Η μητέρα των μαχών: O τουρκικός στρατός μπαίνει στο Ιντλίμπ για να το υπερασπιστεί ενάντια σε Άσαντ-Ρωσία και Ιράν

Κοινοποίηση:
8319eaf4-7682-42dc-8c6b-7722ee422e8d_cx0_cy8_cw0_w1023_r1_s

Εκεί που όλα έδειχναν προς τα πράγματα στη Συρία έχουν πάρει το δρόμο τους, έρχεται μία κίνηση της Τουρκίας να ταράξει εκ νέου τις ισορροπίες και να δημιουργήσει ρήγμα στη συμμαχία Τουρκίας –Ρωσίας- Ιράν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Al-Masdar News, ένα τεράστιο τουρκικό στρατιωτικό κομβόι εισήλθε στο Ιντλίμπ από την επαρχία Hatay, σήμερα τα ξημερώματα.

Η τουρκική Χουριέτ επιβεβαίωνε χθες το βράδυ την ύπαρξη του συγκεκριμένου κομβόι και την κατεύθυνσή του προς το Hatay, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία και οι Τούρκοι έχουν συγκεντρώσει ισχυρή στρατιωτική δύναμη.

Σύμφωνα με μέλη της αντιπολίτευσης, η τουρκική στρατιωτική συνοδεία αποτελείται από περισσότερα από 300 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, εκτοξευτών MLRS και BMP.

Η Τουρκία ενισχύει σημαντικά την στρατιωτική της παρουσία στην επαρχία του Ιντλίμπ καθώς έχει ήδη κάποια φυλάκια παρατήρησης στο πλαίσιο της συμφωνίας της Αστάνα για εκεχειρία.

Το τουρκικό στρατιωτικό κομβόι φέρεται να εισήλθε στη Συρία μέσω του Kafr Losen Crossing και κατευθύνθηκε προς τις γραμμές των ισλαμιστών ανταρτών στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα.

Μέλη της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν ότι ο τουρκικός στρατός κατευθυνόταν στο Ιντλίμπ με manpads, γεγονός που, αν είναι αληθινό, σημαίνει ότι ετοιμάζονται να καταρρίψουν οποιοδήποτε συριακό πολεμικό αεροπλάνο πετάει πάνω από τις θέσεις τους.

Χθες ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μελβού Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Τουρκία στοχεύει να σταματήσει τον αεροπορικό βομβαρδισμό του Ιντλίμπ αλλά και κάθε στρατιωτική επίθεση ενώ ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία «δεν θα κάτσει στην άκρη» να βλέπει να σφάζουν το Ιντλίμπ.

Η Τουρκία δεν υποστηρίζει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι υποστηρίζονται από τους συμμάχους της: το Ιράν και τη Ρωσία και τις τελευταίες ημέρες καλεί συνεχώς του συμμάχους της για μια ειρηνική επίλυση του θέματος του Ιντλίμπ.

Η Τουρκία φοβάται ότι μια επίθεση στο Ιντλίμπ στο οποίο είναι συγκεντρωμένοι 3 εκατομμύρια άνθρωποι θα την επιβαρύνει με νέες προσφυγικές ροές.

Επίσης στο Ιντλίμπ υπάρχουν αντάρτες του FSA που υποστηρίζονται από την Τουρκία κι αν ηττηθούν ολοκληρωτικά θα χάσει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο για την επόμενη ημέρα της Συρίας.

Έτσι φαίνεται πως με αυτή την κίνηση θέλει να πιέσει Ρωσία και Ιράν σε μία ειρηνική επίλυση, δείχνοντας πως η κατάληψη του Ιντλίμπ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και ότι δεν θα διστάσει να στηρίξει του αντάρτες ενάντια στους «συμμάχους» της.

Βέβαια μένει να δούμε και εναντίον ποιανού θα στρέψουν τα αντιαεροπορικά οι Τούρκοι και οι ισλαμιστές αντάρτες. Αν θα τα στρέψουν δηλαδή, μόνο εναντίον του Άσαντ ή και των Ρώσων καθώς και την απάντηση του Ιράν και της Ρωσίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η θέση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ αφού καταλαβαίνουμε ότι σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική ανάμειξή τους στο Ιντλίμπ τα πράγματα γίνονται κάτι παραπάνω από περίπλοκα, αφού ο αριθμός των συγκεντρωμένων δυνάμεων σε μία τόσο μικρή περιοχή θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο σύγκρουσης με τη Ρωσία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: