Η Χίος στη Σμύρνη με προτάσεις συνεργασίας στον τουρισμό

Κοινοποίηση:
ΧΙΟΣ

Με στόχο να αναθερμανθούν και πάλι οι τουριστικές συνεργασίες της Χίου με τη Σμύρνη και γενικότερα της περιοχής της Ερυθραίας και να επανέλθουν στην “προ-covid” εποχή, ο Φορέας Τουρισμού της Χίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους Δήμους Χίου, Οινουσσών και Ψαρών πραγματοποίησαν εκδήλωση παρουσίασης του τουριστικού προϊόντος των νησιών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Σμύρνης.

Παρόντες ο Δήμαρχος Τσεσμέ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τσεσμέ, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Σμύρνης και εμπορικών συλλόγων της περιοχής.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της η Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη, Δέσποινα Μπαλκίζα, η οποία και επισήμανε την μεγάλη σημασία, που έχει να αναπτυχθούν οι δεσμοί συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
«Είμαστε γείτονας, είμαστε φίλοι, το Αιγαίο είναι η θάλασσα που μας ενώνει και άρα μπορούμε να συνεργαστούμε για το συμφέρον και των δύο πλευρών», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Νίκος Νύκτας.
Την διάθεση του Δήμου Χίου να βοηθήσει την όποια προσπάθεια για συνεργασία, επισημαίνοντας παράλληλα την θετική θέση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Χίου, Κώστας Βεργίνας.

Με έμφαση στην παρακαταθήκη, που έχουν αφήσει για την ελληνοτουρκική φιλία ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Ζουλφί Λιβανελί, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων, Δημήτρης Κυτριλάκης αναφέρθηκε στις προσωπικές σχέσεις φιλίας, που έχουν οι συνάδελφοί του, όπως και ο ίδιος, με τούρκους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Στον Πρόεδρο του Φορέα Τουρισμού Χίου, Αυγουστή Νεαμονίτη, που ήταν και ο φορέας που διοργάνωσε την εκδήλωση και στην Πρόεδρο τη Ενωσης Ξενοδόχων Χίου Αντιγόνη Μαϊστράλη δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουν προτάσεις για την παραπέρα συνεργασία των δύο πλευρών. Ώστε οι Έλληνες, που πηγαίνουν στη Σμύρνη και τον Τσεσμέ, να γνωρίσουν περισσότερο τις περιοχές αυτές, πέρα από το παζάρι.

Και από την άλλη πλευρά είτε οι Τούρκοι επισκέπτες, που επιθυμούν να ταξιδέψουν στα νησιά μας, αλλά ακόμη και τουρίστες, που μέσω του αεροδρομίου της Σμύρνης, φτάνουν στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθραίας να εντάξουν στις διακοπές τους και την παραμονή τους για μερικές μέρες στη Χίο ή στα άλλα νησιά της περιοχής.

Η εκδήλωση αποτέλεσε αφορμή για παρουσίαση και των τοπικών παραδοσιακών γεύσεων, με ειδική προσκεκλημένη για την παρουσίαση την γνωστή Πολίτισσα σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου, η οποία και μίλησε για τα φαγητά, που ετοίμασαν ο executive chef, Παναγιώτης Παπαδάκης, με το μαθητή του Γιώργο Λετσόπουλο, βασισμένα πάνω σε τοπικά προϊόντα όπως το τυρί μαστέλο, τη μαστίχα, τα θαλασσινά αλλά και το γλυκό τριαντάφυλλο.


Η βραδιά, χάρη και στη βοήθεια της μεταφράστριας, Ιωάνας Χατζησαμουϊλογλου, αλλά και του συνεργάτη του Φορέα Τουρισμού, Στέφανου Χατζημανώλη, έκλεισε με συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, που θα φανεί σε βάθος χρόνου, αν θα επιφέρουν και επιχειρηματικές συμφωνίες…

Πάντως η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για την πρώτη συνάντηση μετά τα απαγορευτικά μέτρα λόγω κορονοϊού, την ώρα μάλιστα, που τουρίστες και από τις δύο πλευρές πραγματοποιούν πλέον επισκέψεις και ολιγοήμερα ταξίδια, παρά τη δραματική για τη λίρα ισοτιμία με το ευρώ το τελευταίο διάστημα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: