Η χαρτογράφηση του εγκεφάλου: Που κρύβονται οι αναμνήσεις;

Κοινοποίηση:
sos-1-750x430

Στην «αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» το σενάριο, ήθελε τον ήρωα να υφίσταται μια διαδικασία διαγραφής αναμνήσεων, ενώ κοιμόταν και ταυτόχρονα μια ερευνητική ομάδα να προσπαθεί να δει, που είναι κρυμμένες αυτές οι αναμνήσεις . Φαίνεται πως ο σεναριογράφος Τσάρλι Κάουφμαν, λειτούργησε προφητικά. Τώρα, οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν που κρύβονται οι αναμνήσεις, ανακαλύπτοντας πως ο εγκέφαλος έχει 11 διαστάσεις!

Ο άνθρωπος, σύμφωνα με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, έχει την ικανότητα να κατανοεί τον κόσμο σε τέσσερις , τρεις του χώρου ( μήκος, πλάτος, ύψος) και μία του χρόνου. Όμως οι επιστήμονες μέσω της αλγευρικής τοπολογίας, μετρούν μέχρι 11.

«Βρήκαμε έναν κόσμο που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί. Υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια τέτοια αντικείμενα ακόμη και σε μια μικρή κουκκίδα του εγκεφάλου, έχοντας έως επτά διαστάσεις. Σε μερικά εγκεφαλικά δίκτυα, βρήκαμε δομές ακόμη και με 11 διαστάσεις», δήλωσε ο καθηγητής Μάρκραμ επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων του ελβετικού προγράμματος Blue Brain Project.

Ο κυρυφαίος νευροεπιστήμονας καθηγητής Χένρι Μάρκραμ της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL), είπε, πως κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, χρησιμοποιώντας μαθηματικά και συγκεκριμένα αλγεβρική τοπολογία με τρόπο που δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα χρησιμοποιηθεί στη νευροεπιστήμη . Στόχος ήταν να φωτίσουν τα πιο βαθιά, αρχιτεκτονικά μυστικά του εγκεφάλου μέσω μαθηματικού τύπου που περιγράφει συστήματα με πολλές διαστάσεις.

Στη σχετική ανακοίνωση στο περιοδικό υπολογιστικής νευροεπιστήμης «Frontiers in Computational Neuroscience» ανακοίνωσαν ότι αποκάλυψαν ένα σύμπαν πολυδιάστατων γεωμετρικών δομών μέσα στα δίκτυα του εγκεφάλου. Αυτές οι δομές ,πολλών διαστάσεων ,εμφανίζονται όταν κάθε νευρώνας συνδέεται με άλλους με τέτοιο τρόπο που δημιουργείται ένα ιδιόμορφο γεωμετρικό αντικείμενο. Όσο περισσότεροι νευρώνες εμπλέκονται μαζί στην ίδια ομάδα, τόσο αυξάνονται οι διαστάσεις αυτού του γεωμετρικού αντικειμένου.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, έγιναν με τη βοήθεια της αλγεβρικής τοπολογίας πολλαπλά τεστ στον ψηφιακό εγκεφαλικό ιστό, τα οποία έδειξαν ότι οι πολυδιάστατες δομές του εγκεφάλου, που ανακαλύφθηκαν, αποκλείεται να δημιουργήθηκαν κατά τύχη.

Μετά τα σχετικά πειράματα σε πραγματικό εγκεφαλικό ιστό στο EPFL, επιβεβαιώθηκε ότι ο εγκέφαλος συνεχώς «ανακαλωδιώνεται» στη διάρκεια της ανάπτυξής του για να δημιουργήσει ένα δίκτυο με όσο γίνεται περισσότερες δομές που έχουν πολλές διαστάσεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μάρκραμ, οι αναμνήσεις που, επί χρόνια προσπαθούν να χαρτογραφήσουν οι επιστήμονες, μπορεί τελικά να κρύβονται σε κοιλότητες ανάμεσα σε αυτές τις ανώτερες διαστάσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: