Η έλλειψη νικελίου ανεβάζει τις τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στην Κίνα – Η κρυφή συμφωνία της Tesla

Κοινοποίηση:
vale-china

Το Bloomberg σημείωσε ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζουν οι Ιάπωνες κατασκευαστές: αύξηση του κόστους πρώτων υλών και συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους.

Εταιρείες όπως η Tesla, η BYD, η Xpeng και η Li Auto αύξησαν τις τιμές όλων των οχημάτων τους τον Μάρτιο, αναφέρει η έκθεση. Όσον αφορά τους προμηθευτές, η Contemporary Amperex Technology, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών EV στον κόσμο, αύξησε επίσης τις τιμές σχεδόν σε όλα τα προϊόντα της.

Η Tesla φέρεται να υπέγραψε μια «μυστική συμφωνία» για την απόκτηση νικελίου από την Vale, η οποία τη βοηθά να παρακάμψει την άνοδο των τιμών. 

Ο Τζεν Μάνστερ της Loup Ventures δήλωσε: «Αυτό που έχει κάνει η Tesla με το νικέλιο είναι ένα κρυφό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η Tesla συνεχίζει να είναι μερικά βήματα μπροστά από τους υπόλοιπους». Ο Μασκ έχει επισημάνει επανειλημμένα το νικέλιο ως «πρωτεύον ζήτημα» για την εταιρεία εν μέσω της ευρύτερης ζήτησης του κλάδου που αναμένεται να υπερτριπλασιαστεί έως το 2030. 

Πριν από δύο χρόνια, ο Έλον Μασκ έγραψε σε ανάρτησή του: «Παρακαλώ εξορύξτε περισσότερο νικέλιο. Η Tesla θα σας δώσει ένα τεράστιο συμβόλαιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν εξορύξετε νικέλιο αποτελεσματικά και με περιβαλλοντικά ευαίσθητο τρόπο».

Εν τω μεταξύ, άλλοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων μένουν στάσιμοι. «Η άνοδος της τιμής του νικελίου και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας είναι πιθανό να ωθήσουν τους κατασκευαστές μπαταριών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, να εξασφαλίσουν εναλλακτικές αλυσίδες εφοδιασμού», έγραψε το Bloomberg.

Η «μυστική συμφωνία» της Tesla είναι μία από τις πολλές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή τον τελευταίο χρόνο, αναφέρει το άρθρο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: