Θεσσαλονίκη: Με τα self test στο χέρι οι εργαζόμενοι – Σύγχυση για τους εργοδότες (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
176059996_311813150305048_5345895037779607650_n-750x430

Με το self test στο χέρι καταφθάνουν από σήμερα στις επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, την ώρα που οι εργοδότες αναμένουν εντός της εβδομάδας το άνοιγμα της πλατφόρμας προκειμένου να προθημευτούν κι εκείνοι το προσωπικό τεστ ταχείας διάγνωσης για τον κορωνοϊο.

Ήδη οι εργαζόμενοι στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης έχουν προμηθευτεί από τα φαρμακεία το υποχρεωτικό self test που θα υποβάλουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τους εργοδότες που εργάζονται κανονικά στις επιχειρήσεις τους. Και αυτό γιατί, δεν έχει ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες ή συνεταίρους επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω εξηγεί στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, ο οποίος ευελπιστεί ότι η πλατφόρμα για τους εργοδότες θα ανοίξει εντός της εβδομάδας. «Δεν έχει ανοίξει για την ώρα η πλατφόρμα των εργοδοτών διότι τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων ήταν πολλά περισσότερα. Ευελπιστώ μέσα στην εβδομάδα ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα και για εκείνους ώστε να υποβάλουν κανονικά το self test, όπως και το προσωπικό τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ευγενίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η κίνηση στην «πρεμιέρα» των self test στον ιδιωτικό τομέα έχει διαρκής κίνηση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο ThessToday.gr η Σοφία Φιλιώκη, ιδιοκτήτρια καταστήματος αισθητικής στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας «έχει προκληθεί σύγχυση στους εργοδότες, καθώς παρόλο που εξυπηρετεί κανονικά πελάτες δεν μπόρεσε να λάβει ακόμη το self test από το φαρμακείο».

«Πήγα κανονικά με το ΑΜΚΑ μου και έδωσα τα στοιχεία μου, όμως το φαρμακείο μου εξήγησε ότι ακόμα δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για να το παραλάβω, την ώρα που οι εργαζόμενοι της επιχείρησής μου το έχουν πάρει κανονικά» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Περιμένουμε κι εμείς με τη σειρά μας να παραλάβουμε το self test για την ασφάλεια όλων μας».

Το ίδιο… κώλυμα εξηγεί στο ThessToday.gr και ο Δημήτρης Ξανθόπουλος, συνέταιρος σε καφέ μπαρ στην Αγίας Σοφίας. «Αν και έχω πάρει το self test για τον εργαζόμενό μου, σε εμένα δεν μου επέτρεψαν να το παραλάβω ακόμη, επειδή δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα. Περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα να χορηγηθούμε το self test, διότι είναι περίεργο ενώ είμαστε στο μαγαζί να μην μπορούμε να το κάνουμε…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το self test αφορά εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων, εστίασης, μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές), υπηρεσίες καθαρισμού, κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, και εταιρείες τυχερών παιγνίων, και στον δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι σε ΚΕΠ, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΟΤΑ), στην καθαριότητα, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Η διενέργεια του self-test είναι υποχρεωτική για την προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία τους (φυσική παρουσία). Το αποτέλεσμα των ελέγχων θα δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr στο σύστημα «Εργάνη» και θα εκδίδεται βεβαίωση στην περίπτωση του αρνητικού αποτελέσματος, την οποία οι εργαζόμενοι θα οφείλουν να προσκομίζουν κάθε εβδομάδα στην εργασία τους. Εάν το τεστ είναι θετικό θα πρέπει εντός 24 ωρών να υποβάλλονται σε επαναληπτικό έλεγχο (δωρεάν σε δημόσια δομή ή με δική τους επιβάρυνση σε ιδιωτική δομή).

Για την πρώτη εβδομάδα οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων των τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή έως και την Κυριακή 25 Απριλίου, ενώ εάν ο εργαζόμενος δεν προσκομίσει τη βεβαίωση, ο εργοδότης δεν πρέπει να τον δεχθεί και προχωράει σε περικοπή αποδοχών έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Από την άλλη, τα πρόστιμα για τον εργοδότη που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του είναι 300 ευρώ εάν δεν ενημερώσει τους εργαζομένους, 500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δουλέυει χωρίς να έχει κάνει τεστ και 1.500 ευρώ εάν απασχολεί εργαζόμενο με θετικό τεστ.

Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο, υποχρεωτικά είναι τα self test για:

-Υπαλλήλους των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

-Υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

-Απασχολούμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας.

-Δικαστικούς λειτουργούς και οι δικαστικούς υπαλλήλους.

ThessToday.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: