Κίνηση-ματ από την Εθνική Τράπεζα

Κοινοποίηση:
gkko_05_28042019_cmyk_page_1_image_0013-thumb-large

Ηταν από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά: Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με συντονιστή τον σύμβουλό της Ιωάννη Μάνο (τον επί επτά χρόνια διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών) κατόρθωσε να δημιουργήσει μια εστία συναντίληψης για τον εορτασμό της επετείου του 1821 με τη συμμετοχή 12 Ιδρυμάτων, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του φιλέλληνα αλλά και της αντιμετώπισης της ιστορίας ως εξέδρας που οδηγεί στο μέλλον.

Οι δράσεις ξεκινούν τον Ιανουάριο – Επικεφαλής ο Γιάννης Μάνος
Στη σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας τονίζεται ότι πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία, για μια ολοκληρωμένη και συστηματική θεώρηση και οργάνωση των εκδηλώσεων, με συνέργειες και συνεργασίες. “Έχουμε ένα ιστορικό και ηθικό καθήκον να συμβάλλουμε όλοι στον εορτασμό αυτόν με δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με βάση το τρίπτυχο Ιστορία – Δημιουργία – Εξέλιξη”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι δράσεις μάλιστα θα ξεκινήσουν ήδη από τον Ιανουάριο του 2020! Η Εθνική Τράπεζα απευθύνθηκε στα ακόλουθα 12 Ιδρύματα: Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ.Λάτση, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Ίδρυμα Ωνάση. Ολα τους βέβαια θα πραγματοποιήσουν κανονικά, με την ταυτότητα και την αισθητική τους τις δράσεις που ούτως ή άλλως προγραμματίζουν ως αυτόνομοι οργανισμοί για τον εορτασμό της επετείου, παράλληλα με τις κοινές εκδηλώσεις που θα οργανώσουν υπό την κοινή ομπρέλα που δημιουργούν.

Εκδηλώσεις σε Ευρώπη και Καναδά, υποτροφίες σε νέους
Συναυλίες, συνέδρια, διαλέξεις, εκθέσεις θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της συνεργασίας ενώ θα αξιοποιηθεί το πολύτιμο υλικό των αρχείων. Επίσης η Τράπεζα και κάποια Ιδρύματα, σύμφωνα με τους στόχους τους, θα στηρίξουν εκπαιδευτικά – ερευνητικά προγράμματα και υποτροφίες. Στο εξωτερικό, σε χώρες που συνέδραμαν την Ελληνική Επανάσταση, (Γαλλία, Ελβετία, Μ.Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία αλλά και στον Καναδά), επιστημονικοί, πανεπιστημιακοί και πολιτιστικοί φορείς, προγραμματίζουν μέσω συντονιστικών επιτροπών, διάφορες δράσεις (συναυλίες, συνέδρια, εκθέσεις, κ.α.) για να τιμήσουν την σπουδαία αυτή επέτειο, σε συνεργασία με την Τράπεζα και Ιδρύματα, στο πλαίσιο των στόχων τους.

Θα δημιουργηθεί επίσης ένας ειδικός ιστότοπος, όπου θα προβάλλονται οι δράσεις των Ιδρυμάτων και της Τράπεζας, καθώς και οι εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Ο ιστότοπος αυτός θα είναι μέσο ανάδειξης αρχείων, συλλογών και μουσειακών εκθεμάτων που αφορούν στην Επανάσταση. Ο Ιωάννης Μάνος έχει στο πλευρό του τρεις σημαντικές προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου του Πολιτισμού και των γραμμάτων που συμβάλλουν σε αυτή την γιγαντιαία επιχείρηση σύμπνευσης και συνεργασίας. Τα ονόματα θα ανακοινωθούν σύντομα.

Να θυμίσουμε ότι ο κύριος Μάνος υπήρξε επί 6 χρόνια Πρόεδρος στο ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής, αναλαμβάνοντας αμέσως μετά τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη και ως το 2016 οπότε μετά και την κρατικοποίηση του Μεγάρου δεν ανανεώθηκε η θητεία του και τον διαδέχθηκε ο Νίκος Θεοχαράκης. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία, αξίζει να σημειωθεί, κυκλοφόρησε και στα αγγλικά προς τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: