Ιράν: Εκτέλεσαν 24χρονη θύμα βιασμού και κακοποίησης επειδή σκότωσε τον βασανιστή σύζυγο της

Κοινοποίηση:
ItMoxgBE-750x430

Μια 24χρονη, θύμα βιασμών και συζυγικής βίας, η οποία είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών από τις αρχές του Ιράν επειδή φέρεται να είχε ομολογήσει ότι δολοφόνησε τον άντρα της όταν ήταν 17 ετών ύστερα από βασανιστήρια, εκτελέστηκε την Τρίτη.

Η Ζεϊνάμπ Σεκαανβάντ εκτελέστηκε στη φυλακή την Τρίτη το πρωί όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία.

«Ήταν ανήλικη όταν είχε συλληφθεί και καταδικαστεί έπειτα από μια άδικη δίκη. Είχε πει πως βασανίστηκε από αστυνομικούς όταν βρισκόταν υπό κράτηση», σημειώνει σε σχετική δημοσίευση στο Twitter η ΜΚΟ.

Με βάση την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η νεαρή είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 2014, μετά την ομολογία της για τον φόνο του συζύγου της, τον οποίο είχε παντρευτεί όταν ήταν ακόμη 15 ετών, και ο οποίος την υπέβαλλε σε συνεχή σωματική και φραστική κακομεταχείριση.

Η Αμνηστία υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της πως η Ζεϊνάμπ Σεκαανβάντ είχε ομολογήσει τον φόνο υπό «καταναγκασμό», ύστερα από βασανιστήρια των αστυνομικών, προτού αλλάξει εκδοχή στη δίκη της και δηλώσει πως ήταν ο κουνιάδος της — που, όπως κατήγγειλε, την είχε επίσης βιάσει επανειλημμένα — εκείνος ο οποίος μαχαίρωσε και σκότωσε τον σύζυγό της.

Ωστόσο, η αναίρεση της «ομολογίας» της γυναίκας δεν λήφθηκε υπόψη κατά τη διάρκεια της δίκης της, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Η εκτέλεσή της «είναι μια αηδιαστική επίδειξη της περιφρόνησης των ιρανικών αρχών για τους κανόνες του δικαίου για τους ανήλικους (…). Η Ζεϊνάμπ δεν ήταν παρά 17 ετών τη στιγμή της σύλληψής της», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ, στέλεχος της Αμνηστίας.

«Το γεγονός ότι η καταδίκη της σε θάνατο ακολούθησε μια δίκη ολοφάνερα άδικη κάνει την εκτέλεσή της ακόμη πιο σκανδαλώδη», συμπλήρωσε ο Λούθερ.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, πρόκειται για την πέμπτη θανάτωση από τις αρχές ενός προσώπου το οποίο ήταν ανήλικο όταν διέπραξε τα αδικήματα που του προσάπτονταν από την αρχή της χρονιάς στο Ιράν.

«Συνεχίζουμε να προτρέπουμε τις ιρανικές αρχές να θέσουν άμεσα σε εφαρμογή μορατόριο στις εκτελέσεις, να μεταβάλουν όλες τις καταδίκες σε θάνατο ενόψει της κατάργησης της θανατικής ποινής και να απαγορεύσουν την εφαρμογή της θανατικής ποινής σε πρόσωπα ηλικίας μικρότερης των 18 ετών τη στιγμή (της διάπραξης) του εγκλήματος», καταλήγει η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: