Και όμως – Ποιες τροφές κρύβουν παγίδες για τα δόντια μας!

Κοινοποίηση:
χαμογελο

H πρόληψη είναι το καλύτερο «φάρμακο» για την υγεία των δοντιών, αλλά ο καθημερινός καθαρισμός και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο δεν είναι τα μόνα που χρειαζόμαστε για να είναι γερά και δυνατά. Πρέπει να προσέχουμε επίσης τι και πόσο συχνά τρώμε.

Εσπεριδοειδή

Ορισμένα από αυτά (ιδίως ο χυμός γκρέιπφρουτ και λεμόνι) είναι πολύ όξινα και μπορεί με τον καιρό να διαβρώσουν την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών!

Καραμέλες

Οταν κολλάνε στα δόντια, είναι ό,τι χειρότερο, μια και επιτρέπουν στα βακτήρια του στόματος να τραφούν ανενόχλητα από τη ζάχαρη που περιέχουν. Ωστόσο στη διαδικασία αυτή παράγουν οξέα που διαλύουν την προστατευτική αδαμαντίνη ουσία και προκαλούν τερηδόνα.

Πίκλες

Συχνά παράγονται σε όξινο μέσο (συνήθως ξίδι) που τους προσδίδει τη χαρακτηριστική ξινή και αλμυρή γεύση τους. Ταυτοχρόνως όμως τις μετατρέπουν σε πιθανή απειλή για την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών. Μελέτες έχουν δείξει πως η συχνή κατανάλωσή τους ή χωρίς συνοδευτικό φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών κατά σχεδόν 85%.

Αναψυκτικά

Δεν είναι μυστικό ότι τα πολλά αναψυκτικά με ζάχαρη ευνοούν την τερηδόνα. Ωστόσο η μεγαλύτερη απειλή φαίνεται πως είναι τα οξέα (ανθρακικό) και όχι η ζάχαρη καθαυτή. Ετσι, ακόμα και οι λάιτ εκδοχές τους, που περιέχουν για παράδειγμα κιτρικό και φωσφορικό οξύ, μπορεί να διαβρώσουν την αδαμαντίνη ουσία, αν καταναλώνονται σε μεγάλες δόσεις.

Κράκερ, τσιπς

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που περιέχονται στα λευκά κράκερ και γενικώς στα λευκά προϊόντα άρτου που συχνά μασουλάμε μέσα στην ημέρα μετατρέπονται γρήγορα στο στόμα σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα να παρέχουν άφθονη τροφή στα βακτήρια. Αντί λοιπόν να τα μασουλάτε με τις ώρες, να τα τρώτε «μια κι έξω» και μετά να βουρτσίζετε καλά τα δόντια σας.

Καφές και τσάι

Εχετε παρατηρήσει τις καφέ κηλίδες που συσσωρεύονται στο εσωτερικό της κούπας όταν πίνετε πολλούς, συνεχόμενους καφέδες ή τσάι; Αυτό σας δίνει μια ιδέα για το πώς μπορεί να κηλιδώσουν τα δόντια τα δύο πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο.

Εκτός από τον αποχρωματισμό, όμως, τα δόντια με έντονες κηλίδες από καφέ είναι κολλώδη και έτσι «προσελκύουν» τα υπολείμματα των τροφίμων και τα βακτήρια.

Οσον αφορά το τσάι, μερικές ποικιλίες μαύρου τσαγιού δημιουργούν εντονότερες κηλίδες στα δόντια απ’ ό,τι ο καφές και υπαίτιες γι’ αυτό είναι οι τανίνες (όπως συμβαίνει και με το κόκκινο κρασί).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: