Ιδρυτικό μέλος του Ιαπωνικού Κόκκινου Στρατού αποφυλακίστηκε μετά από 20 χρόνια

Κοινοποίηση:
fusako

Η Φουσάκο Σιγκενόμπου, ιδρυτικό μέλος μίας από τις πιο διαβόητες τρομοκρατικές οργανώσεις της δεκαετίας του 1970, του Ιαπωνικού Κόκκινου Στρατού, αφέθηκε ελεύθερη αφού εξέτισε ποινή 20ετούς κάθειρξης σε ιαπωνική φυλακή.

Σύμφωνα με τον Guardian, Η Σιγκενόμπου η οποία είχε χαρακτηριστεί κάποτε ως “η αυτοκράτειρα του τρόμου” είχε ιδρύσει με άλλα μέλη τον Ιαπωνικό Κόκκινο Στρατό, μία από τις πιο απειλητικές εξτρεμιστικές οργανώσεις στον κόσμο, καθώς κατόρθωνε να προξενεί με θεαματικό τρόπο θανάσιμα χτυπήματα, μέσα από αεροπειρατείες, ομηρίες και απαγωγές. Γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μέσα από το αντιπολεμικό κίνημα του Βιετνάμ, και η ιδεολογία του συνοψιζόταν στην καταστροφή του καπιταλισμού.

Η Σιγκενόμπου, 76 ετών σήμερα συνελήφθη το 2000 στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στην οποία επέστρεψε παράνομα αφού έζησε για χρόνια εκτός χώρας. Η ίδια κήρυξε τη διάλυση του ΙΚΣ από το κελί της το 2001.

Βγαίνοντας σήμερα από τη φυλακή στο Τόκιο, στην οποία κρατούνταν, επιβιβάστηκε σε ένα μαύρο αυτοκίνητο, συνοδευόμενη από την κόρη της. Περίπου 30 υποστηρικτές της είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη φυλακή, κρατώντας ένα πανό με το σύνθημα “Αγαπάμε τη Φουσάκο”, καθώς και δεκάδες δημοσιογράφοι.

«Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία που προκάλεσε η σύλληψή μου σε τόσους πολλούς ανθρώπους», είπε η Σιγκενόμπου μετά την απελευθέρωσή της. «Είναι μισός αιώνας πριν… αλλά προκαλέσαμε ζημιά σε αθώους ανθρώπους που μας ήταν ξένοι δίνοντας προτεραιότητα στη μάχη μας, όπως με την ομηρεία».

Η Σιγκενόμπου, που τασσόταν υπέρ μιας παγκόσμιας επανάστασης μέσω ένοπλου αγώνα, καταδικάστηκε στην Ιαπωνία σε 20ετή κάθειρξη με την κατηγορία της σύλληψης ομήρων στην πρεσβεία της Γαλλίας στη Χάγη το 1974, η οποία διήρκησε 100 ώρες. Αυτή η σύλληψη ομήρων, στην οποία η Σιγκενόμπου δεν είχε άμεση συμμετοχή, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών αστυνομικών ενώ ανάγκασε τη Γαλλία να απελευθερώσει ένα μέλος του ΙΚΣ.

Πιστεύεται επίσης ότι ήταν ο εγκέφαλος της επίθεσης με πολυβόλο και χειροβομβίδα το 1972 στο αεροδρόμιο Lod του Τελ Αβίβ, που άφησε πίσω της 26 νεκρούς και τραυμάτισε περίπου 80.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.