ΘΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΠΙΣΙΝΟΥΣ ΤΑ F-35: Οι αόρατοι «φονιάδες του Αιγαίου» στο ελληνικό οπλοστάσιο – Τί σημαίνει για την άμυνα της χώρας μας το νέο απόκτημα

Κοινοποίηση:
kjnb

Η παρουσία του F-35 στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο δημιουργεί νέα δεδομένα. Πρόκειται για ένα ιπτάμενο στρατηγείο που συνεργάζεται τόσο με τα Rafale και τα F-16 Viper, όσο και με την αεράμυνα και το Πολεμικό Ναυτικό, δημιουργώντας ένα ενοποιημένο οπλικό σύστημα.

Ένας μαραθώνιος ξεκινά έπειτα από την ανακοίνωση που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον για είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα του Stealth μαχητικού F-35 με απόκτηση από την Πολεμική μας Αεροπορία μιας Μοίρας αεροσκαφών 5ης γενιάς.

Η τελική απόφαση ελήφθη μόλις λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έπειτα από το πράσινο φως που άναψε το πρώτογεράκι της Πολεμικής μας Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και συνολικά το αεροπορικό επιτελείο ενώ είχε προηγηθεί πυρετός διαβουλεύσεων τόσο με την Αμερικανική κυβέρνηση όσο και με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.Η κλιμάκωση της Τουρκικής προκλητικότητας, η αμφισβήτηση της Ελληνικής Κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, το μπαράζ των υπερπτήσεων και οι συνεχείς απειλές των γειτόνων αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα ώστε ο πρωθυπουργός να πάρει την απόφαση για το μεγάλο deal. Και ενώ η Τουρκία πιέζει αφόρητα την Ουάσιγκτον για πώληση 40 καινούργιων μαχητικών F-16 block 70 με ταυτόχρονη αναβάθμιση ακόμη 80 αεροσκαφών F-16 C/D.

Οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα προβλέπονται ραγδαίες αφού Τζο Μπάιντεν και Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισαν όχι απλά την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς αλλά επίσπευση της διαδικασίας με στόχο την παράδοση του πρώτου μαχητικού το αργότερο εντός του 2028 με ταυτόχρονη Αμερικανική στήριξη στον τρόπο αποπληρωμής με ευνοϊκούς όρους όπως ακριβώς προβλέπει η MDCA η οποία υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα. Και έως τότε να έχει προχωρήσει η επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Lockheed Martin και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας για συμμετοχή της ΕΑΒ στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα κλιμάκιο της Αμερικανικής κυβέρνησης φτάνει στην Ελλάδα προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Πολεμική Αεροπορία ώστε η Αθήνα να προετοιμάσει και να αποστείλει το συντομότερο στις ΗΠΑ το επίσημο έγγραφο ενδιαφέρον της μέσω LOR για την απόκτηση μιας Μοίρας μαχητικών F-35 στην τελευταία τους έκδοση Block 4. Είναι η πάγια διαδικασία που ακολουθεί η Αμερικανική κυβέρνηση για πώληση οπλικών συστημάτων. Το Ελληνικό αίτημα θα εξεταστεί με το επόμενο βήμα να είναι η αποστολή στην Αθήνα της απάντησης μέσω LOA για την διαθεσιμότητα, το κόστος αλλά και το χρονοδιάγραμμα αφού είναι δεδομένη η απόφαση των Αμερικανών να προχωρήσουν στο μεγάλο deal με την Ελλάδα. Υπό κανονικές συνθήκες για τη διαδικασία απαιτείται ενάμιση χρόνος όμως αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι μπορεί να επισπευσθεί και να συμπιεστεί στους 12 μήνες αφού ήδη έχει γίνει η σχετική προεργασία. Με τους Αμερικανούς να έχουν ήδη προχωρήσει τον περασμένο Φεβρουάριο σε πρόταση προς την Πολεμική Αεροπορία για πώληση 20 stealth μαχητικών F-35 έναντι 3,5 δις δολαρίων χωρίς τον οπλισμό τους.

Η αποδοχή της LOA από την Αθήνα θα σημάνει και την σύναψη της σχετικής συμφωνίας όπου και επίσημα η Ελλάδα θα μπαίνει στο πρόγραμμα και θα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των πρώτων μαχητικών. Ταυτόχρονα θα αρχίσουν να ‘’τρέχουν’’ οι διαδικασίες τόσο για την εκπαίδευση του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και για τα απαραίτητα έργα υποδομής στην αεροπορική βάση η οποία θα φιλοξενήσει την πρώτη Μοίρα F-35 της HAF.

Σύμφωνα με πηγές που χειρίζονται το ζήτημα των Ελληνικών F-35 θεωρείται εφικτή η παράδοση των πρώτων μαχητικών εντός του 2028 αν η διαδικασία προχωρήσει άμεσα με ολοκλήρωση σε τρία χρόνια για τουλάχιστον 20 Stealth αεροσκάφη. Με το σχετικό πρόγραμμα να μην συνδέεται τόσο με την αναβάθμιση των 83 F-16 σε διαμόρφωση Viper όσο και αυτή των 38 F-16 block 50.

Τα νέα δεδομένα στο Αιγαίο

«Το F-35 έρχεται να λύσει ένα τεράστιο πρόβλημα. Έρχεται να διαχειριστεί τα οπλικά συστήματα του αέρα, της θάλασσας και της ξηράς. Έρχεται να διαχειριστεί όλα τα όπλα μέσω των διαφορετικών αισθητήρων και των εργαλείων που έχει πάνω του για να αναλύσει και να καταλήξει στην καλύτερη επιλογή», δηλώνει ο Σύμβουλος της Κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στο κλειστό του F-35 ανήκουν μόνο στενοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, από τη Βρετανία και το Ισραήλ μέχρι την Αυστραλία και την Ιαπωνία ενώ παρελθόν αποτελεί η Τουρκία λόγω της κατοχής των ρωσικών πυραύλων.

Η ένταξή του στην Πολεμική Αεροπορία θα αυξήσει το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της Ελλάδας δίνοντας ευκαιρίες συνεργασίας με τα F-35 του Ισραήλ ενώ θα είναι ο μοναδικός χρήστης στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Η παρουσία του F-35 στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο δημιουργεί νέα δεδομένα. Πρόκειται για ένα ιπτάμενο στρατηγείο που συνεργάζεται τόσο με τα Rafale και τα F-16 Viper, όσο και με την αεράμυνα και το Πολεμικό Ναυτικό, δημιουργώντας ένα ενοποιημένο οπλικό σύστημα.

«Αναλύει τις πληροφορίες και τις μεταφέρει στα άλλα αεροσκάφη ακόμα και με προτεραιότητα απειλής για τα αεροσκάφη που ακολουθούν το F-35», υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης.

«Έχει τη μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα από κάθε αεροσκάφος αυτή τη στιγμή. Δηλαδή, μπορεί να επιβιώσει ο πιλότος και το αεροσκάφος έναντι πολλαπλών απειλών, χρησιμοποιώντας αυτόματα μέσα, ημιαυτόματα και χειροκίνητα», σημειώνει ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

24 Σχόλια

  1. προτεινω να στηθει εργοστασιο παραγωγης εκει που ειναι και το εργοστασιο με τις μασκες διπλα-διπλα για να κουβαλει ενα αυτοκινητο τις μαυρες τις σακουλες μη ξοδευονται και παραπανω βενζινες

  2. ΑΣΥΜΦΟΡΑ-ΟΛΟ ΒΛΑΒΕΣ-ΕΠΙΘΕΤΙΚΆ- ΒΑΡΙΔΙΑ
    ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ

  3. όσο συγχρονα αεροπλάνα και να έχεις
    ΑΝ ΔΕΝ ΔΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΤΟΛΗ…..πιτσουνιέρες θα είναι
    ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΛΗΣΗ…..διαβήματα θα κάνουμε
    ΚΑΙ Ο ΜΟΓΓΟΛΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΙΖΕΙ …ΚΟΜΠΟΛΟΪ

  4. Ειμαστε εισαγωγεις σκουπιδιων με χρυσο περιτυλιγμα. Το Fail 35 ειναι αργο, βαρυ, δυσκινητο, με ενα σωρο μηχανολογικα θεματα αλυτα, και με δυνατοτητα πολυ μικρου οπλικου φορτιου. Εν ολιγοις: ΑΧΡΗΣΤΟ. Παντελώς.
    Ειναι για χωρες με επιθετικο δογμα γιατι ειναι βομβαρδιστικο. Σε αερομαχια ειναι καταδικασμενο. Η Ελλαδα εχει αμυντικο δογμα, οποτε μετρανε 1) Ταχυτητα, 2) Ευελιξια, 3) Μεγαλη δυναμη πυρος. Με λιγα λογια: ΕΝΑΕΡΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ/ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ. Αν περναμε αλλα 10 Ραφαλ ή αναβαθμιζαμε ολα τα f16 σε Βάιπερ με ενα προγραμμα κατεπειγοντος, θα ελεγα κατι γινεται. Με σκουπιδια σα το F35 ομως, εισαι καταδικασμενος. Με την επιλογη που εκαναν μας σαμποταρουν απο μεσα, με τη βοηθεια των ασπονδων σιωνιστων εχθρων/ψευτοσυμμαχων μας.

    1. Το F35 δεν κανει για αερομαχιες, ειναι ομως το καλυτερο για Deep Strike, με τα ηλεκτρονικα και τα οπλα που διαθετει (ειδικα η Ισραηλινη εκδοση, ρωτιστε τα Μεμετια της Τεχερανης, ξερουν καλα…)

    2. Το F-35 είναι ένα πραγματικό υπεροπλο ένα ιπτάμενο στρατηγείο! Επειδή ακριβώς είναι Stealth και 5ης γενιάς μαχητικό συμβαίνουν τα ακριβώς αντίθετα, απο αυτά που λες. Δηλαδή ένα (ας πούμε) πιο ευέλικτο μαχητικό 4ης γενιάς δεν θα ξέρει απο που του ήρθε με το F-35. Αφού το F-35 θα έχει δει και εξοντώσει το εχθρικό 4η γενιάς μαχητικό πριν καν προλάβει να το πλησιάσει για να εμπλακούν σε αερομαχία. Επίσης το F-35 στην μη Stealth Beast Mode διαμόρφωση του μπορεί να μεταφέρει τεράστιο οπλικο φορτίο. Μόνο όταν θέλει να είναι Stealth μεταφέρει λιγότερα όπλα.

      1. Ποιον εχθρο ρε μπούφο , αυτον που σε κυβερνα πρεπει να διωξεις και στην τελικη εσυ ή ο διπλανος σου ειναι ο εχθρος ή καλυτερα ο εφιαλτης του τοπου

  5. Μεχρι το 2028 θα εχουν παρει οι Μεμεδες το μισο Αιγαιο και φυσικα εμεις σαν ειρηνικος λαος που ειμαστε δε θα το ζητησουμε πισω. ΕΤΣΙ? Δουναι και λαβειν . Δινουμε το μισο Αιγαιο περνουμε F35 που θα θεωρουνται και ψιλοπαλια εκεινη την εποχη ενω θα τα πληρωσουμε κιολας.

  6. πιο ευκολο ειναι να τα πετανε Πακιστανοι παρα Ελληνες

  7. Αυτα να τα πειτε του Βλαδιμηρου που παιζει με λειζερ και…..κουμπια!
    Ρε παρτε και F-30009 να κονομαει η καθε Κουλα!
    Ας σοβαρευτουμε καποια φορα κι ας αγορασουμε κανα κιλο σταρι ναχουμε!

    1. Γιατί στην Ουκρανία τα Ρώσικα ιπταμενα LADA πέφτουν σαν τις μύγες. Μόνο στην φαντασία σου λοιπόν οι Ρώσοι μεθυστακες έχουν υπεροπλα.

      1. Όλα τα Ρώσικα πέφτουν λογικά… ρε τους Ουκρανούς νικάνε ακατάπαυστα αλλά οι Ρώσοι προχωράνε πως γίνεται αυτό; Παραδώθηκαν και στο Αζβοστάλ πως γίνεται αυτό αφού τα Ρώσικα ιπτάμενα LADA πέφτουν σαν τις μύγες..

  8. Φίλοι μου, τόσο τα F-16 (άντε κι τα νέα Block 54+), όσο τα Rafal, όσο κι τα νέα F-35 είναι άχρηστα καθώς δε θα χρησιμοποιηθούν. Το κόστος πτήσης του F-35 είναι περί τα €35.000 ΤΗΝ ΩΡΑ…. Να τα έχουμε για μόστρα???? Αρκετά έχουμε πληρώσει ΩΣ Έλληνες πολίτες….

  9. Θα αγοράσουμε F – 35 για να κάνουμε αναχαιτίσεις ;

  10. ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΑΚΟΜΑ…ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΟΣΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ…

  11. καλα μην σχισεται και κανα καλτσον δεν υπαρχη χωρα δεν υπαρχη κυβερνηση προτεκτορατο ξενων ειμαστε σανο τρωμε

  12. καλά … από πότε μία προφορική δήλωση “ενδιαφέροντος” σημαίνει και παραλαβή; ούτε σύμβαση υπογράφτηκε ούτε βίδα είδαμε … γιατί αναδημοσιεύετε ασυναρτησίες; τελικά ο τούρκος θα πάρει τα φου-16; ναι ή ου; τα υπόλοιπα που γράψατε είναι ΒΛΑΚΕΙΕΣ

  13. μπραβο μιζαδορε κουλη….
    αυτος ο βλακεντιος ΤΡΕΜΕΙ – ΦΟΒΑΤΑΙ να ριξει ενα drone που καθημερινα κανουν δεκαδες παραβιασεις που ειναι ΧΩΡΙΣ πιλοτο κ θα ριξει οπλισμενο κ με τουρκο η πακιστανο πιλοτο ????
    μονο για να αρπαξει τις αναλογες ΜΙΖΕΣ …θα τα παρει αν κ οποτε γινει ….
    βλαδιμηρε ΠΑΤΑ το κουμπι ΓΡΗΓΟΡΑ …

  14. Το 2030 που θα τα παραλάβουμε, τα Ελληνικά σύνορα θα έχουν υποχωρήσει στην Καβάλα και θα έχουμε χάσει 2-3 μεγάλα νησιά.
    Πέρυσι έπρεπε να τα είχαμε αγοράσει αυτά, ούτε καν χθες…

  15. 5 δις χωρις οπλα. καινουργιο φεσι θα μας φορεσουν. ας ελπισουμε να τη γλυτωσουμε οπως με τις αλουμινοτρατες.

  16. Αν δεν μπορεις να πατησεις το κουμπι για καταριψη τοτε δε σε σωζει κανενα υπερόπλο

    1. Ακριβως, αλλο τα F-35 στην αεροπορια των ΗΠΑ και του Ισραηλ και αλλο στην μπανανια Κουλισταν (αν και οταν τα παρει). Αυτη την στιγμη τον Κουλη τον νοιαζει πως θα επανεκλεγει, ηδη εχει βγει ημερομηνια για 2 Οκτωβριου, Ελληνοφωνα ζωα ετοιμαζονται ηδη να τον ξαναψηφισουν για να μας αποτελειωσει και να μας γυρισει στον Μεσαιωνα.

Comments are closed.