Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε χάος καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εξαπέλυσε ένα χτύπημα-σοκ στα εμπορεύματα με αυξανόμενους κινδύνους στασιμοπληθωρισμού. Στην αναταραχή έρχεται να προστεθεί ένα ξέσπασμα του COVID-19 στην Κίνα που μπορεί να εξαπολύσει άλλη μια κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Τα νέα από την Κίνα δείχνουν ότι ένα νέο ξέσπασμα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής όμικρον έχει μολύνει περισσότερους από 5.000 ανθρώπους, τους περισσότερους από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας στις αρχές του 2020. Η προσέγγιση μηδενικής ανοχής της Κίνας έκλεισε τα εργοστάσια και τοποθέτησε περίπου 51 εκατομμύρια ανθρώπους σε κάποια μορφή lockdown .
Από την Τρίτη, έχουν αναφερθεί λοιμώξεις από παραλλαγή όμικρον σε 21 επαρχίες και δήμους σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Πεκίνου. Σύμφωνα με το CNN , πέντε πόλεις βρίσκονται σε lockdown, συμπεριλαμβανομένων των Changchun, Jilin, Shenzhen, Dongguan και Langfang.
Τα lockdown ανάγκασαν τα εργοστάσια να σταματήσουν την παραγωγή και διακινδυνεύσουν να στραγγίσουν την παραγωγή από τα iPhone της Apple, τις συσκευές Amazon Echo & Alexa, τα SUV της Toyota μέχρι και τις smart tv και κάθε είδους άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Οι διαταραχές στις εξαγωγές μπορεί να προκαλέσουν ελλείψεις και να αυξήσουν τον πληθωρισμό, όπως ακριβώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκινά την αύξηση των επιτοκίων για να ελέγξει τον πληθωρισμό που κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών .
Μια έρευνα της Bank of America Corp σε διαχειριστές κεφαλαίων που δημοσιεύθηκε την Τρίτη έδειξε ότι η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια ανάπτυξη φέτος είναι η χαμηλότερη από τον Ιούλιο του 2008 και οι προσδοκίες για στασιμοπληθωρισμό έχουν εκτιναχθεί από το επιβλητικό 62% των ερωτηθέντων.
Η πολιτική μηδενικής ανοχής της Κίνας μας υπενθύμισε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού εξακολουθούν να υπόκεινται σε διακοπές λειτουργίας. Τα lockdown δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε χειρότερη στιγμή, καθώς η άνοιξη τείνει να είναι μια από τις πιο δυναμικές ναυτιλιακές περιόδους του χρόνου.
Οι 17,5 εκατομμύρια κάτοικοι του Shenzhen τέθηκαν σε καραντίνα την Κυριακή. Η πόλη βρίσκεται στο Γκουανγκντόνγκ, μια παράκτια επαρχία της νοτιοανατολικής Κίνας, γνωστή για τον κόμβο παραγωγής και τα λιμάνια της, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 11% της οικονομίας της Κίνας.
Η Bloomberg Economics προειδοποιεί ότι ένα παρατεταμένο lockdown στο Shenzhen θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
«Η δυναμική δράση για τον περιορισμό της χειρότερης επιδημίας του COVID-19 από τις αρχές Μαρτίου θα επιφέρει άμεσο πλήγμα στην παραγωγή και την κατανάλωση μιας επαρχίας που αντιπροσωπεύει το 11% του ΑΕΠ. Τα προηγούμενα βήματα για τον περιορισμό των εξάρσεων του ιού άφησαν την παραγωγή αλώβητη ως επί το πλείστον Αυτό το lockdown θα πλήξει την παραγωγή σε βασικούς κλάδους όπως η τεχνολογία και τα μηχανήματα που τροφοδοτούν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», δήλωσε ο Chang Shu, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία.
«Δεδομένου ότι η Κίνα είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος κόμβος παραγωγής και ένας από τους πιο σημαντικούς κρίκους στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, η πολιτική Covid της χώρας μπορεί να έχει αξιοσημείωτες επιπτώσεις στη δραστηριότητα των εμπορικών εταίρων της και στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Tuuli McCully.
Σύμφωνα με τη Stephanie Loomis, αντιπρόεδρο Διεθνών Προμηθειών, ο παγκόσμιος αντίκτυπος των lockdown θα μπορούσε να πλήξει τις αλυσίδες εφοδιασμού για άλλη μια φορά.
«Αν δεν αφήσουν κανέναν να πάει στα εργοστάσια και να παράγει αγαθά, τότε τίποτα δεν θα κινηθεί», είπε η Loomis .
Αναρωτιόμαστε εάν τα πλοία μεταφοράς κοντέινερ θα περιορίσουν την παράδοση κινεζικών αγαθών, λόγω της παύσης λειτουργίας των εργοστασίων καθώς η ζήτηση για πλοία μειώνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες τιμές αποστολής σε ενδιάμεση βάση λόγω της έλλειψης ζήτησης. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, οι τιμές αποστολής θα πρέπει να ανακάμψουν λόγω του συσσωρευμένου όγκου προϊόντων που θα πρέπει να αποσταλούν μόλις ανοίξουν ξανά τα εργοστάσια.
«Τα κρούσματα επιβάλλουν καθοδικούς κινδύνους για την οικονομία της Κίνας τουλάχιστον τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management.
«Μια επιβράδυνση της Κίνας θα επιδείνωνε τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού και παγκόσμιων προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε ο Zhang.
Και αν νομίζατε ότι τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα για την παγκόσμια οικονομία, σίγουρα έγιναν και υφίσταται κίνδυνος περαιτέρω οικονομικής αναταραχής που μπορεί να αναστατώσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ