Η πολεμική κόπωση τσακίζει τις ΗΠΑ – Ρεπουμπλικάνοι: Έχουμε 34 τρισ. χρέος, τέλος η ενίσχυση της Ουκρανίας

Κοινοποίηση:
203188cebe2662c7a160628bd4044015_XL

Η πολεμική κόπωση έχει καταβάλει τις ΗΠΑ σε μία χρονιά που είναι εκλογική με τους Ρεπουμπλικάνους να αντιδρούν πλέον εξαιρετικά έντονα στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζουν μάλιστα τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
«Ποιος είναι ο απώτερος στόχος μας στην Ουκρανία; Ποια είναι η στρατηγική μας;» διερωτήθηκε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό CBS.
Ο Johnson υπενθύμισε το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ύψους 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση του Κιέβου είναι ένα πολύ «σοβαρό ζήτημα».

Τέλος στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Πρόσθεσε επίσης ότι ζήτησε από τον Λευκό Οίκο γραπτώς, δημόσια και ιδιωτικά, πληροφορίες σχετικά με τη στρατηγική της Ουάσιγκτον, αλλά η κυβέρνηση Biden δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του.

Χωρίς απαντήσεις, είναι «πολύ δύσκολο» να εγκριθούν περαιτέρω χορηγήσεις κεφαλαίων στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ανακοίνωσε τη μεταφορά ενός «τελικού» πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 250 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για το 2023.
Όπως προειδοποίησε ο Λευκός Οίκος, με αυτό το πακέτο εξαντλούνται τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή του για να στηρίξει το Κίεβο.
Δεν θα υπάρξουν νέες προμήθειες όπλων και πυρομαχικών έως ότου το Κογκρέσο εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση.
Το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για βοήθεια προς την Ουκρανία πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα (Γερουσία – Βουλή Αντιπροσώπων).

Αμετάπειστοι οι Ρεπουμπλικάνοι

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποστηρίξουν τη διάθεση κεφαλαίων στην Ουκρανία, έως ότου η αμερικανική κυβέρνηση αυστηροποιήσει την πολιτική της στο θέμα των συνόρων με το Μεξικό.
Εξαιτίας της διαφωνίας αυτής, δεν επιτεύχθηκε ποτέ συμβιβασμός και η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, διέκοψε τις εργασίες για χειμερινές διακοπές.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν όλο και περισσότερο να αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν κουραστεί από την ουκρανική κρίση και την αποδυνάμωση της υποστήριξης προς το καθεστώς του Κιέβου.
Σύμφωνα με το NBC, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν ήδη με τις ουκρανικές αρχές τις πιθανές συνέπειες των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των εδαφικών απωλειών για την Ουκρανία, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία με τη Μόσχα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: