Ιράν: «Χεζμπολάχ και Χαμάς μπορούν εύκολα να προμηθεύονται όπλα από την Ουκρανία»

Κοινοποίηση:
1408451

Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ με έδρα το Λίβανο και το ριζοσπαστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς με έδρα τη Γάζα μπορούν εύκολα να προμηθεύονται ό,τι όπλα χρειάζονται στην Ουκρανία μέσω παράνομων αγορών, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

“Βλέπετε, στο παρελθόν – θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας – συνηθίζαμε να παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξη στη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, λαμβάνοντας υπόψη [τόσο] το διεθνές δίκαιο όσο και τις συνθήκες αντιμετώπισης του κατακτητή (εννοεί το Ισραήλ )”, δήλωσε ο Αμπντολαχιάν στο Φόρουμ της Ντόχα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποστήριξη της Τεχεράνης προς τις οργανώσεις αυτές.
“Αν με ρωτάτε πού μπορούν να προμηθευτούν όπλα, τότε μία από τις μαύρες αγορές όπου μπορούν να τα προμηθευτούν είναι η Ουκρανία. Πολύ εύκολα, χωρίς μεγάλη προσπάθεια μπορούν να αποκτήσουν ό,τι [χρειάζονται] στην Ουκρανία”, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς αυτή τη στιγμή “μπορούν να παράγουν μόνα τους τα απαραίτητα όπλα”.

Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν και πάλι στη Μέση Ανατολή στις 7 Οκτωβρίου μετά την αιφνιδιαστική εισβολή μαχητών της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, που εδρεύει στη Λωρίδα της Γάζας, στο ισραηλινό έδαφος, σκοτώνοντας πολλούς κατοίκους ισραηλινών κιμπούτς που ζούσαν κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και απαγάγοντας περισσότερους από 200 Ισραηλινούς, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

Η Χαμάς περιέγραψε την επίθεσή της ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες των ισραηλινών αρχών εναντίον του τζαμιού Αλ Ακσά στο Όρος του Ναού στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ κήρυξε πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και εξαπέλυσε βομβαρδισμούς στον θύλακα και σε ορισμένες περιοχές του Λιβάνου και της Συρίας, καθώς και χερσαία επιχείρηση κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: