Η απίστευτη ιστορία ενός Ισλανδού που έκανε διπλή μεταμόσχευση χεριών και ώμων

Κοινοποίηση:
md-dream-230121

Ο Felix Gretarsson, 49 ετών, από τη Λυών της Γαλλίας αναγκάστηκε να ακρωτηριάσει τα χέρια του μετά από ηλεκτροπληξία που υπέστη στη δουλειά του το 1998 στο Kópavogur της Ισλανδίας.

Μετά από δεκαετίες χωρίς αυτά, ο Ισλανδός καταφέρνει να πείσει έναν χειρουργό να πραγματοποιήσει διπλή μεταμόσχευση χεριού και ώμου σε μια εξαντλητική χειρουργική επέμβαση 15 ωρών τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Felix σόκαρε τους χειρουργούς με την απίστευτη πρόοδό του και είναι πλέον σε θέση να πλένει τα δόντια του, να περπατά και να πετάει μπάλες για τον σκύλο του και να αγκαλιάζει τα παιδιά του με τα μεταμοσχευμένα χέρια του.

Μπόρεσε επίσης να αγκαλιάσει την κόρη του για πρώτη φορά από τότε που ήταν μωρό τριών μηνών και να πάρει αγκαλιά τα εγγόνια του για πρώτη φορά.

Είπε: «Τα έβλεπα από μικρά μωρά να κλαίνε και δεν μπορούσα να τα κρατήσω στην αγκαλιά μου, ήταν απερίγραπτο.»

«Μόλις σήμερα το πρωί πήγαμε τα σκυλιά μας βόλτα και έβγαλα το χέρι μου έξω από το παράθυρο και ένιωσα τον άνεμο στο χέρι μου, ήταν πολύ περίεργη στιγμή.

Δεν συνειδητοποιείς όταν χάνεις τα χέρια σου πόσο συχνά την ημέρα χρειάζεται να ακουμπάς τη μύτη σου ή τα μάτια σου ή να ξύνεις το κεφάλι σου, και τώρα το κάνω συνεχώς.

Την επόμενη εβδομάδα έχω τα 50ά μου γενέθλια και γι’ αυτό προσπαθώ να καθαρίσω την κατοικία για το πάρτι στον κήπο!» είπε.

Ενώ μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα πόδια του για να οδηγήσει το αυτοκίνητο πριν από την επέμβαση, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το τιμόνι με τα χέρια του.

Για να χτίσει τους μυς στα νέα του χέρια, ο Felix έχει αρχίσει τώρα να πηγαίνει στο γυμναστήριο για να γυμνάζεται.

«Δεν βάζω κάποιο σοβαρό βάρος, προσπαθώ να βάλω μυς αλλά ταυτόχρονα να μεγαλώνουν τα νεύρα».

Άρχισε να νιώθει θερμοκρασία στα χέρια του πριν από μερικούς μήνες και η αίσθηση γίνεται γι’ αυτόν κάθε μέρα πιο ξεκάθαρη.

«Σε κάποιο σημείο ήμουν λίγο μπερδεμένος αν είναι ζεστό ή κρύο, αλλά τώρα αν βάλω τα χέρια μου κάτω από τον νεροχύτη μπορώ να αισθανθώ αμέσως τη θερμοκρασία.» είπε.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο και απογοητευτικό να προσπαθείς συνεχώς να κάνεις κάτι και οι μύες να μην κινούνται, αλλά η ανταμοιβή είναι απίστευτη όταν ξαφνικά αυτές οι κινήσεις αρχίζουν να εκδηλώνονται.»

Τον περασμένο μήνα ο Felix κράτησε ένα κινητό τηλέφωνο για πρώτη φορά στη ζωή του, ενώ πριν από τη μεταμόσχευση χρησιμοποιούσε τη μύτη του για να πατήσει την οθόνη.

«Όταν κάναμε την επέμβαση, ο στόχος ήταν να λυγίσω τον δεξιό μου αγκώνα, δεν ήταν αισιόδοξοι ότι θα μπορούσα να λυγίσω την αριστερή πλευρά – αλλά τώρα κινώ τους αγκώνες, τους ώμους, τους καρπούς και τα δάχτυλα.

«Λοιπόν, ζω σε ένα παραμύθι, πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο» κατέληξε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: