησιμοποίησε το οδοντικό νήμα για να αφαιρέσεις την πλάκα

Αν και η επίσκεψη σε έναν οδοντίατρο για το πρόβλημα της πλάκας σου είναι ευεργετική, μπορεί να είναι χρήσιμη μόνο προσωρινά επειδή τα βακτήρια μπορούν πάντα να εισέλθουν όταν τρως και πίνεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το οδοντικό νήμα μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να αφαιρέσεις την πλάκα από τα δόντια σου και να αποφύγεις την κακή αναπνοή καθώς βοηθά στην απομάκρυνση όλων των σωματιδίων που κολλάνε ανάμεσα στα δόντια σου.

Προσπάθησε να υιοθετήσεις και το ξέπλυμα του στόματος μετά το φαγητό, καθώς και αυτό μπορεί να απομακρύνει τα βακτήρια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: