Καθυστερεί το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, προκαλώντας δυσαρέσκεια στην Τραπεζούντα

Κοινοποίηση:
ΣΟΥΜΕΛΑ

Κάτι παραπάνω από δυσαρεστημένοι είναι οι τουριστικοί πράκτορες της Τραπεζούντας, καθώς το σημαντικότερο μνημείο του νομού –και βασική πηγή εσόδων–, η Παναγία Σουμελά, παραμένει κλειστή, με τις αρχές να τοποθετούν τώρα το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας την 1η Μαΐου, χωρίς ωστόσο να… πείθουν την τουριστική αγορά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα 61saat.com.

Το αρχικό σχέδιο για αρχές Μαρτίου, μεταφέρθηκε στις αρχές Απριλίου και τώρα παίρνει νέα παράταση. Και αυτό ενώ υπήρξε τεράστιο κύμα αρνητικής δημοσιότητας μετά το «πάρτι» με ηλεκτρονική μουσική μέσα στο κλειστό για το κοινό μνημείο.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας είπε πως θα γίνει έρευνα σχετικά με το ποιος έδωσε την άδεια. Μάλιστα, προέκυψε ότι ο διοργανωτής δεν είναι DJ που το έκανε για την τουριστική προβολή, αλλά ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Τραπεζούντα, Τούρκος εθνικιστής.

Η Παναγία Σουμελά έκλεισε εκ νέου την 1η Νοεμβρίου 2021, «χωρίς προειδοποίηση» όπως τονίζουν οι τοπικοί φορείς.

Οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου 2015. Στις 25 Μαΐου 2019 άνοιξε μέχρι την πρώτη αυλή, στις 28 Ιουλίου 2020 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας έκοψε την… κορδέλα στο 65% του έργου, και την 1η Ιουλίου 2021 έγιναν ξανά τα εγκαίνια με μια μεγάλη συναυλία.

Αυτή τη φορά ο λόγος της καθυστέρησης είναι το ανοιξιάτικο χιόνι και ο παγετός που δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί το έργο των βιομηχανικών ορειβατών που ανέλαβαν να στερεώσουν το βράχο των 360 τόνων πάνω από την είσοδο του μοναστικού συγκροτήματος.

Η εξέλιξη πάντως έχει δυσαρεστήσει την τουριστική αγορά, καθώς χάνει ολόκληρο το μήνα του Ραμαζανιού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: