Η κεντρική τράπεζα της Γκάνας ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων στην ιστορία της, καθώς προσπαθεί να επιβραδύνει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό που απειλεί να δημιουργήσει κρίση χρέους σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Δυτικής Αφρικής.

Κοινοποίηση:

Η Τράπεζα της Γκάνας αύξησε το βασικό της επιτόκιο δανεισμού κατά 250 μονάδες βάσης στο 17%, σηματοδοτώντας μια επιθετική στάση ενάντια στην εκτόξευση των τιμών των αγαθών από αλεύρι μέχρι ζάχαρη και καύσιμα, και ενάντια στην υποτίμηση του τοπικού νομίσματος που έχει υποβαθμίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της Γκάνας, σύμφωνα με κυβερνητικά αρχεία.

Η Γκάνα θεωρείτο εδώ και καιρό ως «ανερχόμενο αστέρι» μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών της Αφρικής, αλλά τα μειωμένα έσοδα από το πετρέλαιο και τα προβλήματαστην εφοδιαστική αλυσίδα εν μέσω της πανδημίας έχουν αμβλύνει τις προσδοκίες.

Ο πληθωρισμός καταναλωτή έφτασε στο 15,7% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, το υψηλότερο ποσοστό από το 2016. Οι τιμές των τροφίμων, των μεταφορών και των κατοικιών έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες εκτινάξεις.

Τα εστιατόρια και τα αρτοποιεία έχουν μειωμένο μενού και απολυμένο προσωπικό. Το εθνικό συνδικάτο οδηγών ταξί απειλεί με μεγάλη απεργία για το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πιθανότατα θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Η Γκάνα εισάγει σχεδόν το ένα τέταρτο του σιταριού της από τη Ρωσία και περίπου το 60% του σιδηρομεταλλεύματός της από την Ουκρανία, είπε ο Αντίσχιον, αν και αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο όριο του 8% συν ή πλην 2% μέχρι το τέλος του έτους .

Εν τω μεταξύ, το σέντι της Γκάνας έχει αποδυναμωθεί κατά περίπου 20% έναντι του δολαρίου φέτος, καθιστώντας το το δεύτερο πιο αδύναμο νόμισμα μετά το ρωσικό ρούβλι.

Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να πυροδοτήσει καθολική κρίση εάν δεν εισέλθουν περισσότερα χρήματα.

Το κυβερνών κόμμα της Γκάνας λέει ότι η λύση βρίσκεται σε έναν φόρο 1,75% σε όλες τις ηλεκτρονικές πληρωμές, τοπικά γνωστό ως «ηλεκτρονική εισφορά», μια πρόταση τόσο απεχθής από την αντιπολίτευση που προκάλεσε καυγά μες  στο κοινοβούλιο.

Άλλοι έχουν προτείνει ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο οι αρχές της Γκάνας έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: