Η Τζένι Έρπενμπεκ νικήτρια του Διεθνούς Βραβείου Booker 2024 (φωτο)

Κοινοποίηση:
τζενι

Το μυθιστόρημα «Kairos» της Γερμανίδας συγγραφέα Τζένι Έρπενμπεκ απέσπασε χτες το βράδυ το Βραβείο Booker 2024 σε τελετή που έλαβε χώρα στην γκαλερί Tate Modern του Λονδίνου. Το βραβείο το οποίο δίνεται για πρώτη φορά σε Γερμανίδα συγγραφέα συνοδεύεται από έπαθλο 50.000 λιρών που θα μοιραστούν μεταξύ εκείνης και του μεταφραστή (στα αγγλικά) Μάικλ Χόφμαν.

Το βιβλίο αφορά τη θυελλώδη ερωτική σχέση ανάμεσα σε μια νεαρή φοιτήτρια και έναν συγγραφέα μεγαλύτερης ηλικίας στο ανατολικό Βερολίνο τη δεκαετία του 1980. Η συγγραφέας δήλωσε πως η πτώση του Τείχους του Βερολίνου ήταν απελευθερωτική ενώ αυτό που της προξένησε ενδιαφέρον είναι πως αυτό δεν είναι το μόνο πράγμα που αφορά μια τέτοια ιστορία, καθώς εκτυλίσσεται πριν και μετά από αυτό το ιστορικό γεγονός.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Έλενορ Ουάτσελ είπε ότι το βιβλίο είναι πολύ περισσότερα από μια απλή ρομαντική ιστορία και ότι η προσωπική σχέση των δύο χαρακτήρων έχει παράλληλη πορεία με την ιστορία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Όπως συμβαίνει και με τη χώρα, η σχέση του ζευγαριού ξεκινά με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη αλλά δεν έχει ευτυχή έκβαση.

Το βιβλίο της Τζένι Έρπενμπεκ μεταφράζεται ήδη στα ελληνικά από τον Αλέξανδρο Κυπριώτη και πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Τα Διεθνή Booker απονέμονται κάθε χρόνο σε έργα πεζογραφίας που είναι γραμμένα σε οποιαδήποτε γλώσσα πέραν της αγγλικής, τα οποία μεταφράζονται στα αγγλικά και κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία. Πέρυσι το βραβείο απονεμήθηκε στον Βούλγαρο συγγραφέα και ποιητή Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ (Georgi Gospodinov) για το έργο του «Χρονοκαταφύγιο».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: