Η ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ! Ρεπουμπλικάνοι & Ελληνικό λόμπι ετοιμάζουν «χτύπημα» κατά Ερντογάν

Κοινοποίηση:
1

Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψει στις κυρώσεις των Η.Π.Α. και να ακυρώσει τη συμφωνία της για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. Ως γνωστόν, η συμφωνία αυτή έχει οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου σύγκρουση τις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Οι Αμερικανοί έχουν δηλώσει ότι θα ακυρώσουν και τη συμφωνία για τα μαχητικά F-35 που αγόρασε η Τουρκία. Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι οι S-400 θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις δυνατότητες των μαχητικών αεροσκαφών F-35 – για τα οποία έχει ξεχωριστή συμφωνία με την Τουρκία – και προειδοποίησε για ενδεχόμενες κυρώσεις εάν η Άγκυρα προχωρήσει με τη συμφωνία της με τη Ρωσία.
Η Άγκυρα απάντησε ότι οι S-400s δεν αποτελούν κίνδυνο για τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Δεν θα επηρεάσουν το ένα το άλλον, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι, που επανέλαβαν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τη συμφωνία με τη Μόσχα. Μιλώντας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 7, ο Οκτάι δήλωσε ότι οι ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα δεν είναι εύλογες και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει.

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Νέο χτύπημα εναντίον της Τουρκίας για την υπόθεση της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400 σημειώθηκε στην Ουάσιγκτον από βουλευτές και γερουσιαστές, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και είναι κομματικοί φίλοι του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά την προειδοποίηση του Πενταγώνου, που στην ουσία ανακοίνωσε πρωτοβουλία για τερματισμό της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, ομάδα βουλευτών -σε συνεργασία με γερουσιαστές- κατέθεσε δικομματικό νομοσχέδιο, το οποίο θα απαγορεύει μία για πάντα και την πώληση των αμερικανικών μαχητικών, εάν η Άγκυρα παραλάβει το ρωσικό σύστημα Την ομάδα των βουλευτών αποτελούν τρία υψηλόβαθμα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρει ο Μ. Ιγνατίου.

Είναι οι Ρεπουμπλικάνοι Mike Turner (από το Οχάιο) και Paul Cook (από την Καλιφόρνια) και ο Δημοκρατικός John Garamendi (επίσης από την Καλιφόρνια). Μαζί με άλλη ομάδα γερουσιαστών, της οποίας ηγείται ο James Lankford Ρεπουμπλικανός από το Κάνσας), εισήγαγαν το νομοσχέδιο «Protecting NATO Skies Act of 2019» (νομοσχέδιο για την προστασία του ΝΑΤΟ).

Και οι δύο ομάδες προχώρησαν στις κινήσεις αυτές σε συνεννόηση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σε συνεργασία με Ελληνοαμερικανούς ακτιβιστές, που κάνουν αισθητή την επιρροή τους στην Ουάσιγκτον όλο και πιο πολύ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: