Η τεχνολογία τσιπ του Έλον Μασκ που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο προαναγγέλλει την αυγή της εποχής των cyborg

Κοινοποίηση:
π9

Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μπει στην εποχή των cyborg. Τα τσιπ που εμφυτεύονται στον εγκέφαλο δοκιμάζονται όλο και περισσότερο σε άτομα με παράλυση για να τα βοηθήσουν να μετακινηθούν ξανά, όπως αναφέρει το Sky News . Τα τσιπ «διαβάζουν» τα ηλεκτρικά σήματα από νευρώνες που προκαλούν κίνηση και στη συνέχεια ανακατευθύνουν τις οδηγίες γύρω από έναν τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης για τον έλεγχο των μυών ή ενός ρομποτικού βραχίονα.

Πέρυσι, ο Gert-Jan Oskam έδειξε πώς λειτουργούσε ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα που του επέτρεπε να σηκωθεί, να περπατήσει και ακόμη και να ανέβει σκάλες. Ο έλεγχος των μυών του ήταν αργός και σκόπιμος, αλλά ήταν εκπληκτικό να μπορείς να δεις τις σκέψεις του, την πρόθεσή του να κινηθεί, μεταφρασμένες σε δράση. Η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το 2009, σε ένα πείραμα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ένας πίθηκος τράφηκε με μια μπανάνα ελέγχοντας ένα ρομποτικό χέρι με τη βοήθεια της σκέψης. Η ίδια ομάδα ερευνητών και γιατρών εμφυτεύει τώρα τσιπς στους ανθρώπους. Ένας από αυτούς μπόρεσε ακόμη και να δώσει τα χέρια με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η συμμετοχή του Elon Musk προσθέτει λίγο περισσότερο χρώμα σε αυτή την τεχνολογία. Η εταιρεία του, Neuralink, χρησιμοποίησε ένα ρομπότ για να εμφυτεύσει επιτυχώς ένα τσιπ στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου , αλλά από τις λίγες λεπτομέρειες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι το τσιπ δεν είναι συνδεδεμένο με καμία συσκευή.

Ο Μασκ έχει μιλήσει στο παρελθόν για τη χρήση τσιπ εγκεφάλου με τον έλεγχο των πληκτρολογίων και πολλά άλλα. Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Υπάρχει ακόμη πολύ υψηλός κίνδυνος η εμφύτευση ξένου αντικειμένου στον εγκέφαλο να προκαλέσει μόλυνση ή τραυματισμό. Οι υγειονομικές αρχές μάλλον θα επιμείνουν ότι η διαδικασία πρέπει να εκτελείται μόνο όταν τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων που ενέχει η διαδικασία. Τα άτομα με παράλυση και εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου είναι οι καταλληλότεροι υποψήφιοι για εμφύτευση τσιπ.

Ο καθηγητής Stephen Hawking κούνησε απαλά το μάγουλό του για να ελέγξει ένα ποντίκι με το οποίο επέλεξε τις λέξεις που ήθελε να μεταδώσει – μπορούσε να επιλέξει περίπου μία λέξη ανά λεπτό. Στο μέλλον, ένα τσιπ θα μπορεί να μετατρέπει γρήγορα νευρολογικά σήματα σε ομιλία. Ο Μασκ είναι, ωστόσο, οραματιστής. Θα μπορέσει να βοηθήσει τους ανθρώπους να περπατήσουν ή να χρησιμοποιήσουν έναν υπολογιστή;

Ίσως μια μέρα θα έχουμε όλοι ένα τσιπ στον εγκέφαλό μας για να ελέγχουμε το περιβάλλον μας, να κάνουμε σύνθετους υπολογισμούς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ή να κατεβάζουμε τις αναμνήσεις μας όπως αρχεία υπολογιστή. Φαίνεται δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά με κάθε ελεγχόμενο από τον εγκέφαλο βήμα που προχωρά η τεχνολογία, αυτό το όνειρο είναι ακόμα πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: