Ιράν: «Ατύχημα» σε πυρηνικές εγκαταστάσεις καθώς ξεκινά νέος εμπλουτισμός ουρανίου

Κοινοποίηση:
SEF

Ενα «ατύχημα» σημειώθηκε το πρωί σε τμήμα του ηλεκτρικού δικτύου των υπόγειων πυρηνικών εγκαταστάσεων της Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν, μία μέρα μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι εγκαινίασε προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης, κάτι το οποίο απαγορεύεται από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015.

Η ιρανική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (OIEA) έσπευσε πάντως να καθησυχάσει διά του εκπροσώπου της, Μπεχρούζ Καμαλβαντί ότι «δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, ούτε μόλυνση», ενώ ο ίδιος διευκρίνισε ότι «διεξάγεται έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος αυτού και περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα».

Στις αρχές του Ιουλίου, εργοστάσιο συναρμολόγησης προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης υπέστη σοβαρές ζημιές από μυστηριώδη έκρηξη. Οι ιρανικές αρχές έκριναν ότι επρόκειτο για «σαμποτάζ» από «τρομοκράτες», αλλά ακόμη δεν έχουν κάνει γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί εγκαινίασε χθες Σάββατο εξ αποστάσεως το νέο αυτό εργοστάσιο συναρμολόγησης συσκευών φυγοκέντρησης της Νατάνζ, δίδοντας την ίδια ώρα την εντολή να τεθούν σε λειτουργία ή να γίνει δοκιμή τριών νέων συσκευών φυγοκέντρησης, που θα προσφέρουν στο Ιράν την δυνατότητα εμπλουτισμού μεγαλύτερης ποσότητας ουρανίου και ταχύτερα, σε όγκο και βαθμό που απαγορεύεται από την συμφωνία που συνήφθη το 2015 στη Βιέννη μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της διεθνούς κοινότητας. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από την συμφωνία αυτή το 2018, επιβάλλοντας εκ νέου στο Ιράν τις κυρώσεις τους, τις οποίες είχαν άρει βάσει αυτής της συμφωνίας. Σε αντίποινα, θυμίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ιράν σταμάτησε από το 2019 να τηρεί τις περισσότερες από τις σημαντικές δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας της Βιέννης για τον περιορισμό των πυρηνικών του δραστηριοτήτων.

Αυτήν την περίοδο διεξάγονται συνομιλίες στη Βιέννη ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και τα άλλα κράτη που μετείχαν στη συμφωνία του 2015 (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) σχετικά με τον τρόπο επιστροφής των ΗΠΑ στους κόλπους αυτού του συμφώνου που συνήφθη στην αυστριακή πρωτεύουσα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: