Η αδιανόητη ιστορία της Μπαρμπόρα Σκρλόβα: Η 33χρονη γυναίκα που υποδυόταν το παιδί

Κοινοποίηση:
1313932-21656

Μια σέχτα και η άγρια κακοποίηση δύο ανήλικων παιδιών αποκάλυψε μια απίστευτη ιστορία

Η ιστορία της Μπαρμπόρα Σκρλόβα περιλαμβάνει όλα όσα θα έκαναν μια χολιγουντιανή ταινία επιτυχημένη: εξαπάτηση, εκμετάλλευση, άγρια κακοποίηση παιδιών, μια παρανοϊκή σέχτα, καταδίωξη, και μια ενήλικη γυναίκα που έπεισε τον κόσμο αρχικά ότι ήταν ένα κορίτσι 13 ετών και στη συνέχεια ένα ανήλικο αγόρι.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η ιστορία της Μπαρμπόρα Σκρλόβα είναι απόλυτα αληθινή.

Η συνάντηση

Η Κλάρα Μοερόβα ήταν μια μητέρα που μεγάλωνε μόνη της τα δύο ανήλικα παιδιά της στην πόλη Κούριμ της Τσεχίας. Η Κλάρα συχνά έλεγε στους γύρω της ότι ήταν προορισμένη να εκτελέσει μια αποστολή για τον Θεό, όπως και η αδερφή της Κατερίνα. Κάποτε έλεγε ότι ήταν η μετενσάρκωση της Ιωάννας της Λοραίνης ή ότι μπορούσε να μιλά με τον Θεό. Όταν χώρισε με τον πατέρα των παιδιών της, έμεινε να μεγαλώνει μόνη της τα δυο της αγόρια, τον Οντρέι και τον Γιακούμπ. Οι γύρω της παρατηρούσαν ότι ήταν πολύ καλή μητέρα και έπαιζε συχνά μαζί τους έξω από το σπίτι. Λίγο μετά τον χωρισμό της, η Κλάρα και τα παιδιά της άρχισαν να μένουν μαζί την αδερφή της γυναίκας, την Κατερίνα.

Οι δυο αδερφές γνώρισαν την Μπαρμπόρα Σκρλόβα, όταν αυτή προσέγγισε την Κλάρα στο πανεπιστήμιο όπου σπούδαζε για να γίνει δασκάλα. Της συστήθηκε ως Ανίκα και της είπε ότι ήταν μόλις 12 ετών και το είχε σκάσει από το σπίτι της, επειδή την κακοποιούσαν.

Η Κλάρα και οι γιοι της

Στην πραγματικότητα όμως η Μπαρμπόρα ήταν μια 33χρονη γυναίκα, η οποία έμοιαζε με έφηβη εξαιτίας μιας αναπτυξιακής διαταραχής από την οποία έπασχε. Συγκεκριμένα, έπασχε από υποϋποφυσισμό κάτι που προκαλούσε μειωμένη παραγωγή ορμονών στην υπόφυσή του εγκεφάλου της, οι οποίες ελέγχουν την ανάπτυξη του ατόμου. Οι άνθρωποι συχνά την μπέρδευαν με παιδί και φαίνεται ότι η Μπαρμπόρα είχε επιλέξει να μετατρέψει την ιδιαιτερότητά της σε πλεονέκτημα. Συχνά μάλιστα υποδυόταν την ανήλικη, για να γλιτώνει από διάφορα προβλήματα που είχε με τον νόμο. Από τα λίγα που είναι γνωστά για την παιδική της ηλικία, η Μπαρμπόρα φέρεται να είχε εμφανίσει από νωρίς και ψυχολογικά προβλήματα. Γι’ αυτό η οικογένειά της την είχε τοποθετήσει σε ένα ίδρυμα από όπου όμως κατάφερε να δραπετεύσει μέχρι που υιοθέτησε και επίσημα το όνομα «Ανίκα» και την ηλικία των 12 ετών.

Η Κλάρα συγκινήθηκε από την ιστορία της Μπαρμπόρα περί κακοποίησης και αποφάσισε να την πάρει σπίτι της και να την φροντίσει σα να ήταν δικό της παιδί. Μάλιστα, σχεδίαζε να την υιοθετήσει.

Η Μπαρμπόρα υποστήριζε ότι ήταν πολύ άρρωστη και έπρεπε να επισκέπτεται συχνά τον γιατρό, ενώ επέτρεπε μόνο στην αδερφή της Κλάρα, την Κατερίνα, να την πηγαίνει στα ιατρικά ραντεβού της. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, η Κατερίνα γνώριζε την πραγματική ηλικία της Μπαρμπόρα και έγραφε η ίδια τα «ιατρικά σημειώματα». Ο  «Γιατρός» που επισκεπτόταν η Μπαρμπόρα έστελνε μηνύματα και email στην Κλάρα στα οποία της πρότεινε να υιοθετήσει την 12χρονη «Ανίκα» και να υποβάλει τους γιους της σε «θεραπευτική αγωγή» μέσω της τιμωρίας.

Η Μπαρμπόρα καθώς περνούσε ο καιρός κατάφερε να χειραγωγήσει πλήρως την Κλάρα εκμεταλλευόμενη την ασταθή ψυχολογική της κατάσταση και την έκανε να αποζητά συνεχώς την προσοχή και την ικανοποίηση όσων ζητούσε. Σιγά σιγά άρχισε να κατηγορεί για τα πάντα τα δύο αγόρια της Κλάρα, τον επτάχρονο Οντρεϊ και τον εννιάχρονο Γιακούμπ. Μπορεί να έσπαζε η ίδια κάτι και να κατηγορούσε γι’ αυτό τα παιδιά, ενώ συνεχώς τόνιζε στην Κλάρα ότι είναι κακομαθημένοι και δεν φέρονται καλά.

Σχεδόν παράλληλα, η Μπαρμπόρα έπεισε τις αδερφές να ενταχθούν σε μια σέχτα με την ονομασία «Το κίνημα του Άγιου Δισκοπότηρου»- επικεφαλής της οποίας ήταν ο πατέρας της Μπαρμπόρα, Γιόζεφ- και οι ιδέες της αποτελούν μια μείξη ιδεολογιών της νέας εποχής και του χριστιανισμού. Θεωρητικά, οι πιστοί της έχουν ως σκοπό να γίνουν καλύτεροι για την κοινωνία και να βοηθήσουν και τους άλλους να βελτιωθούν. Έτσι, η Μπαρμπόρα με την βοήθεια της Κατερίνας έπεισαν την Κλάρα ότι για να γίνουν καλύτερα τα παιδιά της θα έπρεπε να υποστούν τιμωρίες. Τα κλείδωσαν στο υπόγειο του σπιτιού και σύντομα τοποθέτησαν εκεί κλουβιά μέσα στα οποία θα ζούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα παιδιά. Συχνά τα παιδιά μεταφέρονταν και το εξοχικό σπίτι των αδερφών, όπου τα βασανιστήρια συνεχίζονταν.

Τα βασανιστήρια που αναγκάστηκαν να ζήσουν τα δύο ανήλικα αγόρια για περίπου έναν χρόνο ξεπερνούν κάθε φαντασία. Υποβάλλονταν σε συνεχείς, άγριους ξυλοδαρμούς και εικονικούς πνιγμούς, έσβηναν πάνω τους τσιγάρα, ενώ έπρεπε να κοιμούνται γυμνά στο πάτωμα πάνω στις δικές τους ακαθαρσίες. Άλλες φορές τους ανάγκαζαν να σταθούν όρθια για μέρες ή τα έδεναν με χειροπέδες σε τραπέζια. Επίσης, τα ανάγκαζαν να αυτοτραυματίζονται με μαχαίρι, τα μαστίγωναν, τα χάραζαν, ενώ υπήρξαν αναφορές και για σεξουαλική κακοποίηση. Αν κάποιο αγόρι έκανε εμετό, το ανάγκαζαν να τον φάει.

Όταν τα αγόρια έχασαν πάρα πολύ βάρος, τα τάιζαν διά της βίας. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν αργότερα γνωστά κατά τη διάρκεια της δίκης, οι γυναίκες έγδαραν το δέρμα του ποδιού του Οντρέι και στη συνέχεια έφαγαν την ωμή σάρκα, ενώ έκαναν το ίδιο και με τον Γιακούμπ.

Η σωτηρία για τον Οντρέι και τον Γιακούμπ ήρθε κατά τύχη στις 7 Μαΐου του 2007. Η Κλάρα είχε τοποθετήσει στο υπόγειο ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας με κάμερα, όπως αυτά που χρησιμοποιούν για τα μωρά, ώστε να ελέγχει τι έκαναν τα παιδιά όταν έμεναν μόνα τους στο υπόγειο. Κάποια στιγμή, ο γείτονας αγόρασε το ίδιο σύστημα για το δικό του παιδί και φαίνεται ότι το σήμα των συσκευών μπλέχτηκε. Έτσι, οι γείτονες άρχισαν να βλέπουν τις φρικιαστικές εικόνες από το υπόγειο. Στην οθόνη τους εμφανίστηκε ένα μικρό αγόρι δεμένο πισθάγκωνα και γυμνό να κείτεται στο πάτωμα. Αμέσως ειδοποίησαν τις αρχές.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στη γειτονιά και άρχισαν να ψάχνουν τα σπίτια μέχρι που εντόπισαν τα δύο αγόρια υποσιτισμένα και σε άθλια κατάσταση στο σπίτι των αδερφών Μοερόβα. Συνέλαβαν την Κλάρα, ενώ οδήγησαν τα δύο αγόρια αλλά και την φαινομενικά 13χρονη «Ανίκα» στο νοσοκομείο και σε ίδρυμα για παιδιά αντίστοιχα. Όπως διαπίστωσαν, ένα τσεχικό δικαστήριο είχε δώσει στην Κλάρα την κηδεμονία της Ανίκα. Λίγες μέρες μετά συνέλαβαν και την αδερφή της Κλάρα, την Κατερίνα, με κατηγορίες για την κακοποίηση των παιδιών. Οι αρχές ανακάλυψαν ότι η Κατερίνα είχε υπάρξει επικεφαλής ενός κέντρου για παιδιά και νέους. Σε μια ακόμα αποκάλυψη, οι αρχές κατάλαβαν ότι οι αδερφές δεν ήταν οι μόνες που κακοποιούσαν τα αγόρια, αλλά εμπλέκονταν ακόμα τρία άτομα. Έτσι, συνέλαβαν μια ακόμα πρώην εργαζόμενη του κέντρου που εργαζόταν η Κατερίνα καθώς και τον αδερφό της Μπαρμπόρα, Ζαν Σκρλά, και έναν φίλο του, τον Ζαν Τούρεκ. Όλοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες κακοποίησης ανηλίκων.
Οι αρχές υπέθεσαν ότι και το κορίτσι ήταν κι αυτό θύμα. Όταν ξεκίνησε η ανάκριση, η Κλάρα και η Κατερίνα υποστήριξαν ότι πίσω από όλα βρισκόταν η «Ανίκα», ωστόσο οι αρχές δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ένα ανήλικο παιδί μπορούσε να είναι θύτης. Όταν διαπίστωσαν ότι η Ανίκα ήταν στην πραγματικότητα η 34χρονη πλέον Μπαρμπόρα Σκρλόβα, ήταν πλέον αργά. Η Μπαρμπόρα είχε καταφέρει να δραπετεύσει από το ίδρυμα για παιδιά, όπου είχε τοποθετηθεί, και τα ίχνη της είχαν χαθεί.

Η «γέννηση» του Άνταμ

Μετά την φυγή της, η Μπαρμπόρα πέρασε στην Δανία και αργότερα στην Νορβηγία. Κάποια στιγμή ξύρισε τελείως τα μαλλιά της, υποβλήθηκε σε λιποαναρρόφηση αλλά και σε αφαίρεση στήθους για να αποκτήσει τη νέα της ταυτότητα: Ήταν πλέον ο 12χρονος Άνταμ.

Έτσι, εμφανίστηκε σε ένα ίδρυμα για άστεγα παιδιά στο Όσλο. Ένα ζευγάρι που παρουσίασε τον Άνταμ ως παιδί του τον ενέγραψε στο σχολείο Μάριενλιστ. Η Μπαρμπόρα κατάφερε να κοροϊδέψει τους δασκάλους της, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους ψυχολόγους και  την αστυνομία για τέσσερις μήνες πριν τελικά αρχίσουν να δημιουργούνται υποψίες ότι ο Άνταμ δεν ήταν αυτός που έλεγε.

 

Η διευθύντρια του σχολείου είπε αργότερα ότι είχαν προσέξει την περίεργη συμπεριφορά του «Άνταμ», ωστόσο δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά πέρα από την επίπληξη καθώς κάθε παιδί σε αυτή την ηλικία είναι διαφορετικό και δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι ο Άνταμ ήταν στην πραγματικότητα μια 34χρονη γυναίκα.
Ίσως επειδή οι υποψίες είχαν αρχίσει να αυξάνονται, η Μπαρμπόρα έφυγε κρυφά από το ίδρυμα και η αστυνομία ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα σε όλη τη Νορβηγία για τον εντοπισμό του «Άνταμ». Τελικά, στις 8 Ιανουαρίου 2008 τον εντόπισαν στην πόλη Τρούμσε στην Αρκτική και αποδείχθηκε ότι το αγόρι ήταν τελικά μια γυναίκα που καταζητούνταν στην Τσεχία.

«Αποδείχθηκε ότι ο υποτιθέμενος έφηβος ήταν μια 33χρονη γυναίκα», δήλωσαν τότε οι νορβηγικές αρχές.

Η αστυνομία του Όσλο ανέφερε επίσης ότι οι γονείς ενός αγοριού που πράγματι ονομαζόταν Άνταμ και είχαν τσεχική καταγωγή είχαν βοηθήσει την Σκρλόβα να εξαπατήσει τις νορβηγικές αρχές υποστηρίζοντας ότι είναι γιος τους.

Η δίκη

Οι αρχές της Τσεχίας συνέχιζαν να αναζητούν όλο αυτό το διάστημα την Μπαρμπόρα Σκρλόβα ως βασική μάρτυρα της υπόθεσης βασανισμού των δύο αγοριών, ενώ είχαν υποψίες ότι μπορεί να συμμετείχε και η ίδια στα βασανιστήρια.

Όταν τελικά η Μπαρμπόρα εκδόθηκε στην Τσεχία (ΦΩΤΟ) αποδείχθηκε όλη η δράση της ενήλικης γυναίκας που έμοιαζε με παιδί.

Στη δίκη που ακολούθησε τα στοιχεία που άρχισαν να έρχονται στο φως σόκαραν ακόμα περισσότερο την τσεχική κοινωνία. Η μητέρα των παιδιών, Κλάρα, παραδέχθηκε την ενοχή της ωστόσο υποστήριξε ότι χειραγωγήθηκε από έναν άγνωστο άντρα που ήταν γνωστός μόνο ως «Ο Γιατρός», ο οποίος της έστελνε μηνύματα και την βοηθούσε με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η «Ανίκα», ενώ της έδινε οδηγίες για το πώς να συμπεριφέρεται στα αγόρια. Ωστόσο, οι έρευνες της αστυνομίας έδειξαν ότι τα μηνύματα από τον «Γιατρό» στέλνονταν από ένα τηλέφωνο που άνηκε στην αδερφή της Κλάρας, την Κατερίνα.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όσα τους καταλόγιζαν, ενώ η Μπαρμπόρα υποστήριξε ότι και αυτή ήταν θύμα κακοποίησης και ότι πίσω απ’ όλη τη δράση της ήταν ο πατέρας της, Γιόζεφ, ο επικεφαλής της σέχτας «Το κίνημα του Άγιου Δισκοπότηρου». Όπως είπε όλα όσα έκανε ήταν μέρος της μύησης που έπρεπε να περάσει για να αναρριχηθεί στην οργάνωση. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η Κλάρα και η Κατερίνα γνώριζαν ότι ήταν μια 33χρονη γυναίκα και ότι ο πατέρας της έπεισε την Κλάρα να υιοθετήσει την Μπαρμπόρα υποδυόμενοι ότι είναι η 12χρονη Ανίκα. Σκοπός ήταν να υποβάλλουν τα δύο αγόρια της Κλάρα σε πλύση εγκεφάλου ώστε να γίνουν πιστά μέλη της σέχτας και να υπακούν εντολές χωρίς δεύτερη σκέψη. Μάλιστα, υποστήριξε ότι το ζευγάρι Τσέχων που την είχε βοηθήσει να γίνει ο «Άνταμ» στην Νορβηγία ήταν πρώην μέλη της ίδιας σέχτας που βοηθούσαν και την ίδια να ξεφύγει.

 

Κατά τη διάρκεια της δίκης έγινε φανερό ότι η Κατερίνα (ΦΩΤΟ παρακάτω) έπαιζε έναν κεντρικό ρόλο σε όλη την υπόθεση κακοποίησης με την αδερφή της να την κατηγορεί ότι την χειραγώγησε εξωθώντας την σε όλες αυτές τις πράξεις. Ο συνήγορος της Μπαρμπόρα επίσης υποστήριξε ότι η πελάτισσά του είχε πέσει θύμα της Κατερίνας και ότι είχε υποστεί και η ίδια κακοποίηση, ενώ εξαναγκαζόταν να κακοποιήσει τα αγόρια. Ο ρόλος της Μπαρμπόρα παρέμεινε αρκετά σκοτεινός και παρόλο που το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν πνευματικά ικανή να δικαστεί δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ το κατά πόσο ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω απ’ όλα αυτά.

Παρόλο που ο Γιόζεφ φαινόταν να έχει έναν ρόλο κλειδί στην υπόθεση ποτέ δεν εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου ούτε ως μάρτυρας καθώς κανείς δεν μπόρεσε να εντοπίσει τα ίχνη του. Μέχρι και σήμερα κανείς δεν τον έχει εντοπίσει.

 

Η δίκη τελικά ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2008 ενώ όλη η Τσεχία παρακολουθούσε. Η μητέρα των παιδιών, Κλάρα, καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλακή, η θεία των παιδιών, Κατερίνα, έλαβε την υψηλότερη ποινή και καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια, ενώ η Μπαρμπόρα καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια. Ο αδερφός της Μπαρμπόρα, Ζαν Σκρλά, και η πρώην συνάδερφος της Κατερίνας, Χάνα Μπασόβα, καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια, ενώ ο Ζαν Τούρεκ, φίλος του Ζαν Σκρλά, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια.
Όλοι οι καταδικασθέντες βγήκαν από την φυλακή πριν εκτίσουν όλη την ποινή τους. Η Κλάρα αποφυλακίστηκε μετά από 5,5 χρόνια καθώς επέδειξε μια εξαιρετική συμπεριφορά εντός της φυλακής κι οι ψυχολόγοι σημείωσαν ότι είχε εντυπωσιακή πρόοδο. Η Κατερίνα αποφυλακίστηκε μετά από έξι χρόνια στη φυλακή.

Τα αγόρια έμειναν για αρκετό διάστημα σε ένα ίδρυμα για παιδιά μέχρι που τον Ιανουάριο του 2010, τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη της κακοποίησης, το δικαστήριο αποφάσισε να δοθεί η κηδεμονία τους στον πατέρα τους. Αργότερα, τα παιδιά πήγαν να μείνουν με τους γονείς της Κλάρας. Αρχικά δεν είχαν καμία επαφή με την μητέρα, η οποία δήλωνε μετανιωμένη για όσα έκανε. Καθώς τα χρόνια περνούσαν τα αγόρια άρχισαν να συναντούν σποραδικά την μητέρα τους και από τα λίγα που έχουν γίνει γνωστά σχετικά με την πορεία τους προσπαθούν να ανακάμψουν και να συμφιλιωθούν όσο αυτό είναι δυνατόν με την Κλάρα.

Η ζωή της Μπαρμπόρα Σκρλόβα μετά

Όσο έμεινε στην φυλακή, η ψυχική κατάσταση της Σκρλόβα επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο. Μέσα στη φυλακή υπέστη σωματικές και ψυχολογικές επιθέσεις από συγκρατούμενές της ή ακόμα και από φύλακες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναπτύξει ακόμα μεγαλύτερες διαταραχές, ενώ σύμφωνα με τους ψυχολόγους ήρθαν στην επιφάνεια και πολλαπλές προσωπικότητες. Ήταν φανερό πλέον ότι επρόκειτο για ένα άτομο με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας-παρόλο που το δικαστήριο είχε αποφανθεί το αντίθετο- και ο εγκλεισμός της σε μια συμβατική φυλακή αντί για κάποιο ψυχιατρικό ίδρυμα απλώς ενέτεινε το πρόβλημα. Έτσι, διατάχθηκε η πρόωρη αποφυλάκισή της μετά από τρία χρόνια στη φυλακή, ενώ ορίστηκε να τεθεί σε επταετή επιτήρηση.

Πλέον έχει λάβει ένα νέο όνομα και ζει υπό την επίβλεψη ψυχολόγων, ψυχιάτρων και άλλων γιατρών. Η ταυτότητά της παραμένει κρυφή για να προστατευθεί από τα μίντια και σήμερα κανείς δεν ξέρει πού ακριβώς βρίσκεται.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response