Ιαπωνία: Η πριγκίπισσα που δεν χαμογελά ποτέ

Κοινοποίηση:
35236209_10156477045254304_3366257742967734272_n

Η 19χρονη πριγκίπισσα Άικο της Ιαπωνίας θα κάνει την παρθενική της δημόσια εμφάνιση στην παγκόσμια σκηνή τον επόμενο μήνα, με την ιδιότητα του εργαζόμενου μέλους της αυτοκρατορικής οικογένειας της χώρας.

Μόλις κλείσει τα 20 την 1η Δεκεμβρίου, η πριγκίπισσα, που είναι άγνωστη εκτός Ιαπωνίας, θα βρεθεί στο προσκήνιο καθώς αναλαμβάνει επίσημα αυτοκρατορικές υποχρεώσεις και θα παρευρίσκεται σε γκαλά για γαλαζοαίματους. Ωστόσο, αντί για μια νέα συλλογή κοσμημάτων, όπως απαιτεί το έθιμο, για να γιορτάσει αυτό το ορόσημο στη ζωή της, όπως αυτά που δόθηκαν στις ξαδέρφες της, Μάκο Κομούρο, πρώην πριγκίπισσα Μάκο και πριγκίπισσα Κάκο του Ακισίνο, όταν ενηλικιώθηκαν, η Άικο θα λάβει ένα μεταχειρισμένο κόσμημα. Στη δευτεροετή φοιτήτρια, που σπουδάζει ιαπωνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Gakushuin του Τόκιο, πρόκειται να δοθεί η τιάρα της θείας της Σαγιάκο Κουρόντα λόγω έλλειψης προϋπολογισμού εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης Covid-19.

Η Σαγιάκο, πρώην πριγκίπισσα Σαγιάκο, είναι η μοναδική αδερφή του αυτοκράτορα Ναρουχίτο και φόρεσε την τιάρα κατά τη διάρκεια των δεκαπέντε χρόνων που εργαζόταν ως μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας. Ωστόσο, δεν έχει φορέσει το λαμπερό κομμάτι από το 2005, όταν τον Νοέμβριο του ίδιου έτους παντρεύτηκε τον Γιοσίκι Κουρόντα, έναν πολεοδόμο που εργάζεται στο Τόκιο. Με τον γάμο της, η Σαγιάκο, η οποία είναι επί του παρόντος η Ανώτατη Ιέρεια στο Μεγάλο Ιερό Ise, έχασε την αυτοκρατορική της ιδιότητα λόγω του κανόνα που αφαιρεί τους τίτλους από τις αυτοκρατορικές πριγκίπισσες εάν επιλέξουν να παντρευτούν κοινούς θνητούς.

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα ιστορικό και βασιλική εμπειρογνώμονα Λόρεν Κιένα, ο Αυτοκρατορικός Οίκος δεν διέθεσε χρήματα στον ετήσιο προϋπολογισμό για μια νέα τιάρα και κοσμήματα ως μέτρο εξοικονόμησης κόστους εν μέσω της πανδημίας. Η τιάρα προσαρμόσθηκε για να ταιριάζει στο κεφάλι της Άικο πριν από τις τελετές ενηλικίωσής της – οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν τα συνήθη, για την περίσταση, συμπόσια, λόγω της κρίσης του Covid.

Λίγα είναι γνωστά για την πριγκίπισσα, η οποία βίωσε μια δύσκολη περίοδο εκφοβισμού και άγχους κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, που την ανάγκασε να εγκαταλείψει το σχολείο για κάποιο διάστημα. Στα όγδοα γενέθλιά της έγινε γνωστό πως τα ενδιαφέροντά της ήταν η καλλιγραφία, το σχοινάκι και η ποίηση. Μεγάλωσε παίζοντας πιάνο και βιολί. Ωστόσο, το 2010, υπήρχαν δημοσιεύματα γι αυτήν στον Τύπο αφού αποκαλύφθηκε ότι για κάποιο καιρό δεν πήγαινε στο σχολείο αφού υπέφερε από άγχος λόγω του bullying που της ασκούσαν οι συμμαθητές της . Δεν παρευρέθηκε στην τελετή αποφοίτησης στο τέλος του έτους και επίσης απουσίασε σε μια τελετή υποδοχής για τους νέους συμμαθητές της στην τρίτη τάξη. Άρχισε να πηγαίνει στο σχολείο μόνο για τρεις ώρες την ημέρα, συνοδευόμενη από τη μητέρα της και απουσίασε και άλλες μέρες επικαλούμενη κρυολόγημα.

Εκείνη την εποχή, οι αξιωματούχοι του Παλατιού έλεγαν ότι η πριγκίπισσα έκανε κατ΄οίκον διδασκαλία. Ένα χρόνο αργότερα, νοσηλεύτηκε με πνευμονία .Όταν επέστρεψε στο σχολείο, άρχισε να παίζει βιολοντσέλο ως μέλος της ορχήστρας του σχολείου και να μαθαίνει αγγλικά. Ωστόσο, το 2016, οι φόβοι για την υγεία της επέστρεψαν, αφού έχασε ένα μήνα από το σχολείο λόγω κούρασης που προκάλεσε το άγχος των εξετάσεων. Οι επίσημες εικόνες που κυκλοφόρησαν για τον εορτασμό των 15ων γενεθλίων της προκάλεσαν ανησυχία στη χώρα, με την πριγκίπισσα να φαίνεται εύθραυστη και αδύναμη στις φωτογραφίες.

Το καλοκαίρι του 2018, έκανε το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό για να παρακολουθήσει ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα στο Eton College. Τώρα σπουδάζει ιαπωνική λογοτεχνία, μαζί με επιπλέον μαθήματα Αγγλικών και Ισπανικών στο Πανεπιστήμιο Gakushuin στο Τόκιο. Ο παππούς της, ο επίτιμος αυτοκράτορας Ακιχίτο και ο θείος της, ο διάδοχος του θρόνου Ακισίνο, φοιτούσαν επίσης στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Είναι επίσης γνωστή για την αγάπη της για τα ζώα, καθώς ιππεύει άλογα από μικρή. Βγάζει βόλτα τον σκύλο της, τον Γιούρι, και εκτρέφει μεταξοσκώληκες από το δημοτικό. Η εργασία αποφοίτησής της από το γυμνάσιο είχε τίτλο «Γάτες και σκύλοι στην περίοδο Heian μέσω της λογοτεχνίας».

Η Άικο, γνωστή ως η πριγκίπισσα που δεν χαμογελά ποτέ, είναι το μοναδικό παιδί του αυτοκράτορα Nαρουχίτο και της συζύγου του αυτοκράτειρας Μασάκο, η οποία επίσης υπέφερε από άγχος για περισσότερα από 10 χρόνια. Η αυτοκράτειρα αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή για σχεδόν μια δεκαετία μετά τη γέννηση της Άικο, μετά από κριτική για το ότι δεν γέννησε τον διάδοχο.

Παρά το γεγονός ότι είναι το μοναδικό παιδί του Αυτοκράτορα, ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο τον Μάιο του 2019, οι ιαπωνικοί νόμοι προβλέπουν μόνον άνδρες κληρονόμους του θρόνου και αυτό σημαίνει ότι η Άικο δεν βρίσκεται στη γραμμή διαδοχής. Αντίθετα διάδοχος είναι ο θείος της Φουμιχίτο, ενώ τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του -κορίτσια- Μάκο και Κάκο δεν έχουν σειρά διαδοχής, παρά μόνον ο μικρότερος αδερφός τους, πρίγκιπας Χισαχίτο, 15 ετών. Η ξαδέρφη της Άικο, Μάκο, εθεάθη πριν από λίγες μέρες να παίρνει την πρώτη της γεύση από τη ζωή ως κοινή θνητή στη Νέα Υόρκη, όπου ζει τώρα με τον νέο της σύζυγο, Κέι Κομούρο, αφού παραιτήθηκε από τον τίτλο της τον περασμένο μήνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: