Η NASA υπολόγισε την ταχύτητα του ήχου στον Άρη – «επικρατεί βαθιά σιωπή»

Κοινοποίηση:
rp

Ξέρουμε πως ο Άρης είναι βραχώδης. Ξέρουμε πως υπάρχει σκόνη και κρύο. Τώρα ξέρουμε επίσης και τι ακούγεται εκεί χάρη στην ικανότητα του Rover Perseverance της NASA να καταγράφει τον ήχο. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να υπολογίσουν την ταχύτητα του ήχου στον κόκκινο πλανήτη και να περιγράψουν το ηχητικό του τοπίο.

Το RP κατέγραψε πρωτίστως το βουητό του ανέμου και τους θορύβους που προκαλούνται από τα δικά του μηχανήματα. Σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, η NASA δήλωσε ότι «ως επί το πλείστον, επικρατεί βαθιά σιωπή» και η ταχύτητα του ήχου είναι πιο αργή στον Άρη από ό,τι στη Γη.

Μια διεθνής ομάδα δημοσίευσε μια μελέτη για τους ήχους του Άρη στο περιοδικό Nature την περασμένη εβδομάδα. Το μεγαλύτερο μέρος των δεδομένων προέρχεται από ένα μικρόφωνο στο όργανο SuperCam που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του RP. Υπάρχει επίσης κι ένα άλλο μικρόφωνο στο σασί του.

Αποδεικνύεται ότι ο Άρης έχει δύο όρια ταχύτητας ήχου. «Στη Γη, οι ήχοι ταξιδεύουν συνήθως με 1.234 χλμ/ώρα (343 μέτρα ανά δευτερόλεπτο)», είπε η NASA. «Αλλά στον Άρη, οι ήχοι χαμηλής συχνότητας ταξιδεύουν με περίπου 864 χλμ/ώρα (240 μέτρα ανά δευτερόλεπτο), ενώ οι ήχοι υψηλότερης έντασης κινούνται με 899 χλμ/ώρα (250 μέτρα ανά δευτερόλεπτο).»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: