Η μεγαλύτερη πρόκληση στην σύγχρονη ιστορία της ΑΕΚ και ο εξασφαλισμένος ΠΑΟΚ!

Κοινοποίηση:
paok-aek

Για να μπορείς να παρακολουθήσεις τις εξελίξεις στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ και να μπορείς να πεις ότι είσαι μύστης και παίζεις στα δάχτυλα έννοιες όπως «format», «ranking», «bonus», πρέπει τουλάχιστον να είσαι απόφοιτος της Οξφόρδης.

Η ΟΥΕΦΑ φρόντισε από φέτος να κάνει ακόμα πιο δαιδαλώδη την πορεία προς τους ομίλους του Champions και του Europa League και κάπου εδώ έρχεται το SDNA για να ρίξει λίγο φως ακόμα και σε αυτούς που δεν είναι μυημένοι, ώστε να πάτε απόλυτα διαβασμένοι στα παιχνίδια της ΑΕΚ με την Σέλτικ και του ΠΑΟΚ με την Σπαρτάκ Μόσχας.

Τι άλλαξε από φέτος;

Η ΟΥΕΦΑ  φρόντισε να κάνει ακόμα πιο πριβέ την κατάσταση των ομίλων του Europa League κι έκανε το χατίρι των εκπροσώπων των μεγάλων χωρών (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία) που δεν ήθελαν να λερώνονται (και να ρικάρουν κιόλας) με καλοκαιρινά προκριματικά. Κώπς έτσι, όλοι οι εκπρόσωποι των τεσσάρων αυτών χωρών από φέτος μπαίνουν απευθείας στους ομίλους, κάτι που σημαίνει ότι 26 από τα 32 εισιτήρια των ομίλων ήταν γνωστά με την λήξη των πρωταθλημάτων.

Μοιραία, αυτό έφερε μία αληθινή σφαγή. Σε ότι αφορά το μονοπάτι των μη πρωταθλητών (όπου φέτος συμμετέχει ο ΠΑΟΚ) μπορεί να έφυγαν όλα τα θηρία από τις μεγάλες χώρες, ωστόσο τα εισιτήρια έγιναν μόλις δύο, κάτι που σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να περάσει τρεις γύρους, αν θέλει να βρεθεί στους χρυσοφόρους ομίλους. Τον έναν τον πέρασε. Μένει η Σπαρτάκ Μόσχας και ο νικητής του ζευγαριού ανάμεσα σε Μπενφίκα και Φενέρμπαχτσέ.

Από την άλλη διαδρομή, το μονοπάτι των πρωταθλητών, τα πράγματα έμειναν σχεδόν αναλλοίωτα, απλώς τα εισιτήρια από 5 έγιναν 4. Η ΑΕΚ αν θέλει να βρεθεί στους ομίλους θα πρέπει να περάσει αρχικά το εμπόδιο της Σέλτικ και μετά να προκριθεί κι από τα πλέι-οφ για να είναι παρούσα στο ραντεβού των αστέρων.

Ο εξασφαλισμένος ΠΑΟΚ

Για τον ΠΑΟΚ τα παιχνίδια με την Βασιλεία ήταν -δίχως υπερβολή- η μισή ευρωπαϊκή του χρονιά. Κι αυτό γιατί περνώντας το ελβετικό εμπόδιο ο Δικέφαλος του Βορρά ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ως μίνιμουμ κεκτημένο τους ομίλους του Europa League, σε μία ακόμα φετινή καινοτομία της ΟΥΕΦΑ που αφορά μόνο τις ομάδες που προκρίνονται από τον δεύτερο προκριματικό στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών.

Για να είμαστε πιο σαφείς στο απευκταίο σενάριο που ο ΠΑΟΚ αποκλειστεί από την Σπαρτάκ Μόσχας πάει απευθείας στους ομίλους του Europa League, δίχως να χρειαστεί να παίξει άλλο γύρο. Ακριβώς το ίδιο θα ισχύσει αν αποκλειστεί στα πλέι-οφ από τον νικητή του ζευγαριού Μπενφίκα – Φενέρ. Με άλλα λόγια ο ΠΑΟΚ έχει εξασφαλισμένα ΜΙΝΙΜΟΥΜ άλλα 8 ευρωπαϊκά βράδια ότι κι αν γίνει.

Τι θα γινόταν αν είχε αποκλειστεί από την Βασιλεία; Θα έπρεπε να περάσει την Φίτεσε στον τρίτο προκριματικό του Europa League κι ακόμα έναν αντίπαλο για να βρεθεί στους ομίλους του Europa League, παίζοντας κορώνα – γράμματα την ευρωπαϊκή του συνέχεια.

ΑΕΚ για όλα ή τίποτα!

Για την ΑΕΚ τα πράγματα είναι πιο τζογαδόρικα. Ναι, μεν της κάθισε ο πιο δύσκολος αντίπαλος στον τρίτο προκριματικό (Σέλτικ), ωστόσο αν την αποκλείσει ο δρόμος για τους ομίλους ανοίγει διάπλατα, αφού σε περίπτωση που η Ένωση περάσει το σκωτσέζικο εμπόδιο θα μπει στην κλήρωση ως ισχυρή για να παίξει στα πλέι-οφ με κάποια εκ των: Γιουνγκ Μπόις, Καραμπάγκ ή ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ, Μάλμε ή Βιντεότον και Σπάρτακ Τρνάβα ή Ερυθρός Αστερας.

Με άλλα λόγια, τα δύσκολα είναι τώρα, αφού μετά δεν υπάρχει κάποιο φόβητρο.

Στην απευκταία περίπτωση που η ΑΕΚ αποκλειστεί από την Σέλτικ, δεν πάει απευθείας στους ομίλους του Europa League, αλλά στα πλέι-οφ, όπου θα αγωνιστεί με κάποια από τις ομάδες που αποκλείστηκαν στους πρώτους προκριματικούς γύρους του Champions League και συνεχίζουν στο Europa League.

Με άλλα λόγια με κάποιον νικητή από τα παρακάτω ζευγάρια:

Λουντογκόρετς – Ζρίνσκι

Λέγκια – Ντούντελανζ

Αλασκέρτ – Κλουζ

Ολίμπια Λουμπλιάνα – Ελσίνσκι

Σερίφ Τιρασπόλ – Βαλούρ

Κορκ Σίτι – Ρόζενμποργκ

Σπάρτακς Γιουρμάλα – Σουντούβα

Νιού Σεντς (TNS) – Μίντιλαντ

Χάποελ Μπερ Σέβα – ΑΠΟΕΛ

Τορπέντο Κουτάισι – Κουκέσι.

Τι λεφτά παίζουν στη γύρα;

Αναλύσαμε κτα οικονομικά μπόνους που δίνει η ΟΥΕΦΑ στους συλλόγους, με την μείωση σχεδόν κατά το ήμισυ του market pool και την είσοδο του νέου μπόνους που υπολογίζεται μέσω coefficient ranking, με βάση την συλλογική βαθμολογία στην ΟΥΕΦΑ, που υπολογίζεται με τους βαθμούς που έχει πάρει κάθε ομάδα στην Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια.

Για την ώρα ας πιάσουμε το θέμα πολύ χοντρικά. Ο ΠΑΟΚ με την δεδομένη πρόκριση του (μίνιμουμ) στους ομίλους του Europa League έχει εξασφαλισμένα (από μόνους εισόδων, market pool, μπόνους από coefficient ranking, εισιτήρια και πριμ από συγκομιδή βαθμών) ένα ποσό που με πρόχειρες εκτιμήσεις αγγίζει τα 8 εκατομμύρια ευρώ, όσα πήρε πέρυσι η ΑΕΚ. Ποσό που βέβαια μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με την πορεία.

Αν οι δύο εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου μας περάσουν την Σέλτικ και την Σπαρτάκ Μόσχας, αλλά αποκλειστούν στα πλέι-οφ η ΟΥΕΦΑ δεν τους αφήνει έτσι, αλλά τους πριμοδοτεί με ένα νέο στάνταρ μπόνους 5 εκατομμυρίων ευρώ που θα προστεθεί φυσικά στα έσοδα από το Europa League.

Με άλλα λόγια, αν η ΑΕΚ περάσει την Σέλτικ στο χειρότερο σενάριο εξασφαλίζει 13 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ΠΑΟΚ αν περάσει την Σπαρτάκ προσθέτει άλλο ένα… τάληρο στα ήδη εξασφαλισμένα 8 εκατομμύρια που έχει στην τσέπη του.

Αν πάλι τώρα οι δύο ομάδες μάς κάνουν την υπέρβαση και προκριθούν στους ομίλους του Champions League, τότε τα έσοδα απογειώνονται στην στρατόσφαιρα, αφού μόνο το μπόνους εισόδου είναι 15,25 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι τα συνολικά έσοδα μπορεί και να φτάσουν στα 30 εκατομμύρια ευρώ!

Το πιο χειρότερο σενάριο για την ΑΕΚ είναι αυτό που την θέλει να αποκλείεται τόσο από την Σέλτικ, όσο και από τα πλέι-οφ του Europa League. Σε αυτή την περίπτωση, η Ένωση θα βιώσει ένα μικρό οικονομικό δράμα, αφού τα συνολικά της έσοδα θα είναι μόλις 780.000 ευρώ.

sdna.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: