Θ.Πλεύρης: Δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει πίεση από το θερινό κύμα covid-19

Κοινοποίηση:
κορονοιοσ

Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων covid-19 μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που παρατηρείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει διότι έχουμε μεταλλάξεις πιο μεταδοτικές, «άρα είναι ανούσια τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος ότι πια δεν είναι επιλογή. Ότι είναι τέτοια η μεταδοτικότητα που δεν μπορεί όλος ο πληθυσμός να ζει συνεχώς με περιοριστικά μέτρα».

«Φαίνεται ένα αρκετά σοβαρό ποσοστό επαναλοιμώξεων ατόμων που έχουν νοσήσει. Και επιπλέον βλέπουμε ότι σιγά-σιγά αρχίζουν να εμφανίζονται σε έντονο βαθμό και στη χώρα μας οι υπομεταλλάξεις αυτές της Όμικρον που έχουν ένα χαρακτηριστικό», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «κάποιος που έχει περάσει την Όμικρον τη βασική, δε σημαίνει ότι δε θα νοσήσει άμεσα κιόλας σχετικά.

Προφανώς και ο εμβολιασμός και η νόσηση δημιουργούν μία φυσική ανοσία, αλλά αυτή δεν είναι η φυσική ανοσία που γνωρίζαμε ότι αισθανόταν ο άλλος για πέντε-έξι μήνες ότι έχει μία ασφάλεια. ‘Αρα ως προς τη νόσηση δεν υπάρχει ασφάλεια. Ως προς τη βαριά νόσηση έχει ασφάλεια».

Για το πλάνο λήψης νέων μέτρων

«Σε όλα τα μοντέλα τα οποία τρέχουμε δεν φαίνονται δυναμικές που θα πιέσουν το σύστημα υγείας για να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα», τόνισε ο κ. Πλεύρης και συνέχισε: «Τα κρούσματα ως κρούσματα είναι ένα κεφάλαιο. Το σημαντικό είναι κατά πόσο αυτά τα κρούσματα μεταφέρονται σε νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ.

Δε συμβαίνει αυτό. Προφανώς θα υπάρξουν. Όταν έχεις παραπάνω κρούσματα θα υπάρξουν παραπάνω νοσηλείες, αλλά δεν φαίνεται δυναμική πίεση του συστήματος.

Προοπτικά ακόμα και τώρα φαίνεται -και έτσι φάνηκε κι στις άλλες χώρες-, ότι αυτό το κύμα είχε χαρακτηριστικά, ακριβώς επειδή υπάρχει μια συνολική φυσική ανοσία και εμβολιασμός στους πληθυσμούς, αλλά και οι μεταλλάξεις δεν έχουν τα χαρακτηριστικά της βαρύτητας των προηγουμένων.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα υπάρχει ένα θερινό κύμα, το οποίο τουλάχιστον οι προγνώσεις οι οποίες μας κάνουν είναι ένα κύμα που δε θα μας επηρεάσει».

Ο υπουργός συνέστησε στις ευάλωτες ομάδες να τηρούν κάποια μέτρα αυτοπροστασίας. Και προφανέστατα, είπε, έχει ανοίξει και η τέταρτη δόση γι΄ αυτόν τον πληθυσμό οπότε αν κι εφόσον θέλει να πάει να το κάνει είναι προαιρετικό.

Σχολιάζοντας το 37% ( σ.σ ανοδική τάση της Μυκόνου), είπε ότι «από μόνο του δεν λέει κάτι. Γιατί αυτή τη στιγμή γίνονται πολύ πιο περιορισμένα τεστ από ότι γίνονταν, οπότε προφανώς πληθυσμός που κάνει τεστ σημαίνει ότι έχει κατά βάση και συμπτώματα. Γιατί δεν έχουμε πια τα τεστ που γίνονταν μαζικά για να πάνε στην εργασία τους. Το θερινό κύμα πιστεύουμε ότι είναι ένα κύμα που θα έχει αυξομειώσεις. Δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει πίεση».

Πρόσθεσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει άνοδος κρουσμάτων και η συζήτηση των εμβολίων έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Είμαστε όλοι προετοιμασμένοι», σημείωσε και τόνισε ότι «θα υπάρξει ένας σχεδιασμός γι αυτή την άνοδο των κρουσμάτων. Αναλόγως της πίεσης που θα έχουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε πίεση και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιηθούν πολλά και μπορεί να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί τίποτα».

Για τον προσωπικό γιατρό

Σήμερα βγήκε η πρώτη υπουργική απόφαση και μέχρι αύριο θα έχουν βγει όλες οι υπουργικές αποφάσεις, άρα ξεκινάει ο προσωπικός γιατρός, είπε ο υπουργός.

Ξεκινούν οι εγγραφές από 1η Ιουλίου. Οι πολίτες γράφονται σε προσωπικό γιατρό είτε σε πλατφόρμα, είτε απευθείας. Θα χρησιμοποιηθούν και τα φαρμακεία που θα έχουν λίστες και οι χώροι πρωτοβάθμιας.

Οπως είπε ο κ. Πλεύρης, «ελεύθερα επιλέγεις τον γιατρό σου. Δεν έχεις καμία επιβάρυνση. Αντιθέτως έχεις πάρα πολλά οφέλη. Διότι ένας γιατρός τώρα που τον πλήρωνες μπορεί και να σου συνταγογραφεί και να σε επισκέπτεται, ακόμα και κατ΄ οίκον αν χρειαστεί, και να τον επισκέπτεσαι και παράλληλα να σε κατευθύνει στο σύστημα.

Δηλαδή αυτό που πάθαινε σήμερα ένας πολίτης ξαφνικά και έλεγε έχω κάποιον φίλο – γνωστό να ρωτήσω; Μήπως να πάω στο νοσοκομείο; Αντί να πάει στο νοσοκομείο μιλάει με το γιατρό του».

Το κίνητρο για τον γιατρό είναι πολύ σημαντικό, ανέφερε ο υπουργός και η υπουργική απόφαση που θα βγει άμεσα αναφέρεται στα εξής δεδομένα:

«Ο γιατρός πληρώνεται κατ΄ άτομο. Θα ξεκινάει αναλόγως ηλικίας από 20 ευρώ κατ΄ άτομο έως 45.

Αυτό λοιπόν μεσοσταθμικά για να το καταλάβουμε βγαίνει γύρω στα 35 ευρώ ο ασθενής που σημαίνει ότι το ταβάνι των 2000 ασθενών αν βάλει κάποιος γιατρός σημαίνει 70.000 ευρώ τον χρόνο.

Το σημαντικό είναι ότι επειδή πρέπει να το αγκαλιάσουν οι γιατροί, ότι ο γιατρός έχει όφελος ακόμα και αν βάλει 200 ασθενείς γιατί εμείς θα τους πάρουμε ώρες την ημέρα, δεν τον εξαντλούμε».

Εξήγησε ότι ο γιατρός δεν είναι υποχρεωμένος να είναι full time στον προσωπικό γιατρό: «θα μπορεί να δίνει ώρες στον ΕΟΠΥΥ, αυτός που θα διαλέξει ως 800 ασθενείς θα δίνει μόνο τρεις ώρες την ημέρα. Αυτός που θα πάει στις 2.000 θα δίνει 7 ώρες και μπορεί να δουλεύει προσωπικό.

‘Αρα κίνητρο για τον γιατρό γιατί έχει καλά χρήματα, κίνητρο για τον ασθενή επειδή θα έχει τον γιατρό του».

Παράλληλα, σημείωσε, θα υπάρχει μικρότερη συμμετοχή, «γιατί θέλουμε να δώσουμε κίνητρο στους πολίτες, να εγγραφούν. Δωρεάν είναι, όσοι εγγράφονται θα πληρώνουν λιγότερη συμμετοχή σε ιατρικές πράξεις. Αντιθέτως, όσοι δεν εγγράφονται θα πληρώνουν μεγαλύτερη. Θέλουμε να εγγραφεί ο πολίτης, γιατί αυτό είναι η πρώτη πύλη που θα βοηθήσει τους πολίτες, είναι γιατρός για τους πολίτες».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Ποιοί είσθε αυτοί πού θεωρούν ό,τι…; Σέ πόσους έφθασαν οί Ανεύθυνοι Ακαταδιωκτοι ;

  2. ολα εδω πληρωνονται πλευρη!!!!!ολα εδω σκυβαλο!!!!

Comments are closed.