Η “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ”! Υπογράφεται συμφωνία «μαμούθ» για αγωγό φυσικού αερίου. Και επίσημα στο μπλοκ των Αμερικανοεβραίων η χώρα μαζί με τους φιλάργυρους Κύπριους και με “πούλημα” των Ρώσων.

Κοινοποίηση:
UhamK3vZWPtWsWDitXxC

Κύπρος – Ισραήλ – Ελλάδα. Οι Ηγέτες των τριών χωρών δηλώνουν “έτοιμοι” να “προχωρήσουν” με τον Αγωγό Φυσικού Αερίου της Μεσογείου, γεγονός που επιβεβαιώνει την μεταξύ τους επίσημη συμφωνία.

Οι ηγέτες της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας (Αναστασιάδης – Νετανιάχου – Τσίπρας), δηλώνουν την επιθυμία τους να προωθήσουν άμεσα τα σχέδιά τους για τον αγωγό φυσικού αερίου, που θα προμηθεύσει την Ευρώπη της Ανατολικής Μεσογείου.

Cyprus, Greece, and Israel trilateral meeting

Πιο συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη σημερινή δήλωσή του αποκάλεσε τον αγωγό φυσικού αερίου “Est Med” (Αγωγός Ανατολικής Μεσογείου), μία “πολύ σοβαρή προσπάθεια”, καθώς είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ευρώπη, η οποία επιδιώκει να “διαφοροποιήσει” τον ενεργειακό εφοδιασμό της.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι οι τρεις χώρες στοχεύουν σε σύναψη διακρατικής συμφωνίας εντός του έτους, ώστε να προωθηθεί το συγκεκριμένο έργο.

Joint statements following the Trilateral Greece – Cyprus – Israel summit with the participation of the Greek Prime Minister Alexis Tsipras, the Cypriot President Nicos Anastasiades and the Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, in Thessaloniki, Greece on June 15, 2017. / Κοινές δηλώσεις μετά την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Θεσσαλονίκη, Ελλάδα στις 15 Ιουνίου 2017.

Η “σύμφωνη” δήλωση του Τσίπρα ήταν η πιο “χαρακτηριστική” για την επιτάχυνση των κοινών ενεργειών τους για την κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου, μιας και αποκάλεσε το έργο «εμβληματικό», ως προς τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών!

Οι τρεις Ηγέτες, επιβεβαίωσαν επίσης την ένθερμη “υποστήριξή” τους για την προγραμματισμένη υποθαλάσσια μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και οπτικών ινών, που θα “συνδέσει” τις τρεις χώρες…

«Η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική στη συνεργασία των τριών χωρών, όχι μόνο για αυτές, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ευρωπαϊκή στρατηγική στον χώρο της ενέργειας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας», τόνισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 3ης τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι «συζητήσαμε να εντάξουμε στη συνεργασία μας το στοιχείο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και της διασποράς, καθώς οι χώρες μας διαθέτουν μία εξαιρετικά ομογενειακή παρουσία πολύ πέρα από τα σύνορα μας», ενώ χαρακτήρισε τον τομέα της Ενέργειας ως «έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας μας», στον οποίο -όπως είπε- «υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, δεδομένων των γεωπολιτικών θέσεων των χωρών μας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: