Η ασυνήθιστη ιστορία ενός αγγείου από τη Σμύρνη στο «Αθέατο Μουσείο» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Κοινοποίηση:
ΑΓΓΕΙΟ

Αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή είναι η δράση «Αθέατο Μουσείο» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου – πρόκειται για την προβολή επιλεγμένων αντικειμένων από τον κόσμο των… αποθηκών.

Αυτή τη φορά οι παρουσιάσεις αφορούν 21 σπάνιες και άγνωστες αρχαιότητες από τη Μικρά Ασία.

Ο κύκλος ανοίγει με ένα μυκηναϊκό αγγείο από τη Σμύρνη και την ασυνήθιστη ιστορία του. Ο εντυπωσιακός εικονιστικός κρατήρας φιλοτεχνήθηκε περί το 1300 π.Χ. στην Αργολίδα, ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του Αιγαίου, χρησιμοποιήθηκε ως πολυτελές σκεύος συμποσίου και τελικά προσφέρθηκε ως ταφικό δώρο στον τελευταίο του κάτοχο.

Στις αρχές του 20ού αιώνα η παράνομη ανασκαφική δραστηριότητα το έφερε στη Σμύρνη και από εκεί στην Αθήνα και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το πολύτιμο αγγείο με την αινιγματική παράσταση φυλάχθηκε ξεχασμένο και ασφαλές για 110 χρόνια. Αναδύθηκε από τις αποθήκες και εκτίθεται για πρώτη φορά στην «Aίθουσα του Bωμού» (αιθ. 34). Θα παραμείνει εκεί έως τη Δευτέρα 30 Μαΐου.

Αυτό το ταξίδι του κρατήρα, την αινιγματική του παράσταση, αλλά και την παράνομη και νόμιμη αρχαιολογική δραστηριότητα στη Σμύρνη των αρχών του 20ού αιώνα θα παρουσιάσουν οι αρχαιολόγοι του Μουσείου κατά τη διάρκεια πέντε ξεναγήσεων (5 και 17 Απριλίου, 8-17-22 Μαΐου).

Οι παρουσιάσεις τις Τρίτες ξεκινούν στις 17:00 και τις Κυριακές στις 13:00. Απαραίτητη είναι η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΑΓΓΕΙΟ 2

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: