Η Τράπεζα της Κύπρου περιμένει… την ΕΚΤ!

Κοινοποίηση:
ΚΥΠΡΟΣ

Όποιο κι αν είναι τελικά το ύψος της αύξησης των επιτοκίων που θα «κλειδώσει» στη συνεδρίαση 15ης Ιουνίου από την ΕΚΤ ένα είναι σίγουρο, η ζημιά στους δανειολήπτες έχει ήδη γίνει, αφού από πέρυσι τον Ιούλιο βλέπουν σχεδόν κάθε μήνα τις δόσεις των δανείων τους να αυξάνονται, σε αντίθεση, βεβαίως, με το εισόδημά τους που συνεχίζει να πλήττεται από την ακρίβεια.

Ήδη το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι στο 3,75% και φλερτάρει με το 4% στις 15 Ιουνίου, καθώς αναμένεται αύξηση 0,25% και το Euribor 6 μηνών είναι πάνω από 3,7%. Ακόμη δεν είναι βέβαιο πότε θα σταματήσουν οι αυξήσεις, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται στο 6% και απέχει από τον στόχο του 2% που θέτει η ΕΚΤ. Άρα και οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ στις 27 Ιουλίου και 14 Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι ιδιαίτερες κρίσιμες, τουλάχιστον όπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού από την Eurostat δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη φανερό ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει κορυφωθεί στην ευρωζώνης, προαναγγέλλοντας και άλλες αυξήσεις των επιτοκίων. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η νίκη κατά του πληθωρισμού. «Θεωρώ ότι είμαστε στη σωστή πορεία… Πρέπει να παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά την εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού», σημείωσε.

Ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης, Μάντις Μίλερ, είπε ότι θα υπάρξουν πιθανόν περισσότερες από μία αυξήσεις της τάξης των 25 μονάδες βάσης. Από την πλευρά του, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, ο οποίος συγκαταλέγεται στα «γεράκια» της ΕΚΤ, είπε ότι δεν είναι απίθανο να χρειαστεί οι επενδυτές να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων το 2024. «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν προεξοφλήσει μειώσεις των επιτοκίων για το επόμενο έτος… Αν χρειαστεί να προσαρμόσουν την προσδοκία αυτή, κάτι που δεν είναι απίθανο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διορθώσεις», δήλωσε.

Την ώρα που πληθαίνουν οι δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών ότι δεν ήρθε το τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων, στην Κύπρο αναμένονται ποια μέτρα θα ανακοινώσει η κάθε τράπεζα για στήριξη των ενήμερων πελατών της που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο. Είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί το σχέδιο της Τράπεζας Κύπρου για ενήμερα στεγαστικά δάνεια ύψους περίπου €1,5 δισ., και θα αφορά επιστροφή μετρητών για δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά. Η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου αναμένει τις τελικές εγκρίσεις από τις εποπτικές Αρχές και θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες της περιμέτρου που θα αφορά την αξία του ακινήτου και σε ποιο ποσοστό θα υπολογιστεί η μείωση του επιτοκίου για να γίνει επιστροφή μετρητών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις από την Τράπεζα Κύπρου θα επηρεάσουν χιλιάδες δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο ή Euribor καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο της αγοράς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: