Και οι μελισσοκόμοι με διαμαρτυρία στον Τοψίδη

Κοινοποίηση:
μελισσοκομοι

Για πρώτη φορά μελισσοκόμοι από Θάσο έως Ορεστιάδα διαδήλωσαν από κοινού στην Κομοτηνή

Στο επίκεντρο των αιτημάτων η καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων, η μείωση του κόστους παραγωγής και η άρση περιορισμών στα δάση

Τι υποσχέθηκε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης

«Το μέλι να είναι ελληνικό» φώναξαν δυνατά μελισσοκόμοι από τη Θάσο έως την Ορεστιάδα, με μαζική συμμετοχή Κομοτηναίων, που διαδήλωσαν από κοινού το μεσημέρι της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Για πρώτη φορά ο κλάδος πραγματοποίησε τόσο συλλογική διαδήλωση, γεγονός που αποδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν φτάσει εκατοντάδες μελισσοκόμοι του τόπου, ακόμη περισσότερο στις καμένες εκτάσεις της Ροδόπης και ιδιαίτερα του Έβρου, όπου εκτός από τα γενικά προβλήματα του κλάδου, έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της καταστροφικής περσινής πυρκαγιάς.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στον κόμβο Παραδημής και μπήκαν με κόρνες, πανό και συνθήματα μέσα στην πόλη, καταλήγοντας κατευθείαν στο κτίριο της Περιφέρειας, με δεκάδες φορτηγά κι αυτοκίνητα. Στο επίκεντρο των αιτημάτων βρέθηκε η καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων, η μείωση του κόστους παραγωγής, η άρση περιορισμών στα δάση, η κατά το νόμο τοποθέτηση των μελισσοσμηνών, η επιδότηση της επικονίασης, η αναμόρφωση του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, η διευκόλυνση της κίνησης μελισσοκομικών φορτηγών κι άλλα.

«Μάστιγα» οι ελληνοποιήσεις, κίνδυνοι και για την υγεία
Εκπρόσωποι συλλόγων από όλους τους Νομούς διατράνωσαν τα αιτήματά τους, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που θέλουν είναι να ζουν από το μέλι και τα παράγωγα της μέλισσας και η Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατέψουν –τόσο τους ίδιους όσο και τους καταναλωτές- από τους τόνους ψεύτικου κι επικίνδυνου μελιού που κυκλοφορεί.

«Μάστιγα» χαρακτήρισε τις ελληνοποιήσεις ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Ροδόπης «το Κεντρί» Στέλιος Κεχαγιάς, υπογραμμίζοντας πως όχι μόνο μειώνεται το εισόδημα των παραγωγών και προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός, αλλά οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν τι βάζουν στο τραπέζι τους. Μέλια αμφίβολης ποιότητας κυκλοφορούν στο εμπόριο, που ουσιαστικά δεν είναι αγνά θρεπτικά μέλια όπως των ντόπιων παραγωγών, αλλά μίγματα με σιρόπια, χρωστικές, ζάχαρη, γλυκαντικά ή άλλες ουσίες που έχουν αποδειχθεί ακόμη κι επικίνδυνες. Παράλληλα, από όλους τους ομιλητές, αναδείχτηκε ο ρόλος της μέλισσας ως σημαντικού είδος για τη διατήρηση του οικοσυστήματος, ειδικά μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά όπως αυτή με επίκεντρο τη Δαδιά.

Ο Στέλιος Κεχαγιάς δήλωσε ακόμη χαρούμενος για την ενωτική και μαζική κινητοποίηση του κλάδου, που χρόνια τώρα ήταν στο περιθώριο, αλλά πλέον διεκδικεί: «η κυβέρνηση κάποτε πρέπει να ακούει τα προβλήματά μας και να μην παίρνονται αποφάσεις χωρίς διάλογο με τον Έλληνα παραγωγό». Ξεκαθάρισε ότι οι διαδηλωτές δεν ζητούν να ζουν επιδοματικά και να κάθονται, αντιθέτως να παράγουν με τις σωστές συνθήκες και συγχρόνως οι καταναλωτές να γνωρίζουν τι τρώνε.

«Σύμμαχος» δήλωσε ο Τοψίδης
Τους μελισσοκόμους υποδέχτηκε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης αποτελεί «σύμμαχο» των μελισσοκόμων κι όλων των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, τον οποίο θεωρεί «βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της περιοχής». Παρέλαβε τα αιτήματά τους και στη συνέχεια γνωστοποίησε ότι στην επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ θα τεθεί προς ψήφιση το ψήφισμα των μελισσοκόμων, ενώ θα παραστεί και αντιπροσωπεία τους και επίσης ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα διοργανωθεί σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας με τη συμμετοχή των μελισσοκόμων και εκπροσώπου της Διεύθυνσης Δασών.

Σημείωσε, ακόμη, ότι αναφορικά με τη χορήγηση των μελισσοτροφών στους πληγέντες μελισσοτρόφους από τις πυρκαγιές του Αυγούστου, υπάρχει επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την πίστωση του ποσού, ενώ από πλευράς Περιφέρειας γίνεται η σχετική προετοιμασία ώστε μόλις παραληφθούν τα χρήματα να γίνει η διανομή στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Τέλος, ο Χριστόδουλος Τοψίδης υπογράμμισε ότι και τα αιτήματα των μελισσοκόμων περιλαμβάνονται σε όλες τις διεκδικήσεις της Περιφέρειας αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα. Στη συνάντηση παρέστη και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κτηνοτροφίας & Πρωτογενούς Τομέα Ριτβάν Χατζή Μεμέτ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: