Η Ουγγαρία ζητά από την ΕΕ να επιστρέψει μέρος του 1,6 δισ

Κοινοποίηση:
orban

Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Μιχάλι Βάργκα έστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Γιοχάνες Χαν για την επιστροφή μέρους του κόστους των προσπαθειών ελέγχου της μετανάστευσης που ωφελεί ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Από το 2015, η Ουγγαρία έχει σταματήσει 1 εκατομμύριο παράνομες διελεύσεις συνόρων στα νότια σύνορα Σένγκεν της χώρας. Η μεταναστευτική πίεση αυξάνεται, με τους Ούγγρους συνοριοφύλακες να έχουν αντιμετωπίσει 100.000 λαθρομετανάστες μόνο φέτος», έγραψε ο Βάργκα.

Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Mihály Varga. (Mandiner/Árpád Földházy)
Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Μιχάλι Βάργκα. (Mandiner/Árpád Földházy)
Ο Βάργκα σημείωσε ότι οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ βασίζονται σε μια συναίνεση δεκαετιών, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης παρέχουν προστασία των συνόρων από κοινή χρηματοδότηση. Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει δραστικά μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015 και η Ουγγαρία έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει το ένα κύμα λαθρομεταναστών μετά το άλλο.

«Ανταποκρινόμενη στην αύξηση της μετανάστευσης, η Ουγγαρία προσαρμόστηκε στην αλλαγή της κατάστασης και σταμάτησε με επιτυχία τη λαθρομετανάστευση. Η Ουγγαρία εκπληρώνει τη δέσμευσή της να προστατεύσει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από την παράνομη μετανάστευση», έγραψε ο Βάργκα.
«Αυτό επιβαρύνει επίσης όλο και περισσότερο τους εθνικούς προϋπολογισμούς: Ενώ έχουμε δαπανήσει περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία των συνόρων από τότε που ξέσπασε η μεταναστευτική κρίση, η συνεισφορά της ΕΕ σε αυτό το κόστος είναι μόλις και μετά βίας λίγο πάνω από το 1%. […] Αναμένουμε ότι οι πόροι θα προσαρμοστούν ώστε να ληφθούν υπόψιν τα αλλαγμένα καθήκοντα στο πνεύμα της κατανομής των βαρών».

Κλείνοντας την επιστολή, ο Βάργκα ζήτησε από τον Χαν να «λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών χρηματοδότησης που περιγράφονται».
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη επιστολή σε σχέση με το θέμα αυτό. Το 2021, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε από την ΕΕ να συμβάλει στην κάλυψη του κόστους των προσπαθειών της Ουγγαρίας για την άμυνα των συνόρων.

«Τα ουγγρικά μέτρα προστασίας των συνόρων έχουν γίνει πρόσφατα πρότυπο. Φαίνεται ότι το 2021, εκτός από την Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Πολωνία έχουν κατασκευάσει ή κατασκευάζουν φράχτες προστασίας των συνόρων», έγραψε ο Όρμπαν.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Όρμπαν έστειλε παρόμοια επιστολή στον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζητώντας του να επιστρέψει το ήμισυ των 800 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν δαπανηθεί μέχρι τότε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: