Ιλαρά: Η επιδημία στο Οχάιο έληξε μετά από 85 κρούσματα ιλαράς

Κοινοποίηση:
ΙΛΑΡΑ

Ένα ξέσπασμα ιλαράς στο κεντρικό Οχάιο μεταξύ παιδιών που δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένα έχει πλέον τελειώσει, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι δημόσιας υγείας το Σάββατο.  Η Columbus Health δήλωσε ότι η επιδημία ολοκληρώθηκε χωρίς νέα κρούσματα μετά από μια περίοδο 42 ημερών — που ισοδυναμεί με δύο περιόδους επώασης του ιού της ιλαράς. Συνολικά, 85 παιδιά ήταν γνωστό ότι μολύνθηκαν από το ξέσπασμα, συμπεριλαμβανομένων 36 που νοσηλεύτηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος υγείας της πόλης. Όλα τα παιδιά εκτός από πέντε ήταν 5 ετών και κάτω. Κανένα από τα παιδιά δεν πέθανε.

Η επιδημία ιλαράς στο Οχάιο έληξε μετά από 85 κρούσματα

“Είχαμε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για το MMR στην κοινότητά μας εδώ και χρόνια, αλλά ποτέ δεν είχαμε επιδημία ιλαράς όπως έχουμε τώρα. Έτσι, μας ξάφνιασε”, δήλωσε η Δρ Mysheika Roberts, Επίτροπος Υγείας για την πόλη του Κολόμβου, είπε στο CNN. Τα κρούσματα αναφέρθηκαν αρχικά τον Νοέμβριο και αρχές Δεκεμβρίου.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι άρχισαν να “κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου” νωρίς για να καταπολεμήσουν την επιδημία. Παρείχαν πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα του ιού να εξαπλώνεται εύκολα και προώθησαν τη σημασία του εμβολιασμού των μικρών παιδιών κατά του ιού, είπε ο Roberts. “Επιπλέον, είχαμε μέλη της οικογένειας ατόμων που είχαν μολυνθεί από ιλαρά που ήταν πολύ φωνητικά και είπαν ότι έκαναν λάθος — θα έπρεπε να είχαν εμβολιάσει το παιδί τους. Και νομίζω ότι αυτό βοήθησε επίσης”, δήλωσε ο Roberts προστέθηκε.

Στο κέντρο του Οχάιο, το ξέσπασμα εξαπλώθηκε σε μικρές τσέπες οικογενειών που είχαν επιλέξει να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ανέφερε το CNN. Επηρεάστηκαν από «ψευδείς πληροφορίες που διανεμήθηκαν σχετικά με το εμβόλιο MMR που σχετίζεται με τον αυτισμό», εξήγησε ο Roberts. Σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι, περίπου το 90% αυτών που εκτίθενται θα μολυνθούν, σύμφωνα με τη Δημόσια Υγεία του Columbus. Περίπου το 20% όσων μολυνθούν από ιλαρά θα νοσηλευτούν, ανέφερε το CNN.

Παρά τη διαδεδομένη παραπληροφόρηση, περίπου το 90% των παιδιών στις ΗΠΑ εξακολουθούν να εμβολιάζονται κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς μέχρι την ηλικία των 2 ετών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Συνιστάται τα παιδιά να λαμβάνουν το εμβόλιο MMR σε δύο δόσεις. Η πρώτη χορηγείται μεταξύ 12 και 15 μηνών και η δεύτερη μεταξύ 4 και 6 ετών. Αυτή η πρώτη δόση είναι περίπου 93% αποτελεσματική και η δεύτερη φέρνει αποτελεσματικότητα στο 97%, ανέφερε το CNN.

Ο ιός της ιλαράς εξαπλώνεται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται ή μοιράζεται μικρόβια σε επιφάνειες και μπορεί να ζήσει στον αέρα έως και δύο ώρες. Αν και η ιλαρά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2000, μερικές φορές εμφανίζεται σε κοινότητες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Τα συμπτώματα είναι πυρετός, βήχας, καταρροή, υγρά μάτια και εξάνθημα κόκκινων κηλίδων. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, εγκεφαλίτιδα ή θάνατο, ανέφερε το CNN.

«Ενώ αναμένουμε ότι οι εισαγωγές κρουσμάτων ιλαράς στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχιστούν, ο κίνδυνος για ιλαρά για την πλειοψηφία του πληθυσμού θα παραμείνει χαμηλός», σύμφωνα με το CDC. «Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εμβολιασμένοι κατά της ιλαράς».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: