Ισραήλ και Τουρκία: Ούτε κουβέντα για το φυσικό αέριο!

Κοινοποίηση:
ISRAHL

Μετά τη συνάντησή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlüt Çavuşoğlu), ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαρ Λαπίντ (Yair Lapid), υπενθύμισε στην κάμερα ότι η Τουρκία ήταν το “πρώτο μουσουλμανικό έθνος που αναγνώρισε το Ισραήλ”, ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν βιώσει “σκαμπανεβάσματα” αλλά ότι ανοίγει ένα “νέο κεφάλαιο”.

Ο Çavuşoğlu τόνισε ότι η “εξομάλυνση” αυτών των σχέσεων “θα έχει επίσης αντίκτυπο στην ειρηνική επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης”. Μια δήλωση που είχε ως στόχο να καθησυχάσει τους Παλαιστίνιους ηγέτες που συναντήθηκαν την προηγούμενη μέρα στη Ραμάλα.

Συγκεκριμένα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκκινήσουν την κοινή οικονομική επιτροπή, να αποκαταστήσουν τις πτήσεις των ισραηλινών εταιρειών και να προωθήσουν τον τουρισμό.

  • Ωστόσο, ούτε λέξη δεν ειπώθηκε για την επιστροφή των πρεσβευτών και στις δύο πλευρές, ούτε για το φυσικό αέριο: δύο σημαντικά ζητήματα, που πιθανότατα θα συζητηθούν πρόσωπο με πρόσωπο.

Δύο λόγοι για αυτό: “Μέχρι τώρα η Άγκυρα αποφάσιζε πάντα τον ρυθμό των σχέσεων με το Ισραήλ. Για πρώτη φορά, το Ισραήλ θέτει τους όρους για την εξομάλυνση των σχέσεών του με την Τουρκία, δηλαδή τον τερματισμό της υποστήριξής της προς τη Χαμάς”, σημειώνει ο Hay Eytan Cohen Yanarocak, ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο Κέντρο Moshe Dayan του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

‘Και οι Αιγύπτιοι, που επίσης βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, προβάλλουν σχεδόν τις ίδιες απαιτήσεις, όσον αφορά τη Μουσουλμανική Αδελφότητα”.

Επιπλέον, το Ισραήλ σκέφτεται τους νέους Έλληνες και Κύπριους συμμάχους του, οι οποίοι, μαζί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, συμμετέχουν στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Για το λόγο αυτό, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας δεν συμμετείχε στο ταξίδι αυτό, αντίθετα με την επιθυμία που εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος. Το ισραηλινό φυσικό αέριο ενδιαφέρει τους Τούρκους τόσο για την εγχώρια κατανάλωσή τους όσο και για να λειτουργήσουν ως ζώνη μεταφοράς προς την Ευρώπη, η οποία θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αλλά αυτό θα απαιτούσε την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα περνούσε εν μέρει μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που σε αυτό το στάδιο είναι αδύνατο λόγω των βαθιών διαφορών μεταξύ Κύπρου και Άγκυρας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων ειδικότερα.

Προς το παρόν, το ισραηλινό φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω των υφιστάμενων αιγυπτιακών εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Δαμιέττα και στο Idkou ή με την κατασκευή μιας νέας εγκατάστασης στο Ισραήλ.

Ωστόσο, για τον Michael Harari, πρώην πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, “ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τις περιφερειακές δομές που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια δεν είναι υγιής για την περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, η ισραηλινή θυγατρική της Energean ανακοίνωσε πρόσφατα την ανακάλυψη ενός νέου κοιτάσματος, της «Αθηνάς», στα ανοικτά της Χάιφα, που εκτιμάται σε 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας δήλωσε ότι “η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει το ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου ως ένα σημαντικό σημείο εξερεύνησης φυσικού αερίου παγκοσμίως”.

Η παραγωγή της Energean, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι για να τροφοδοτήσει την εγχώρια αγορά του Ισραήλ, θα μπορούσε τελικά να εξαχθεί, καταλήγει η ανταπόκριση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: