Η φάλαινα φυσητήρας, περνά σε βάθος 1.000 μέτρων, από Ικαρία, Σάμο και Χίο

Κοινοποίηση:
falaina

Ο γίγαντας των θαλασσών, η φάλαινα φυσητήρας, που ξεπερνά τα 16 μέτρα σε μήκος και τους 40 τόνους σε βάρος, προτιμά τη διαδρομή Ικαρία, Σάμος, Χίος. Όπως μας ενημερώνει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», τα νερά μεταξύ της Ικαρίας, της Χίου και της Σάμου που έχουν βάθος άνω των 1100 μέτρων είναι μια πολύ σημαντική μεταναστευτική διαδρομή για μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά στη ΒΑ Μεσόγειο.

Ως είδος, οι φάλαινες φυσητήρες κατάφεραν να επιβιώσουν για εκατομμύρια χρόνια. Χρησιμοποιώντας την εξαιρετική τους ικανότητα να βουτήξουν σε βάθη που ξεπερνούν τα 1000 μέτρα, είναι σε θέση να εντοπίσουν το θήραμά τους σε βαθιά νερά όπου οι άνθρωποι συνήθως δεν ψαρεύουν.

Όπως σημειώνει το Αρχιπέλαγος, είναι εκπληκτικό το πόσο λίγα γνωρίζουμε για τις φάλαινες των ελληνικών θαλασσών αν και η παρουσία αυτών των συναρπαστικών ζώων περιγράφεται στην περιοχή από την αρχαιότητα.

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους που συνεχώς υπερεκμεταλλεύονται τα αποθέματα ψαριών, οι φάλαινες ποτέ δεν εξαντλούν την τροφή τους και έχουν εξελιχθεί για να τη διαχειρίζονται: μέσω της συνεχούς μεταναστευτικής κίνησής τους αλλάζουν συνεχώς τους τόπους όπου μπορούν να βρουν τροφή, .

Και το Αρχιπέλαγος καταλήγει ότι δεν είναι δυνατό να προστατεύσουμε τη σπάνια άγρια φύση των ελληνικών θαλασσών εάν δεν γνωρίζουμε την ύπαρξή της και τη σημασία της.

Πηγή : zoon.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: