Η διατροφική κληρονομιά του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Σμύρνης (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή είναι σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς κάθε τόπου, αφού το φαγητό είναι συνδεδεμένο με αυτά που έχει να προσφέρει η γη, γεγονός που το κάνει και μοναδικό. Το ίδιο φυσικά ισχύει για τη διατροφική κληρονομιά που προέρχεται από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Καππαδοκία και τη Σμύρνη και με την οποία ασχολείται η εκπομπή «Ταξίδι στη Ζωή» στο διαδικτυακό κανάλι των Ανιχνεύσεων του Παντελή Σαββίδη.

Με αφορμή τα 100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μία επέτειο μνήμης και αναστοχασμού της πρόσφατης ιστορίας του ελληνικού έθνους, ο καθηγητής του ΑΠΘ Θωμάς Σαββίδης που συνδυάζει την επιστημονική γνώση στο χώρο των βιοεπιστημών με τη γνώση πάνω στις διατροφικές συνήθειες του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Σμύρνης, μιλάει για τη διατροφή των περιοχών αυτών.

Στην εκπομπή γίνεται συζήτηση για το ποιοι παράγοντες καθορίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά μιας παραδοσιακής διατροφής. Για το ποια είναι η συμβολή της παραδοσιακής γευστικής κληρονομιάς στην νεοελληνική κοινωνία, αλλά και στο τι διαφοροποιείται η ποντιακή διατροφή από τα άλλα είδη διατροφής που αναπτύχθηκαν στη Μικρά Ασία όπως στην Καππαδοκία, τη Σμύρνη αλλά και την Κωνσταντινούπολη.

Γίνεται, επίσης, συγκεκριμένη αναφορά στα προψημένα ζυμαρικά της ποντιακής διατροφής, που διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό από τα υπόλοιπα γνωστά ζυμαρικά του εμπορίου.

Έτσι μέσα από μία συζήτηση που διήρκεσε μία ώρα και μισή οι Ζαχαρίας Σκούρας και Θωμάς Σαββίδης μας εξηγούν τι εστί διατροφική κληρονομία του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Σμύρνης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: