ΘΡΙΑΜΒΟΣ!!! Για απόλυτη πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσίας πάει ο δεξιός συνασπισμός στην Ιταλία

Κοινοποίηση:
article_tw2u1wEp_italianparliamentok

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, τα «Αδέλφια της Ιταλίας» κατέλαβαν την πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας ποσοστό 22-26%. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε με ποσοστό 17-21% το Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον Ενρίκο Λέτα, ενώ εισιτήριο για την Πρωθυπουργία δίνει στην Μελόνι η προοπτική της συνεργασίας της με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που κατέγραψαν ποσοστά 8,5% -12,5% και 6-8% αντίστοιχα, με το δυνάμει κυβερνητικό συνασπισμό να μετρά 41%-45%.

Σύμφωνα με τα παραπάνω αποτελέσματα, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε να να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και στις δύο βουλές με 55-64% των θέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν στα «Αδέλφια της Ιταλίας» την πρώτη θέση με ποσοστό 25% και ακολουθούσε το «Δημοκρατικό Κόμμα» με 22%, τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που συγκέντρωνε 13% και 7% αντίστοιχα. Συνολικά, το άθροισμα του κυβερνητικού συνασπισμού άγγιξε το 44%-47% (με τους αναποφάσιστους να φτάνουν το 25%), αλλά τίποτε δεν είχε κριθεί με βεβαιότητα, χωρίς δηλαδή καταγεγραμμένη δηλαδή τη λαϊκή ετυμηγορία στη Βουλή και τη Γερουσία.

Το διακύβευμα της κάλπης

Και αυτό γιατί, το κυρίως ζητούμενο της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης αποτέλεσε η εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία, με την τελευταία να αποτελεί το κατεξοχήν εμπόδιο μπροστά στην επέλαση Μελόνι.

Με δεδομένο ότι ο εκάστοτε κυβερνητικός σχηματισμός λαμβάνει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, ακόμη κι αν έχει διασφαλίσει σχετική πλειοψηφία, θεσμικό φραγμό στην επέλαση της «βαθιάς δεξιάς» αποτέλεσε το περίπλοκο ιταλικό εκλογικό σύστημα, καθώς το ένα τρίτο των εδρών κατανέμεται πλειοψηφικά (37%) και τα δύο τρίτα αναλογικά (με όριο εισόδου το 3%). Μπορεί στη φετινή αναμέτρηση οι έδρες να είναι λιγότερες, δηλαδή 400 στη Βουλή και 200 στη Γερουσία, αλλά οι νικητές θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει τις αναγκαίες έδρες, ώστε να ελέγχουν πλειοψηφικά το σώμα, δηλαδή 267 και 134 έδρες αντίστοιχα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: