Και στην Ερμούπολη επετειακή σημαία για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Κοινοποίηση:
ΣΥΡΟΣ (3)

Έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη κυματίζει από το βράδυ της Πέμπτης επετειακή σημαία για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή – θα παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ένας φόρος τιμής από τη Μητρόπολη Σύρου.

Η σημαία είναι γαλανόλευκη και έχει στο κέντρο τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης. Επίσης αναγράφονται οι φράσεις «Η Σμύρνη μάνα καίγεται» και «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή».

Η τελετή έπαρσης έγινε σε κλίμα συγκίνησης, με τον μητροπολίτη Δωρόθεο να τονίζει: «Υπενθυμίζει σε όλους μας το ιερό χρέος που έχουμε απέναντι στη μνήμη αυτών των αγίων, των ηρώων και των μαρτύρων, οι οποίοι ξεριζώθηκαν βίαια από τις πολυαιώνιες πατρογονικές τους εστίες στη Μικρά Ασία, θυσιάστηκαν για την πατρίδα τους και έμειναν πιστοί μέχρι μαρτυρικού θανάτου στην αποστολή τους».

Μάλιστα, μεταφέροντας τα λόγια του γέροντα μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελίτωνα, πρόσθεσε: «Όπως καλά όλοι γνωρίζουμε, οι Θερμοπύλες φυλάσσονται, δεν παραδίδονται. Και αν κάτι πρέπει να χαθεί, οι Θερμοπύλες ή οι φύλακες, αυτοί είναι οι φύλακες».

Ακόμα, ο μητροπολίτης Σύρου εξέφρασε τη χαρά του διότι στη Σμύρνη έχουν ξαναζωντανέψει η χριστιανική πίστη και η ορθόδοξη παράδοση, με την εκλογή του μητροπολίτη Βαρθολομαίου και την ανακαίνιση του ναού του Αγίου Βουκόλου.

ΣΥΡΟΣ (2)

«Ποτέ να μην ξεχνάμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στις θυσίες και στη μνήμη αυτών των ανθρώπων, που είτε κατεσφάγησαν στην ιωνική γη, είτε ξεριζώθηκαν από τα ματωμένα χώματα της Μικρασίας, χιλιάδες από τους οποίους φιλοξένησαν τα ευλογημένα νησιά μας, κυρίως δε η μητροπολιτική Σύρος και η ιερά νήσος Τήνος», σημείωσε.

Φέτος και στη Σύρο προγραμματίζονται εκδηλώσεις μνήμης, από το Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης με τη συμμετοχή της Μητρόπολης.

ΣΥΡΟΣ (1)

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: