Η πρώτη από «τις 10 εντολές υγείας» για τη Ναζιστική Νεολαία : «Το σώμα σου ανήκει στο έθνος, το καθήκον σου είναι να φροντίζεις τον εαυτό σου.»

Κοινοποίηση:
1

Είναι πολιτικά επικίνδυνη μια θεώρηση που απολυτοποιεί την υγεία ως Υπέρτατο αγαθό;;;;Στο Γ΄Reich, η Ιατρική κατείχε μια θέση σημαντική όχι μόνο σε ιδεολογικό πλάνο αλλά και σε πολιτική πρακτική.

Η υγειινή σώματος και η έννοια της θυσίας κατέχουν επίσης μια προνομιακή θέση στη ναζιστική ιδεολογία. Λογική που οδήγησε στην μαζική ευθανασία, τις αποστειρώσεις ή και τον ευγονισμό. Οι Νεολαίες που δημιουργήθηκαν οι Jungmädelbund (Young Girls ‘League) και η Bund Deutscher Mädel (Γερμα- νική Νεολαία) ακολουθούν συγκεκριμένο πλαίσιο ως προς αυτό.Η πρώτη από «τις 10 εντολές υγείας» που όφειλαν να σεβαστούν διατυπώθηκε ως εξής: «Το σώμα σου ανήκει στο έθνος, το καθήκον σου είναι να φροντίζεις τον εαυτό σου.» ….

Κανένας από αυτούς τους νέους δεν συνειδητοποίησε ότι όλα αυτά ήταν προετοιμασία για στρατιωτική ζωή….O Adolf Hitler στο έργο του Mein Kampf, που εκδόθηκε το 1924, ότι το σύστημα «οφείλει να φροντίσει ώστε μόνο ένα υγειές άτομο να γεννήσει παιδιά.» Αντίστοιχες αναφορές υπάρχουν και στο β΄βιβλίο του Führer το Zweites Buch που έγραψε το 1928 αλλά δεν δημοσιεύθηκε όσο ήταν εν ζωή…. Υπουργοί και πολτικοί διευθύνοντες της εποχής επαναλαμβάνουν αυτό το σύνθημα : «όποιος ελέγχει τη νεολαία ελέγχει το μέλλον.»

Μια μελέτη που διεξήγαγε η γερμανίδα ιστορικός Gisela Bock αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν περίπου 400.000 αποστειρώσεις στη Γερμανία και τα προσαρτημένα εδάφη της από το 1934 έως το 1945 μετά από ανθρωπομετρικές δοκιμές για να εξασφαλίσουν ότι οι απόγονοι θ΄ανταποκρίνονται στους κανόνες της ομορφιάς των Αρίων. Συνολικά, από το 1938 έως το τέλος του πολέμου, 5 000 έως 8 000 βρέφη με δυσμορφίες στάλθηκαν στην Kinderfachabteilung, σε ειδικές παιδιατρικές μονάδες για να υποβληθούν στη λεγόμενη «ειδική θεραπεία» δηλ. την ευθανασία. Το προσωπικό στη συνέχεια χορηγεί σε αυτά υψηλές δόσεις τοξικών φαρμάκων (φαινοβαρβιτάλη, σκοπολαμίνη κλπ.) Ή τους στερεί από τρόφιμα για να περάσουν στην άλλη ζωή.

Στο Γ΄Reich, η Ιατρική κατείχε μια θέση σημαντική όχι μόνο σε ιδεολογικό πλάνο αλλά και σε πολιτική πρακτική. Το φάντασμα ενός « σώματος του λαού » (Volkskörper) « κληρονομικά υγειές » (erbgesund) κι ομογενές στο σχέδιο της « φυλετικής βιολογίας » κατέχει μια θέση κεντρική στην εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία. Είναι το βιοπολιτικό ισοδύναμο της έννοιας της “κοινότητας του λαού” (Volksgemeinschaft)….. Δεκάδες χιλιάδες ασθενείς πάσχοντες από ψυχιατρικές διαταραχές δολοφονήθηκαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων «ευθανασίας». Περίπου 400.000 άνθρωποι υπήρξαν θύματα της πολιτικής της καταναγκαστικής αποστείρωσης με βάση τη “φυλετική υγιεινή”. Η δημόσια υγεία αναδιαρθρώθηκε σε βάθος….

Τα Γραφεία Δημόσιας Υγείας (Gesundheitsämter) ήταν κεντρικά για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου δημογραφικής πολιτικής…Ο νόμος του 1934, γνωστός ως “νόμος περί ενοποίησης της δημόσιας υγείας”, έθεσε τα θεμέλια για την αναδιάρθρωση αυτή. Έδωσε στη Γερμανία μια σειρά από ινστιτούτα υγιεινής στα οποία εργάζονταν πολυάριθμοι ιατροί.

Κοινωνική Απομόνωση και Υγεία……Καραντίνα και γκέτο.…..

Δημιουργήθηκε η “Υπηρεσία Υγιεινής για τους Εβραίους”, σκοπός της οποίας ήταν η καθιέρωση του διαχωρισμού και “η αποφυγή οποιασδήποτε επαφής μεταξύ των Εβραίων και του κοινού στα Ινστιτούτα υγιεινής…. (σσ Σήμερα επιδιώκεται η αποφυγή οποιασδήποτε επαφής μεταξύ των δυνητικά φορέων ή ασύμπτωτων με το κοινό.. Καθολική αποστείρωση….) Οι πόλεις μετατρέπονται ξανά σε γκέτο και ολόκληρες συνοικίες ομοιάζουν με τα “σπίτια απομόνωσης” που χρησιμοποιήθηκαν για Εβραίους πριν την απέλασή τους……

Από την άλλη οι Ναζί εξολόθρευσαν κατηγορίες ασθενών με βάση το σκεπτικό τους σήμερα παρατηρείται στην Ιταλία ότι ”το 99% των νεκρών είχε υποκείμενο νόσημα” οπότε έχουμε να κάνουμε μ΄έναν ιό που δεν σκοτώνει τους ήδη υγειείς αλλά κατ΄εξοχήν τους νοσούντες από άλλη ασθένεια, είναι μια εξολόθρευση πασχόντων……

Στο άρθρο υπάρχουν και αποσπάσματα από το ”Santé publique, hygiène raciale et eugénisme sous le Troisième Reich : l’exemple de Vienne του Herwig Czech ”Δημόσια Υγεία,φυλετική υγειινή και ευγονισμός υπό το Γ΄Ράιχ: το π.χ της Βιέννης”.

dimpenews.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: