Θησαυρίζουν τα κοράκια των πλειστηριασμών! Βροχή από καταγγελίες για παράλογες απαιτήσεις προκαταβολών από funds και servicers – Αύξηση ρεκόρ στα καθαρά κέρδη της Intrum Hellas κατά 113%

Κοινοποίηση:
pleistiriasmoi

Εκτόξευση των κερδών καταγράφουν οι εταιρίες διαχείρισης δανείων που διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια στη χώρα, την ώρα που οι λίστες με τους πλειστηριασμούς κατοικιών γεμίζουν σε καθημερινή βάση.

Τα «κοράκια» θησαυρίζουν στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών, καθώς τα κέρδη αυτά προέρχονται από τις εισπράξεις δανείων με κάθε μέσο, όπως είναι και η διενέργεια πλειστηριασμών, διαδικασίες που για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας έχουν εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες. Αν πέρυσι οι πλειστηριασμοί ήταν σχεδόν 52.000, φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 120.000.

Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα χειροτερέψει τους επόμενους μήνες, καθώς οι αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων, που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ, έχουν εκτοξεύσει τις μηνιαίες δόσεις των δανείων, με τους δανειολήπτες να δυσκολεύονται ήδη να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, παρά το «πάγωμα» των επιτοκίων που ανακοίνωσαν οι τράπεζες, καθώς αφορούν όποιες αυξήσεις από το τέλος Μαρτίου και μετά.

Μείζον θέμα αποτελούν οι απαιτήσεις των funds και των servicers για να ρυθμιστεί ένα δάνειο. Στα γραφεία δικηγόρων που ασχολούνται με τα «κόκκινα» δάνεια υπάρχουν καθημερινά καταγγελίες πολιτών ότι τους ζητούν τεράστια ποσά ως… προκαταβολή για να προχωρήσει η ρύθμιση δανείου. Από τη στιγμή που ένας δανειολήπτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί, τότε εκκινούν διαδικασίες πλειστηριασμών, και οι servicers και τα funds αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Μάλιστα η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε όσοι έχουν αγοράσει «κόκκινα» δάνεια δίνουν ως μπόνους ακόμα υψηλότερα ποσοστά αμοιβής στις επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να φέρουν χρήματα στο… ταμείο.

Η περίπτωση της Intrum Hellas
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Intrum Hellas, που το περασμένο έτος υπερδιπλασίασε τα καθαρά της κέρδη κατά 113%. Τα οικονομικά της στοιχεία αποκαλύπτουν πως το 2022 τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν στα 84.452.000 ευρώ από 39.438.000 ευρώ το 2021.

Ελάχιστες επιχειρήσεις στη χώρα μας, από όλους τους κλάδους της οικονομίας, κατάφεραν το 2022 να καταγράψουν τόσο μεγάλη αύξηση των καθαρών κερδών τους, απόδειξη ότι επιβιώνουν με το «αίμα» των δανειοληπτών που, λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων τις οποίες έχει βιώσει η χώρα και της μείωσης των μισθών που έχουν υποστεί, είτε άμεσα είτε έμμεσα, δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Στη χρήση 2022, η Intrum Hellas αύξησε τον κύκλο εργασιών της στα 232.000.000 ευρώ, από 182.000.000 το 2021, ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 111.000.000 ευρώ, από 52.000.000 το 2021.

Στο τέλος του 2022, η Intrum Hellas διαχειριζόταν περισσότερες από 1.200.000 υποθέσεις που αφορούν πάνω από 700.000 δανειολήπτες, συνολικού ύψους απαιτήσεων 58,9 δισ. ευρώ και λογιστικής αξίας 24.900.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Intrum Hellas διαχειρίζεται απαιτήσεις από δάνεια και πιστώσεις όλων των κατηγοριών, ιδιωτών και επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της οικονομίας, με και χωρίς εξασφαλίσεις. Παράλληλα η εταιρία εξειδικεύεται στη διαχείριση τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων με εγγυήσεις Ελληνικού Δημοσίου.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022, το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων που διαχειριζόταν ανερχόταν σε 24,9 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των χαρτοφυλακίων υπό διαχείριση ανερχόταν σε 24, με μεγαλύτερα εξ αυτών τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια (HAPS) με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου (Phoenix, Vega και Sunrise), συνολικής μικτής λογιστικής αξίας 16 δισ. ευρώ, καθώς και τα χαρτοφυλάκια Piraeus SNF DAC και Τράπεζας Πειραιώς, συνολικής μικτής λογιστικής αξίας 5 δισ. ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑΣ , ΤΙ ΠΑΤΕ ΚΑΙ ΜΠΛΈΚΕΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ;

  2. Καλημέρα σας. Εχω στειλει και εγω e-mail για το πρόβλημά μου με την συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά δυστυχώς δεν είχα απάντηση. Εγώ ξεχρεωσα το δάνειο και δεν παρίσταται κανενας για την άρση της υποθηκης. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα άτομα που χρωστάνε, αλλά και όσοι εξοφλουν. Το ακίνητο πουλήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 και είναι αφαντοι όλοι. Μόνο ένα τηλεφωνικο κέντρο λειτουργεί . Πραγματικά ειμαστε σε απόγνωση.

    1. το ξεχρεωσες δηλαδη και η τραπεζα-fund το πουλησε αλλου; τραγικο

  3. AΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ…Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ!

    Αποσπασματα

    * Με σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς μας ανακοίνωσε για την ίδρυση και μεταβίβαση δανείων σε εταιρεία στην οποία συμμετέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο και σε ποσοστό 20%..Η εν λόγω εταιρεία όπως θα δείτε από το σχετικό δελτίο τύπου συστάθηκε από κοινού με το ιρλανδικό fund intrum και ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της είναι η 16/9/2019

    * Το ακόμη πιο εξωφρενικό της εν λόγω υπόθεσης είναι πως η εν λόγω εταιρεία πήρε άδεια λειτουργίας από την τράπεζα της Ελλάδος με ημερομηνία 17/09/19 και ενώ και δεν είχε όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα.. δείτε και την σχετική απόφαση της ΤτΕ

    * Το ακόμη όμως πιο εξωφρενικό είναι πως η εν λόγω εταιρεία πήρε άδεια λειτουργίας από την ΤτΕ ενώ δεν είχε ούτε το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου που ορίζει ο νόμος για τις εταιρείες ειδικού σκοπού και ανέρχεται στα 100.000€. Εμείς ρωτάμε τον κύριο Στουρνάρα και την ΤτΕ ελέγξατε τα αποδεικτικά έγγραφα του κατατεθέντος μετοχικού κεφαλαίου; Δείτε τι λέει ο νόμος…

    https://bankstersae.blogspot.com/2019/10/a.html?m=1

    * ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟ

    Μετά το σάλο που ξέσπασε από τις αποκαλύψεις σχετικά με τις μεταβιβάσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα στα πλαίσια των τιτλοποιήσεων των Τραπεζών σε εταιρείες Ειδικού σκοπού-Φαντάσματα όπου όλες δηλώνουν διεύθυνση στο Δουβλίνο Ιρλανδίας και στο κτήριο όπου βρίσκεται επί της οδού George Dock 3 και στον 4ο όροφο, δίχως να έχουν φυσική παρουσία, δίχως κανείς να ξέρει την ύπαρξη τους, δίχως να έχουν πάρει άδεια λειτουργίας από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, δίχως να δηλώνουν φορολογικά στοιχεία και να παρουσιάζονται με μετοχικό κεφάλαιο 1000 ευρώ αλλά παράλληλα στην Ελλάδα να προβαίνουν σε χιλιάδες πλειστηριασμούς Ελλήνων πολιτών δίχως κανένα έλεγχο και αντίσταση.

    Υ.Γ. Σας Παρακαλω προσωπικα, να αναδειξετε το θεμα!

Comments are closed.