Η κυβέρνηση του Ιράν καταφεύγει ξανά στην σκληρή επιβολή του χιτζάμπ

Κοινοποίηση:
MAK

Το Σάββατο, η αστυνομία του Ιράν ξεκίνησε ένα σχέδιο για να υποχρεώσει τις ακάλυπτες γυναίκες να τηρούν το πέπλο, καταφεύγοντας στη βία κατά κρατουμένων και ατόμων από το κοινό που προσπάθησαν να παρέμβουν για να αποτρέψουν τις συλλήψεις γυναικών.

Ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ έχει υπογραμμίσει δύο φορές τις τελευταίες δέκα ημέρες ότι η παράβλεψη του χιτζάμπ είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί και προέτρεψε τις αρχές να επιβάλουν τους σχετικούς νόμους .

Η αστυνομία εισήγαγε την πρωτοβουλία επιβολής του χιτζάμπ, που ονομάζεται Σχέδιο Νουρ (Φως), με στόχο να επιβάλει τους νόμους για το χιτζάμπ σε εθνικό επίπεδο ως απάντηση σε αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι «εθνικό και δημόσιο αίτημα». Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κλείσιμο εάν αποτύχουν να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με αυτούς τους κανονισμούς μεταξύ των πελατών τους.

Αναφορές από πολίτες και εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνουν ότι οχήματα και πράκτορες «περιπολίας χιτζάμπ», που είχαν αποσυρθεί στο παρελθόν από τους δρόμους μετά το θάνατο της Mahsa (Jina) Amini ενώ βρισκόταν υπό κράτηση της αστυνομίας ηθικής τον Σεπτέμβριο του 2022, έχουν αρχίσει ξανά να λειτουργούν στο μέγιστη χωρητικότητα. Ο θάνατος του Amini, σε ηλικία 22 ετών, πυροδότησε εκτεταμένες διαμαρτυρίες που κράτησαν για αρκετούς μήνες.

Έκτοτε, υπήρξε σημαντική αύξηση στον αριθμό των ακάλυπτων γυναικών, ακόμη και σε πολλές παραδοσιακά συντηρητικές πόλεις και πόλεις.


Φορτηγά της αστυνομίας με χιτζάμπ και πράκτορες με μοτοσικλέτες σε πλατεία της Τεχεράνης

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναφέρει αρκετές περιπτώσεις βίαιων συλλήψεων, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης μιας έφηβης στην Τεχεράνη από αρκετούς άνδρες και γυναίκες αξιωματικούς.

«Είχε πιάσει τα κάγκελα του δρόμου και έκλαιγε. Μια γυναίκα αξιωματικός της γρονθοκόπησε στο χέρι και ο άνδρας αξιωματικός της άφησε βίαια τα δάχτυλά της. Την έσυραν στο βαν της [αστυνομίας]. Ήταν σαν να είχαν συλλάβει [μέλη] του ISIS, τους σατανάδες!». ανέφερε μια αναφορά πολιτών το Χ Σάββατο.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του tweet, περισσότερα από δώδεκα άτομα που ήταν επίσης παρόντα στο σημείο παρακάλεσαν την αστυνομία να αφήσει το κορίτσι να φύγει, ένα μέλος του κοινού πρόσφερε μάλιστα στο κορίτσι μια μαντίλα να φορέσει για να πείσει την αστυνομία να μην συλλάβει την, αλλά η αστυνομία απείλησε ότι θα χρησιμοποιήσει δακρυγόνα και θα τους συλλάβει αν επέμεναν. «Τελικά οι ικεσίες μετατράπηκαν σε φωνές και βρισιές».

Μια άλλη αναφορά πολιτών στο Χ ανέφερε ότι η αστυνομία κλώτσησε όσους αντιτάχθηκαν στη σύλληψη ενός νεαρού φοιτητή στο μετρό.

Ένστολοι άνδρες αξιωματικοί και γυναίκες επιβολής χιτζάμπ με μαύρα πέπλα που περιπολούν σε πολυσύχναστο δρόμο στην Τεχεράνη το Σάββατο

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης τη σύλληψη, και τελικά την απελευθέρωση, της συζύγου και της κόρης του θρυλικού πρώην τερματοφύλακα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν, Ahmadreza Abedzadeh, επειδή εμφανίστηκαν δημόσια στην Τεχεράνη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Fars που συνδέεται με το IRGC υποστήριξε ότι η μητέρα και η κόρη συνελήφθησαν για «πρόκληση έντασης και σύγκρουσης» με επιβολή χιτζάμπ και αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα.

Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είπαν το Σάββατο με σαρκασμό ότι το καθεστώς εκδικείται τις Ιρανές γυναίκες επειδή δεν έχει το θάρρος να πάρει την υποσχεθείσα «σκληρή εκδίκηση» κατά του Ισραήλ.

«Οι επιβολής του χιτζάμπ ξεχύθηκαν στους δρόμους και στο μετρό, προειδοποιώντας τις γυναίκες και προσπαθώντας να ταπεινώσουν τους ανθρώπους στο μετρό και στους δρόμους σαν να είμαστε ο εχθρός τους εμείς οι γυναίκες. Είναι απελπισμένοι και θέλουν να πάρουν τη σκληρή εκδίκηση από εμάς αντί για το Ισραήλ», έγραψε στο Twitter η Samaneh Sami, κοινωνικός επιστήμονας και δημοσιογράφος .

Άλλοι λένε ότι ο λόγος για τη λήψη μέτρων κατά των γυναικών αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή είναι να αποσπαστεί η προσοχή από τέτοια αμφιλεγόμενα ζητήματα όπως η πιθανότητα επίθεσης εναντίον του Ισραήλ για την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, η μαζική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και άλλα οικονομικά προβλήματα, το πρόσφατο σκάνδαλο αρπαγής γης ενός ιμάμη της Παρασκευής της Τεχεράνης και τα σχέδια του δημάρχου της Θήρας να χτίσει τζαμιά σε πάρκα .

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: